שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, MCT

סין מתעקשת: הנגיף לא נוצר במעבדה; ארה"ב: הולכתם שולל

אחרי הדיווח של פוקס ניוז ש"גורמים אמריקניים" מעריכים כי הנגיף החל את דרכו במעבדה בווהאן אומרת בייג'ינג: "ארגון הבריאות העולמי כבר הצהיר שאין ראיה לכך". שר ההגנה האמריקני על הסתרת מידע לכאורה: "גם עכשיו לא בטוח שהסינים אומרים אמת". בצעד חסר תקדים: טראמפ מאיים להשעות את הקונגרס כדי למנות בעלי תפקידים בלי אישור הסנאט

משרד החוץ של סין שב ודחה היום (ה') את הטענה שנגיף הקורונה המשתולל כעת בעולם נוצר במעבדה סינית. שעות אחרי שרשת "פוקס ניוז" האמריקנית פרסמה דיווח שלפיו בקרב "מקורות אמריקניים" מתחזקת ההערכה שהנגיף נוצר במעבדה בווהאן, העיר שבה התפרץ תחילה, אמר דובר של משרד החוץ הסיני כי ארגון הבריאות העולמי ומומחי רפואה כבר הצהירו כי "אין שום ראיה" לכך שהנגיף נוצר במעבדה.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

 

בדרך לסדר עולמי חדש בתום הקורונה?    (צילום: משי בן עמי, ירון ברנר)

בדרך לסדר עולמי חדש בתום הקורונה?    (צילום: משי בן עמי, ירון ברנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נשיא סין שי ג'ינפינג ביקור בעיר ווהאן שבה התפרץ נגיף קורונה ()
נשיא סין שי ג'ינפינג. בייג'ינג מסתירה?

נגיף קורונה סין ווהאן (צילום: gettyimages)
ווהאן, העיר שבה התפרץ הנגיף לראשונה(צילום: gettyimages)

בימים האחרונים מגביר הממשל האמריקני את התקפותיו על סין ומאשים אותה ביתר שאת כי הסתירה מידע על הנגיף ועל ההתפרצות, ובכך גזלה מהעולם זמן יקר שאפשר היה לנצל למאבק בו כדי להציל חיים. רק היום אחר הצהריים אמר שר ההגנה מארק אספר בריאיון ל-NBC כי הוא מאמין שמנהיגי סין הוליכו שולל בכל הנוגע להתפרצות הנגיף ופיזרו ערפל סביבה. עוד הצהיר כי הוא אינו בטוח שהם אומרים את האמת אפילו עכשיו.

 

רשת "פוקס ניוז" דיווחה הלילה כי מקורות אמריקניים מעריכים שמקורו של הנגיף הוא אכן במעבדה בווהאן, אך סבורים גם כי סין לא יצרה אותו למטרות של לוחמה ביולוגית – אלא כחלק ממאמציה להוכיח שהיא יכולה לזהות נגיפים ולהילחם בהם ברמה דומה לזו של ארה"ב או אף טובה יותר. אף ש"פוקס ניוז" היא רשת גדולה למדי, חשוב לזכור שמידת אמינותן של הטענות אינה ברורה. לפי הדיווח, המקורות מבססים את הערכתם על פעולותיה של ממשלת סין לאחר שנודע לה על התפשטות הנגיף. "זה עשוי להתברר כטיוח הממשלתי היקר ביותר אי-פעם", אמר אחד המקורות לרשת.

 

הדיווח ב"פוקס" ודיווחים בכלי תקשורת אחרים הצביעו על האפשרות שניסויים במכון ווהאן לווירולוגיה, שהתקיימו תחת תקני בטיחות רופפים, הובילו לכך שאדם נדבק במעבדה ולאחר מכן הדביק אחרים בעיר. המכון עצמו הכחיש את הטענות הללו ואחרות כבר בחודש פברואר האחרון. הלילה אמר גם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ כי ממשלו מנסה לקבוע אם מקור הנגיף הוא במעבדה בעיר הסינית.

