שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

"רק שפעת קטנה": בולסונרו פיטר את שר הבריאות

נשיא ברזיל מתעקש שמגפת הקורונה נופחה ושבמקום להישאר בבית – הציבור צריך לצאת לעבודה ולהניע את הכלכלה. שר הבריאות התעמת איתו, קרא לתושבים להסתגר – והערב פוטר. רוב מוחץ מהעם תומך בשר, מושל סאו פאולו: "אנחנו נלחמים נגד נגיף הקורונה – ונגד נגיף-בולסונרו"

נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו פיטר אמש (יום ה') את שר הבריאות שלו, לואיז הנריקה מנדטה, אחרי עימות ממושך ביניהם בנוגע לדרך שבה נכון לטפל בהתפרצות נגיף הקורונה. השר המודח הודיע בעצמו בטוויטר כי הנשיא פיטר אותו.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

 

598 (צילום: רויטרס)
נשיא ברזיל בולסונרו. תרופות שיעילותן לא הוכחה(צילום: רויטרס)
בולסונרו ומנדטה התעמתו במשך שבועות ארוכים בנוגע לשאלה אם נכון להורות לציבור לשמור על ריחוק פיזי כדי לעצור את ההתפשטות. בולסונרו, איש ימין פופוליסטי, טוען זה שבועות ארוכים – בניגוד לעמדת רוב מוחלט של המנהיגים והמומחים בעולם – כי אין צורך בצעדים מרחיקי לכת כמו הכנסת הציבור להסגר וכי פגיעה שכזו בכלכלה הברזילאית אינה מוצדקת. הנשיא הברזילאי טען כי ממדיה של התפרצות הנגיף נופחו, וכי בפועל התפשטותו מצומצמת יותר.

 

מאז תחילת המשבר טוען בולסונרו כי הקורונה היא בסך הכול "שפעת קטנה" וכי כלכלת ברזיל חייבת להמשיך לפעול כרגיל. לדבריו יש להסתפק בבידודם של אלה הנמצאים בקבוצת הסיכון הממשית, משום שפגיעה בכלכלה – על-ידי בידודה של האוכלוסייה הרחבה יותר – תגרום לברזילאים נזק גדול יותר מאשר הנגיף עצמו. בולסונרו גם הביע תמיכה ברעיון להשתמש לצורך המאבק בקורונה בתרופות שיעילותן לא הוכחה, כגון הידרוקסיכלורוקווין.

  (צילום: EPA)
בולסונרו והשר מנדטה. זה היה באוויר(צילום: EPA)

  (צילום: רויטרס)
שר הבריאות המפוטר. 76% מהציבור איתו(צילום: רויטרס)

לפי סקר שפרסם החודש מכון Datafolha, מנדטה זוכה להערכה גדולה מהציבור: 76% מהברזילאים סבורים שמשרד הבריאות בראשותו תפקד "טוב" או "מצוין" במשבר, ואילו רק 33% מהנשאלים נתנו לנשיא בולסונרו ציונים דומים. מנדטה, רופא במקצועו, תמך בהנהגת ריחוק פיזי בין התושבים, ומושלים רבים של מדינות מחוז במדינת הענק אימצו את עמדתו. כמעט כל 27 המושלים קראו לתושבי מדינותיהם – בניגוד לעמדת בולסונרו – להישאר בבית ככל הניתן, סגרו בתי ספר וחנויות והשעו כל פעילות שאינה נחשבת חיונית.

 

מנדטה הוא רופא במקצועו, ורבים בברזיל מוצאים דמיון בין היחסים שלו עם הנשיא בולסונרו לבין היחסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם המומחה הראשי שלו לענייני נגיפים ד"ר אנתוני פאוצ'י. פאוצ'י ומנדטה ניפקו שניהם כמה וכמה פעמים הצהרות פומביות בנוגע לנגיף שסתרו את אלה שניפקו הבוסים שלהם, טראמפ ובולסונרו. נשיא ארה"ב ונשיא ברזיל הם בעלי ברית, וחלק מתומכיהם קראו להם להדיח את שני הרופאים. ממש השבוע שיתף טראמפ בטוויטר ציוץ שבו הוא נקרא לפטר את פאוצ'י, אבל בבית הלבן הדגישו בתגובה כי אין שום כוונה לפטרו.

 

רפובליקנים הבקיאים במתחולל בבית הלבן סיפרו כי בשבועות האחרונים התלונן טראמפ על הסיקור החיובי שלו זוכה פאוצ'י וכי הוא ניסה לדחוק אותו אל מחוץ לתדרוכים שמקיים צוות הקורונה של הממשל. בדומה לו, בולסונרו קיים ישיבות שאליהן זימן רופאים מבלי להזמין את מנדטה, ובריאיון בטלוויזיה בחודש שעבר הוא טען כי מנדטה לא הפגין "צניעות". כמה ימים אחר כך, ב-5 באפריל, אמר בולסונרו לתומכיו כי בכוונתו לפעול נגד פקידים בממשלו ש"מלאים בעצמם". דבריו אלה נתפסו כאיתות לכך שבכוונתו להדיח את מנדטה.

 

בשבועות האחרונים התעמת בולסונרו גם עם מושלים של מדינות מחוז ברחבי ברזיל שלא יישרו קו עם עמדתו. אחד מהם הוא ז'ואאו דוריה, מושל סאו פאולו, המדינה המאוכלסת ביותר בברזיל. דוריה, ממובילי הקריאה להטיל הגבלות קשות יותר על הציבור בגלל הנגיף, הצהיר השבוע כי "אנחנו נלחמים נגד נגיף הקורונה ונגד נגיף-בולסונרו", והאשים את הנשיא הברזילאי בחוסר אחריות.

  (צילום: AP)
בולסונרו ודוריה ב-2018. קרב על הנשיאות ב-2022?(צילום: AP)
 

קצת יותר מ-30 אלף נשאי קורונה התגלו עד כה בברזיל, ויותר מ-11 מהם זוהו במדינת סאו פאולו. מבין 1,924 המתים מהנגיף בברזיל, יותר מ-800 נרשמו במדינת המחוז הזו.

 

דוריה, איש עסקים לשעבר שנכנס לפוליטיקה בשנת 2016, היה בעבר בעל ברית של בולסונרו ותמך בו בסיבוב השני של הבחירות לנשיאות ברזיל לפני שנה וחצי. כעת הוא נחשב למועמד בכיר להתמודד מול בולסונרו על הנשיאות ב-2022. לדבריו, מאז פרוץ העימות הנוכחי הוא סופג איומים יום-יומיים מתומכיו של בולסונרו, והאבטחה סביבו וסביב משפחתו הודקה.

פורסם לראשונה 16/04/2020 23:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בולסונרו. דורש צניעות
צילום: AP
מומלצים