מכת חזירי הבר בחיפה: "עניין של זמן עד שיהיה אסון"
תושבים בשכונות של הכרמל מתלוננים כי חזירי הבר עלולים לפגוע בהם. תושב העיר: "בנותיי חזרו הביתה מבית ספר ולא יכלו להיכנס לבניין, כי היו בגינה שבעה חזירים". תושבים הפנו אצבע מאשימה לעירייה, שהגיבה כי היא מטפלת בנושא
חזירי הבר בחיפה הם לא קוריוז, אלא סכנה מוחשית. כך אומרים תושבים בחיפה, בעיקר בשכונת כרמליה, בעקבות הכתבה שפורסמה ב-ynet, שבה נראו חזירי בר מסתובבים בחופשיות ברחובות בכרמל. לדברי התושבים, אסון הוא רק עניין של זמן בשל ההתרבות הבלתי מבוקרת של חיות הבר, והמפגשים התכופים שלהם עם מבוגרים, ילדים וכלבי בית.
צפו בחזיר בר אוכל מעגלת תינוק ובלהקה משחקת ואוכלת בגינה:
בעבר הסתיימו מספר מפגשים בין חזירים לבני אדם בפציעות, בעיקר כתוצאה מנפילות של האנשים שנבהלו או ברחו מפני בעלי החיים. ככל הידוע, עד היום אירע בחיפה מקרה אחד שבו הותקף אדם פיזית על ידי חזיר בר.
ערן שולמן, תושב חיפה, מתאר אירוע שבו ננשכה בתו על ידי כלב לפני כמה שבועות, שנבהל ממפגש עם חזיר בר. "היא יצאה מאירוע שנערך בבית ספר, וליד המכונית היה חזיר בר. כלב שעבר במקום נבהל מהחזיר, ונשך את בתי שנזקקה לטיפול רפואי", הוא סיפר. "במועד אחר, בנותיי חזרו הביתה מבית ספר ולא יכלו להיכנס לבניין, כי היו בגינה שבעה חזירים. רק כאשר הגיעו פקחי עיריית חיפה, הם הבריחו את החזירים והכניסו את בנותיי לבניין בבטחה. גידרנו על חשבוננו את הגינה, בהשקעה של אלפי שקלים. האם נכון הוא שהתושבים יוציאו את כספם? איפה העירייה האמורה לתת לנו ביטחון?"
שולמן הוסיף: "בעבר החזירים היו עולים לשכונה בלילות, ועתה הם לא פוחדים מבני אדם והם מגיעים גם במשך שעות היום. זו תוצאה של כמה דברים, כגון אנשים המאכילים חתולים ומשאירים את המזון, אנשים שמאכילים את החזירים עצמם, או פחים שחזירי הבר הופכים". הוא הוסיף כי "הגידור והמכשולים שהעירייה הקימה, לא הביאו לשינוי".
"חזירים הקיפו אותי"
"בחודשים האחרונים זה הפך למכה", סיפר אריה קורץ, תושב שכונת כרמיליה. "באחד הימים ירדתי לרכב של בתי, ובזמן שטיפלתי בו התחלתי לשמוע נהמות. נכנסתי לרכב ובתוך כמה דקות הייתי מוקף לחלוטין בחזירים. התקשרתי לעירייה, והם אמרו לי שיישלחו לי את הסיירת, התחלתי לצחוק. אני מוקף בחזירים, מה בדיוק הם יעשו? מה היה קורה עם זו הייתה הבת שלי? עם תינוק בידיים?"
קורץ מאשים את ההנהגה הנוכחית בעיר, שמעדיפה להיראות הומאנית על פני בטיחות התושבים. "עד לפני שנה לא היינו רואים דברים כאלה פה. מספרים לנו שזה בגלל מאכילי החתולים, אבל זה ממש לא נכון. לפני 10 שנים לא האכילו פה חתולים? כתבתי לעירייה עשרות פעמים, כתבתי למבקר העירייה. הם פשוט מתעלמים. על איזה קשירת פחים הם מדברים? כשבהמה ששוקלת מאות קילוגרמים רוצה להיכנס לפח, שרשראות לא יעצרו אותה. זה רק עניין של זמן עד שיקרה פה אסון. או שמישהו יעשה תאונה וייפגע, או שתהיה תקיפה של בני אדם".