שדה תעופה ב ווהאן סין אחרי הסרת ה סגר (ap)
ווהאן חוזרת לחיים. "נמשיך לעבוד יחד"(ap)

בתגובה על הטענות שהנגיף נוצר במעבדה בווהאן אמר היום דובר משרד החוץ הסיני ז'או ליג'יאן כי ארגון הבריאות העולמי ומומחי רפואה שונים – שבשמם לא נקב – הצהירו כי אין שום ראיה לכך שההדבקה החלה במעבדה וכי אין "שום בסיס מדעי" לטענות הללו. "תמיד האמנו שזה עניין מדעי ושהוא מצריך הערכה מקצועית מטעם מדענים ומומחי רפואה", אמר לכתבים. "רק באמצעות תגובה הגיונית תוכל הקהילה הבינלאומית לנצח בקרב הזה. סין תמשיך לעבוד יחד עם כל המדינות האחרות כדי לעזור זו לזו ולתמוך זו בזו". הדובר הכחיש באותו המעמד גם טענות בדו"ח של מחלקת המדינה האמריקנית שפורסמו הלילה בתקשורת בארה"ב, טענות שלפיהן סין עורכת בחשאי ניסויים בנשק גרעיני – הפרה של ההתחייבויות הבינלאומיות שלה.

 

טראמפ נגד הקונגרס: "מעילה בתפקיד"

בתוך כך, הנשיא טראמפ איים בלילה האחרון להשעות בצעד חסר תקדים את פעילותו של הקונגרס, כדי שיוכל לאייש כמה תפקידים בממשלו באנשים חדשים מבלי להזדקק לאישור הסנאט. בצל משבר הקורונה עזבו רבים מהמחוקקים את וושינגטון ובתי הקונגרס אינם מתכנסים לישיבות של ממש, ובלילה האחרון אמר טראמפ שנמאסה עליו ההמתנה שישובו לעבודתם.

 

חברי הסנאט, שבו יש כעת רוב רפובליקני, וחברי בית הנבחרים, שבו יש כעת רוב דמוקרטי, אינם נמצאים ברובם בוושינגטון מאז אמצע מרץ, אחרי שמומחים לבריאות הציבור בארה"ב המליצו לאמריקנים להישאר בבית כדי למנוע את התפשטות הנגיף. כפי שנהוג כשהקונגרס יוצא לפגרה, שני בתיו עורכים במקום זאת מעת לעת "ישיבות פרו-פורמה" – ישיבות קצרות שלעתים נמשכות פחות מדקה. כל עוד ישיבות כאלה נערכות באופן קבוע, הנשיא אינו יכול לבצע "מינויי פגרה".

נשיא ארה
טראמפ. "מעילה-בתפקיד שאי אפשר להרשות"(צילום: AFP)

"ההתנהלות הנוכחית, שבמסגרתה עוזבים את העיר ועושים כאילו-ישיבות, זו מעילה-בתפקיד שהעם האמריקני אינו יכול להרשות לעצמו במהלך המשבר הנוכחי", אמר טראמפ לכתבים בתדרוך בבית הלבן בלילה האחרון. "זו תרמית וכולם יודעים את זה". שום נשיא אמריקני לא השתמש מעולם בסמכות להורות על "נעילת הישיבה" של שני בתי הקונגרס, סמכות הנתונה לו במצבים מסוימים מתוקף החוקה.

 

מלכתחילה היו המחוקקים אמורים להיעדר מוושינגטון במשך שבועיים באפריל בשל חופשת חג הפסחא השנתית, והסנאט ובית הנבחרים הכריזו שניהם כי בכוונתם לחזור לפעילות בוושינגטון ב-4 במאי. מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיץ' מקונל דן אתמול עם טראמפ במינוי מועמדים לתפקידים בממשלו והבטיח למצוא דרכים לאשר את מינוים של מי שתפקידם נחשב קריטי. עם זאת, לפי חוקי הסנאט תידרש לכך הסכמתו של מנהיג המיעוט הדמוקרטי שם, צ'אק שומר.

 

ה סנאט וושינגטון ארה
הסנאט בוושינגטון. ישיבות קצרצרות כדי למנוע השעיה(צילום: AFP)

טראמפ הכיר אמש בכך שאם ינקוט את הצעד החריג של השעייתו-למעשה של הקונגרס יגררו אותו יריביו הפוליטיים לבית המשפט, אך הוא הביע ביטחון בכך שינצח שם. לטראמפ חשוב מאוד להשלים את מינויים של שופטים פדרלים שמרנים כדי לחזק את מעמדו בקרב תומכיו הרפובליקנים לקראת הבחירות בנובמבר. הנשיא טוען שהמינויים שלו יעזרו להתמודד עם המגפה, אך לא הסביר מדוע.

 

היועצת לנשיא ו-18 הנגיפים הקודמים

בתוך כך, היועצת של טראמפ קליאן קונוויי, שבעבר כבר הואשמה בשקרים ובהפצת פייק ניוז, ספגה ביממה האחרונה לעג בתקשורת האמריקנית הליברלית אחרי שמדבריה השתמע כי היא חושבת שמחלת נגיף הקורונה COVID-19 נקראת כך משום שזו הגרסה ה-19 של הנגיף. קונוויי רצתה למתוח ביקורת על חוסר המוכנות לכאורה של ארגון הבריאות העולמי למגפה, וכדי להדגיש זאת טענה ששם הנגיף מוכיח כי ארגון הבריאות כבר התמודד עם 18 גרסאות קודמות שלו: "זה COVID-19, לא COVID-1, חבר'ה", אמרה ל"פוקס ניוז". "הייתם מצפים שהאחראים על ענייני העובדות והנתונים בארגון הבריאות העולמי יידעו זאת". בפועל, המספר 19 בשמה של המחלה מציין את השנה שבה התפרץ הנגיף החדש – שנת 2019.

 

טראמפ, נזכיר, הכריז שלשום כי הוא משעה את המימון הכספי שמעבירה ארה"ב לארגון הבריאות העולמי, והסביר את המהלך בכך שהארגון מוטה לטובת סין ועזר לה להסתיר את חומרת הנגיף ואת מחדליה. ארה"ב הייתה עד כה התורמת הגדולה ביותר לארגון, והשעיית המימון היא מכה קשה עבורו, במיוחד בשעה שהוא מתמודד עם מגפה עולמית.

קונוויי. התקשורת לועגת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קונוויי. התקשורת לועגת(צילום: רויטרס)

מבקריו של טראמפ מבית טוענים כי בהשעיית המימון מנסה הנשיא להסיח את הדעת מהביקורת שמטיחים בו מתנגדיו, ולפיה הוא זה שהמעיט תחילה בחומרת הנגיף ולא הכין את ארה"ב כראוי להתמודדות איתו.

 

הודעת טראמפ הקימה עליו ביקורת ברחבי העולם. למבקרות הצטרפה גם יריבתו הגדולה איראן: היא טענה כי כעת, בעקבות מעשהו של טראמפ, לומד העולם שארה"ב "הורגת אנשים". שר החוץ של איראן, מוחמד ג'וואד זריף, השווה את הקפאת הסיוע הזה למדיניות "הלחץ המקסימלי" שמפעילה ארה"ב על ארצו באמצעות הסנקציות הקשות שהטילה עליה: "הביטול המביש של המימון לארגון הבריאות העולמי במהלך השתוללותה של מגפה ייזכר כאות קלון", כתב זריף בטוויטר. "העולם לומד מה שאיראן ידעה וחוותה לאורך כל הדרך. ההפחדות, האיומים ודברי הרהב של המשטר האמריקני אינם רק התמכרות: הם הורגים אנשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא סין שי ג'ינפינג. לעבוד יחד
מומלצים