הותרה תפילת כמרים בכנסיות אריתראיות בדרום ת"א
פרסום ראשון: בעוד בתי כנסת, מסגדים וכנסיות ברחבי הארץ נסגרו, המשטרה התירה לקהילה האריתראית-נוצרית לערוך תפילות לקראת הפסחא - במתכונת של עד 5 בני אדם. לשאר המאמינים, התפילות יועברו בשידור חי. המשטרה: "ההסכמה עם הכמרים - כדי למנוע את התפשטות הנגיף"
בעוד שבתי הכנסת, כנסיות ומסגדים ברחבי הארץ נסגרו בעקבות תקנות החירום למאבק בקורונה, המשטרה בדרום תל אביב הגיעה להסכמות עם ראשי הקהילה האריתראית-נוצרית, שלפיהן הם יוכלו להתפלל בכמה כנסיות של הקהילה לקראת חג הפסחא. התפילה תיערך במתכונת מצומצמת של עד חמישה בני אדם, בהם גם הכמרים. כך נודע ל-ynet.
בימים האחרונים מתקיימות תפילות של הקהילה האריתראית בכנסיות בדרום תל אביב, וחלקן מועברות בשידור חי. למרות ההגבלות על מספר המשתתפים, במספר מקרים הגיעה כמות גדולה יותר של מתפללים, דבר שלווה בדו"חות משטרתיים בגובה של 5,000 שקלים.
בדרום תל אביב פועלות שלוש כנסיות אריתראיות גדולות יחסית שקיבלו את האישור החריג, ואליהן הצטרפו עוד שתי כנסיות קטנות יותר. גורם במשטרה אמר ל-ynet כי התפילות בכנסיות בדרום העיר הותרו לאחר הבנות בין הצדדים. "אנחנו בקשר עם כל הכמרים של הקהילה הנוצרית-אריתראית והפתרון שלנו הוא שאישרנו תפילה של עד חמישה בני אדם בכנסייה, במטרה למנוע מאנשים נוספים להגיע למקום", אמר הגורם.
הוא הוסיף: "הפתרון הזה נועד למנוע מצב שהמונים יצבאו על הכנסיות. עד חמישה בני אדם, זה מתואם איתנו לפי כתובות והם יכולים לשדר מתוך הכנסייה לשאר המאמינים. לשאר האנשים אסור להגיע לכנסיות, הכמרים אמורים להגיד את זה גם במהלך השידור החי. זה חלק מהסיכום שלנו איתם".
הגורם ציין כי כחלק מהערכות מודיעין לקראת החג עלה חשש שאלפי אריתראים נוצרים יגיעו לדרום תל אביב מכל חלקי הארץ, בכדי להתפלל בכנסיות בדרום העיר. "ההסדר עבד יפה בימים האחרונים", אמר הגורם. "קשה מאוד לגלות כל דירה שנפתחה לתפילות ובה יכולים להיות הרבה אנשים, אז התחלנו בהידברות ופנינו לכמרים".
כיום, למרות השידורים והתפילות מהכנסיות, בכניסה אליהן מוצבים שלטים הקוראים למאמינים שלא להגיע. "מותר לנו רק עד חמישה אנשים", אמר אחד מעובדי הכנסייה ברחוב לבנדה. "המשטרה אומרת שזה בסדר. לא באים יותר אנשים כי בסוף זה תלוי בנו. אנשים מתפללים מהבית ורואים את התפילה במחשב".
ברחוב לבנדה הגידו הגיעו כמה מאמינים לשמוע את השירים והתפילות מחוץ לדלתות הכנסייה הנעולה. אחד מהם, גוויטום, אמר כי "החג ביום ראשון ובגלל זה אנחנו מתפללים בחוץ. עכשיו בגלל הקורונה אף אחד לא יגיע והכנסייה פה סגורה, אנחנו מסתכלים בשידור חי בפייסבוק ואז מתפללים. בחג הזה נהייה רק בבית ולא נצא החוצה. הנה, 479 אנשים עכשיו צופים בזה מהבית. אם לא הקורונה, כולם היו פה ועוד יותר".
אחד הכמרים, איילה, סיפר: "עכשיו הכול סגור, אנחנו לא יודעים מה נעשה בחג, מחכים אולי הקורונה תלך. בגלל הקורונה אין עבודה ובחודש הזה גם ככה מתפללים יותר. אנשים באים כי הם רוצים להתפלל ושאלוהים יעזור. אם מגיע אדם נוסף מעל לחמישה, אנחנו שולחים אותו הביתה. אחרת זה יעשה בלגן".
שפי פז, שפועלת להוצאת מבקשי המקלט ומהגרי העבודה מדרום תל אביב, אמרה כי לא הופתעה מההסכמות בין המשטרה לקהילה האריתראית. "אנחנו במעקב אחר הכנסיות האלה מיום ראשון שעבר כאשר התפילות החלו", אמרה פז ל-ynet. "פרסמנו סרטונים משידורים חיים ברשתות ולא רק שנתקלנו בחומה של שתיקה, התפילות והשידורים נמשכו ללא הפרעה".
פז הוסיפה: "היה לי ברור כל הזמן, שבדיוק כמו שהחמארות פועלות בימי הסגר בהסכמה שבשתיקה, בדיוק כמו שיש הנחיה מלמעלה לא לתת קנסות למסתננים, כך יש הסדר בין מנהיגי הקהילה לבין משטרת מרחב יפתח. כנראה שהפחד מהמסתננים גדול מכל צורך לאכוף את החוק. תנו להם לשתות שלא יתפרעו. תנו להם לשוטט ברחובות שלא יהיו מהומות. תנו להם לפתוח את הכנסיות שלא יציפו בהמוניהם את הרחובות. רק שיהיה שקט. אז היהודים לא והאריתראים כן, וזה נעשה תחת מעטה של השתקה, ואני כבר לא יודעת האם באמת יצאנו מהגיטאות או שרק החלפנו את הנוף".
ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) הגיב לחשיפת ynet: "משטרת ישראל עוברת על תקנות לשעת חירום בכך שהחריגה על דעתה את אותן כנסיות. לא מתקבל על הדעת שבכדי להתיר תפילה במניין אך ורק בכותל המערבי ובשידור בתחנת הרדיו 'קול ברמה', וזאת לאחר שהשר דרעי דרש להחריג מהתקנות לשעת חירום, משטרת ישראל עושה דין לעצמה ומתירה לכנסיות אריתראיות להתכנס. מדובר באכיפה לא שיוויונית. כנראה שמשטרת ישראל שכחה שהיא קודם כל צריכה לקיים את הוראות התקנות במלואן".
מהמשטרה נמסר: "צו בריאות העם והתקנות לשעת חירום אוסרות על השתתפות מתפללים בבתי התפילות. בהתאם נאסרות התכנסויות ותפילות בבתי תפילה בכל רחבי הארץ, זאת ללא קשר לדת או מוצא. גם תפילות הפסחא לקהילה האריתראית יועברו בשידור חי באינטרנט לכלל ציבור המתפללים ברחבי הארץ על ידי כמרים, שישדרו את התפילה לאלפים. הסכמה זו גובשה בין המשטרה לכמרים אשר הבינו את צו השעה ואת הצורך למנוע הגעת אלפי מתפללים לבתי התפילה, הכל בכדי לבלום התפשטות הנגיף בישראל ולשמור על שלום הציבור ובריאותו".
בתוך כך, הערב שוטרי מרחב אילת הפסיקו תפילה של עשרות משתתפים אריתראים בבית תפילה נוצרי באילת. בעקבות דיווח במשטרת מרחב אילת על עשרות משתתפים בתפילה בבית תפילה נוצרי ברחוב האלמוגים באילת הגיעו למקום כוח משטרה ולוחמי יס"מ. במקום אותרו יותר מ-100 נשים וגברים בתוך בית התפילה, יושבים בצפיפות ובניגוד להוראת תקנות צו בריאות העם. לבקשת המשטרה המתפללים פוזרו מהמקום ללא התנגדות, וארבעה מהם קיבלו דוחו"ת. כהן הדת שמנהל את המקום זומן לשימוע, והמקום נסגר ל-30 יום.