מירב טל אף היא דיירת בשכונה, אומרת כי דווקא חובבי בעלי החיים חוששים שהמצב החדש יחייב פעולה דרסטית וקטלנית. "בעבר, היו מדללים בירי. היו הורגים חזיר אחד או שניים בשנה, והם ידעו שלא להתקרב לפה. עכשיו הם איבדו את הפחד. איך אפשר יהיה להחזיר את המצב לקדמותו בלי לדלל אותם? אנשים פה מפחדים. הבת שלי יוצאת עם הכלבה לרחוב וצריכה להחזיק אותה ולהרגיע אותה כי היא רבה עם החזירים כל הזמן. באחד הימים שכבה פה חזירה בגינה והניקה את הגורים. זה מצב ממש מסוכן. היא עלולה לתקוף אם תחשוב שנשקפת סכנה לגורים", אמרה טל. "ומעבר לכך, הם נכנסים לכל הגינות, הורסים גינות שאנשים בנו והשקיעו בהן".
רעיה, תושבת העיר, נתקלה בשנים האחרונות מספר פעמים בחזירי גדולים, ואף נחבלה כאשר נפלה כשברחה מבעלי החיים שאיימו עליה. "אני לא מדברת על החזירים הקטנים, הרגילים, אלא על חזירי ענק במשקלים של 150-200 קילו", היא סיפרה. "לפני כמה שנים אחרי שנפגעתי בהיתקלות עם חזיר כזה, שלחו בחור מהעירייה, הוא לא האמין לי בהתחלה, אבל היה אצלי כל הלילה עד שראה אותו ובעצמו נבהל. בתקופה האחרונה שוב נתקלתי בחזיר בגודל כזה. זה פשוט מפחיד ומסוכן לצאת מהבית כשבעלי חיים כאלה מסתובבים פה. אי אפשר לחיות בפחד".
התוכנית להרחקת החזירים
גם החברה להגנת הטבע מנסה לסייע בהתמודדות עם התופעה. החברה עם עיריית חיפה, המכון הביולוגי של חיפה ואוניברסיטת חיפה, יזמו לאחרונה ניטור אזרחי. תושבי העיר נקראים לדווח על תצפיות שביצעו על חזירים, במטרה לבסס תמונת מצב עדכנית על אורחות חייהם והבנה של גורמי המשיכה שלהם לעיר. "אוכלוסיות גדולות של חזירים, המתקיימות בזכות תנאים מועדפים שאנו יוצרים עבורן, פוגעות קשות במגוון גדול של זוחלים, ציפורים, יונקים וחסרי חוליות וזאת לצד פגיעה קשה במגוון צומח ובפרט בגיאופיטים. ריבוי יתר של חזירים מאיץ סחף קרקע עקב בלייה הנגרמת תחת פרסותיהם", אומר שמוליק ידוב, מנהל מרכז היונקים בחברה להגנת הטבע.
בחברה להגנת הטבע אומרים כי שלושה מנגנונים יכולים לשפר את המצב ולהביא לחזרת החזירים לחיק הטבע, ולא הטבע העירוני: סניטציה – הטמנת פחי אשפה והפסקת האכלת בעלי חיים בפרהסיה; גינון - שתילה ונטיעה של צמחי חורש ים תיכוני העמידים ביובש, במקום גינון חד-שנתי המצריך כמויות גדולות של מים וצנרת, אותה החזירים קורעים כדי לשתות; ופעולות הסברה וחינוך. מי שמעונין לדווח על תצפית חזירים יכול לעשות זאת בכתובת הבאה:
בעיריית חיפה דוחים את הטענות כי דילול בירי הועיל בעבר. "דילול חזירי בר באמצעות ירי הוכח בעבר כלא יעיל ועל פי שורה של מחקרים אף התברר שהוא גורם לתוצאה ההפוכה", טענו בעירייה.
"בשיתוף גורמים מקצועיים, העירייה פועלת לגבש פתרונות שיצמצמו עד למינימום את שהותם של חזירי הבר בעיר. בין היתר, העירייה מגדרת את השטחים שמהם מגיעים חזירי הבר לשכונות, מקבעת את פחי האשפה בקצב של 150 יחידות בחודש, משנה את הגינון העירוני כך שלא תהיה בשכונות האלה צמחייה שמושכת חיות בר, יוזמת פעולות שישיבו את הפחד הטבעי של החזירים מבני האדם והרחקתם משכונות המגורים ועוד. בנוסף, גייסה העירייה אקולוגית מומחית שתיכנס בשבוע הבא לתפקידה במטרה לקדם את סל הפעולות הזה. עוד פועלת העירייה להפסקת התופעה של מאכילי חזירים, ולשמירה על ניקיון המרחב הציבורי ממקורות מזון, המהווים מוקד משיכה עיקרי של חיות בר".