שתף קטע נבחר
צילום: AFP, MCT

פוסט קורונה: ההיסטוריה מראה שגלי האובדנות באים בהמשך

ביום שאחרי הקורונה: ד"ר ערד קודש, ראש מערך בריאות הנפש בקופת חולים מאוחדת, מסביר כיצד הסגר ושגרת הקורונה החדשה שתבוא עלולים לגרום למצוקה נפשית ולמה חשוב להיערך לכך מבעוד מועד

 

 

הסגר הארוך שעדיין לא נגמר והשינוי הדרסטי בשגרת החיים נותנים את אותותיהם בעיקר בנפש שלנו, בעיקר אבל לא רק עבור מי שרגיש ושברירי גם כך. ד"ר ערד קודש, ראש מערך בריאות הנפש בקופת החולים מאוחדת מסביר באולפן ynet איך זה משפיע עלינו.

 

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

הוא אומר כי צריך לזכור שהקורונה מעמידה אותנו מול מבחן חברתי, אולי המבחן החברתי הגדול ביותר בהיסטוריה ואנו נאלצים ללמוד ולהתמודד מול תופעות שאנו לא כל כך מכירים, בעוצמות שלהן, בגודל שלהן, בחריגות שלהן. אוכלוסיות שונות הולכות להיכנס פנימה לתוך מעגל המצוקה הנפשי.

 

"אנו בדרך כלל נוהגים לדבר על אנשים שיש להם כבר מחלה או הפרעה נפשית מקדמית. זו קבוצת סיכון גדולה יותר כמובן, אבל המציאות החריגה והקיצונית הזו, והמצוקה הכלכלית שתופסת נפח מאוד גדול (26% שיעורי אבטלה בישראל ולא בהכרח נעצור שם) כך שאני רואה אתגר מאוד גדול לפנינו".

 

"אחרי שהשגרה תחזור - אנשים יפנו לעזרה נפשית"

לדבריו, רואים דווקא ירידה במספר הפניות לשירותי בריאות הנפש בתקופה הזו. "אנשים פחות פונים לצריכת שירותי בריאות, אבל הדבר הזה לא משקף את מצב התחלואה, הוא רק משקף את הימנעות האנשים מלהגיע לטיפול, והדבר הזה מחייב היערכות מכיוון שאני רואה את הגל הבא, ובדרך כלל הגלים של המצוקות הנפשיות הן קרב מאסף אחרי שאנחנו מסיימים את המערכה העיקרית.

 

"אנו רואים את זה במצבים של סטרס בטחוני ונראה זאת גם עכשיו. סביר להניח שככל שאנשים יחזרו לשגרה אנו נמצא את האנשים החלשים יותר נמצאים מאחור, אלה שלא יוכלו לחזור לעבודה כי לא יהיה להם לאן לחזור, אנשים עם תחלואה נפשית שבמידה מסוימת די הוזנחו בתקופה הזו; בתי החולים הפסיכיאטריים משחררים אנשים לקהילה במצבים שהם מצבים לא מאוזנים משיקולים שונים, חלקם שיקולים רציונליים, חלקם אולי פחות, והדבר גורם לכך שיש לנו היום שיעור של תחלואה פסיכיאטרית קשה יותר בקהילה. מתישהו אנו נראה את הדבר הזה, זה ישליך בהכרח על ההיערכות של המערך הקהילתי".

 

הוא מסכם ואומר כי ההיסטוריה מראה שגלי אובדנות באים בהמשך, ובעיקר באוכלוסיות מסוימות; אוכלוסיות של מבוגרים – צריך לזכור שאוכלוסיית המבוגרים זו אוכלוסייה עם שיעורי האובדנות הגבוה ביותר, זו גם האוכלוסיה שכרגע נמצאת במצב של סטרס מתמשך – הם מבודדים ומנותקים ממערכת התמיכה, לכן אנו צופים לראות שם, וגם אנשים שייכנסו למעגל החולי שנמצאים מתחת לרדאר מכיוון שהם לא מתויגים היום כצורכי בריאות נפש, ולכן צריך להיערך מראש".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
דיכאון בימי קורונה
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים