שלושה שלבים, בהמלצה למושלים: תוכנית היציאה של ארה"ב
התוכנית ל"פתיחת" הכלכלה האמריקנית: שמירה על היגיינה, ריחוק חברתי והמלצות לעבודה מרחוק, לצד פתיחת מסעדות ואולמות קולנוע כבר בשלב הראשון. בשלב השני יתאפשרו התקהלויות של יותר מ-50 איש ובתי הספר ייפתחו. הסמכות למימוש הצעדים - בידי מושלי המדינות
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חשף הלילה (בין חמישי לשישי) את תוכנית היציאה של ממשלו ממשבר הקורונה בארה"ב. על-פי מסמך ההמלצות ל"פתיחת" הכלכלה האמריקנית, הבית הלבן ממליץ למושלי המדינות לוודא שבמדינה שלהם קיימת מגמת ירידה במספר חולי הקורונה לאורך שבועיים, ולאחר מכן להתחיל בתוכנית בת שלושה שלבים. על-פי הנתונים העדכניים, הנגיף גבה בארה"ב את חייהם של יותר מ-33 אלף אמריקנים.
התוכנית של הנשיא מוגדרת כהמלצה בלבד למושלי המדינות בארצות הברית, והם אינם מחויבים לממש אותה. "ההמלצות ניתנות ליישום על-בסיס מדינתי או מחוזי, בהתאם לשיקול דעת המושלים", נכתב במסמך שפרסם הבית הלבן. נזכיר כי בימים האחרונים התכתש טראמפ עם מושלי המדינות סביב הסמכות להורות על פתיחת הכלכלה. גורם בבית הלבן הבהיר כי הרופאים הבכירים ביותר בצוות המאבק בנגיף הקורונה של ממשל טראמפ - ד"ר אנתוני פאוצ'י וד"ר דברה בירקס אישרו את הצעדים שבתוכנית.
במסיבת העיתונאים היומית שקיים הלילה טראמפ בבית הלבן עם צוות המאבק בקורונה תקף הנשיא את המשך הסגר. "אנחנו לא פותחים הכל בבת אחת, אלא בצעד זהיר בכל פעם", אמר טראמפ. "סגר ארוך שמשולב עם דיכוי כלכלי יגרום למחיר כבד ונרחב לבריאות הציבור". הוא ציין כי הסגר עלול להוביל לזינוק בשימוש בסמים, התמכרויות לאלכוהול, התאבדויות ומחלות לב.
לאורך מסיבת העיתונאים הבהירו הרופאים בצוות המאבק של טראמפ בקורונה כי התוכנית דורשת המשך הקפדה על היגיינה, ריחוק חברתי ושמירה על האוכלוסיות הפגיעות.
השלב הראשון: בלי בתי ספר, עם מסעדות
לפני תחילת יישום התוכנית, בבתי החולים במדינות השונות תצטרך להתקיים "תוכנית בדיקות איתנה", שכוללת בין היתר בדיקות נוגדני קורונה לאנשי הצוות במוסד הרפואי. במקביל, על המדינות להקים אתרי בדיקה לתושבים הסובלים מסימפטומים ולפתח אמצעי מעקב. זאת לצד אפשרות עצמאית של סיפוק אמצעי הגנה ואפשרות להתמודד עם התפרצות חוזרת של נגיף הקורונה.
בשלב הראשון של התוכנית נכתב כי מומלץ למנוע התקהלויות של יותר מ-10 בני אדם, אם צעדי הריחוק החברתי אינם ניתנים למימוש. במקביל, מומלץ גם לצמצם טיסות לא חיוניות ומומלץ להשתמש יותר בעבודה מרחוק. בתוכנית נקבע עוד כי אזורים משותפים במשרדים יצטרכו להישאר סגורים. בשלב הראשון גם בתי הספר צפויים להישאר סגורים.
ואולם, בבית הלבן מבהירים בתוכנית כי מקומות כינוס גדולים כמו אולמות קולנוע, מסעדות, אצטדיונים ואתרי פולחן, יוכלו להיפתח תחת קיום "הנחיות ריחוק פיזי קפדניות". בתי החולים, שנפגעו קשה מאוד ממשבר הבריאות, יוכלו להמשיך בניתוחים לא דחופים אשר נחשבים חיוניים להכנסותיהם. גם מכוני כושר יוכלו להיפתח בכפוף להנחיות הריחוק החברתי ובכפוף לחיטוי. בניגוד לאתרי בילוי שיוכלו להיות פתוחים תחת הנחיות הריחוק החברתי, הברים יישארו סגורים בשלב הראשון של התוכנית.
בנוסף, ממליץ הבית הלבן לאוכלוסיות פגיעות להישאר בבתים לאורך התקופה שבה מתממש השלב הראשון, לטובת שמירה על בריאותן.
השלב השני: החזרת הטיסות והברים עם הגבלות
ההמלצות של הבית הלבן במסגרת השלב השני בתוכנית היציאה מהמשבר מגדירות אפשרות לקיים כינוסים של עד 50 בני אדם, במידה שתנאי הריחוק החברתי אינם ניתנים למימוש. גם הטיסות הלא חיוניות יחזרו במסגרת השלב הזה, לצד בתי הספר שייפתחו והברים שיוכלו לפעול במסגרת הגבלות על כמות האנשים במקום.
על-פי המסמך שהציג הבית הלבן, את השלב השני אפשר להתחיל לממש לאחר 14 ימים שבהם נראתה מגמת ירידה באבחון נדבקים חדשים. לצד זאת, בשלב זה עדיין ממליצים בבית הלבן להמשיך לעבוד מרחוק ולהימנע כמה שאפשר מהגעה למקומות העבודה.
בשלב השלישי של התוכנית האמריקנית מותרות התכנסויות רגילות במקומות העבודה. השלב הזה בתוכנית למעשה מתיר חזרה לשגרה לרוב האזרחים האמריקנים, תוך התמקדות בזיהוי ובידוד חולים חדשים בנגיף הקורונה. גם ביקורים בבתי האבות יותרו בשלב הזה.
במהלך מסיבת העיתונאים התייחס סגן הנשיא מייק פנס לכמות הבדיקות בארה"ב והבהיר כי עד סוף החודש תגיע ארה"ב למצב שבו נבדקו יותר מחמישה מיליון אמריקנים. "נמשיך להתקדם לפסגה במשאבים הללו", אמר פנס. "בדיקות וציוד רפואי ימשיכו להיכלל בקשר המתמשך שלנו עם המדינות שלנו, ואנחנו רוצים שאנשי הרפואה וכל האנשים ברחבי המדינה ידעו את המחויבות שלנו לכך".