שתף קטע נבחר

 

לא רק קורונה: המכה שמאיימת על מזרח אפריקה ואיראן

על-פי הערכות, בחודשי הקיץ יסבלו מדינות במזרח אפריקה וגם איראן והודו ממכת הארבה החמורה בעשורים האחרונים. בריאיון לאולפן ynet אמר חוקר בתחום: "ההתפרצות היא אקספוננציאלית. כבר עכשיו עשרות מיליונים נידונים לרעב כמעט ודאי". ומה הסיכוי שהארבה יגיע לישראל?

בזמן שרוב מדינות העולם מתמודדות עם נגיף הקורונה, כמה מדינות במזרח אפריקה נאבקות במכה לא פחות חמורה - הארבה. מומחים אומרים כי מדובר באחד המקרים הקשים בעשרות השנים האחרונים והגל השני של הארבה - צפוי להיות חמור פי 20 ואף יותר מהגל הראשון שפקד את האזור לפני כחודשיים. באו"ם אמרו כי המצב "מדאיג ביותר" בסומליה, אתיופיה ובקניה.

 

גל הארבה באפריקה - ריאיון באולפן ynet    (צילום: שחר גולדשטיין)

גל הארבה באפריקה - ריאיון באולפן ynet    (צילום: שחר גולדשטיין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

פרופ' אמיר אילי מהמחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל-אביב התייחס בריאיון לאולפן ynet למכת הארבה באפריקה: "אני לא לא יודע אם הוא החמור ביותר בהיסטוריה, אבל בעשרות השנים האחרונות בוודאי. יש מדינות שאף פעם לא ראו את ההתפרצות ברמה שהיא נמצאת כרגע, יש מדינות שלצערן חוו את זה יותר. אנו כרגע עדיין לא בשיא, רחוקים מהשיא".

 

הוא השווה בין הקורונה לארבה בקצב ההתפשטות: "כמו בקורונה, גם פה ההתפרצות היא אקספוננציאלית. ההתפרצות התחילה כבר לפני כמעט שנתיים בסדרה של סופות חורפיות באוזרים שבדרך כלל יבשים ואין בהם הרבה גשם והיא הולכת ומחמירה מאז. לפני חודשיים בערך הייתה התפרצות חמורה ביותר מזה עשרות שנים באזורים כמו קניה, דרום אתיופיה, סומליה, תימן וגם בצד השני באיראן, הודו ופקיסטן. בגלל תנאי במזג האוויר הנוכחי ואלו שצפויים בהמשך אנו צופים שההתפרצות הבאה שתגיע כנראה בחודשים הקרובים לקראת הקיץ תהיה חמורה פי עשרות מהנוכחית".

 

ישנם מינים של ארבה שאחת לכמה שנים מגבירים את התרבותם ונודדים בלהקות גדולות מאוד. להקות אלה פושטות על אזורים נרחבים ופוגעות קשות בצמחייה. הארבה נחשב לאחד המזיקים המסוכנים ביותר לחקלאות. פרופ' אילי סבור כי האזורים באפריקה שאליהם יגיע הארבה, יסבלו מרעב: "החדשות שאצלנו מטבען נוטות להתמקד באזורים שלנו, מה שרלוונטי לנו ולכלכלה שלו - וזה משבר הקורונה. אבל חשוב להבין שהכלכלות באפריקה במצב רגיש הרבה יותר משלנו ונחיל ארבה כזה, שפוגע במטה לחמו של חקלאי, אומר שהשנה ובשנה הבאה הוא ייפגע כי זרעים לא יהיו. כל הכלכלה של החקלאי הזה, הכפר הזה והמדינה הזו נמצאת בסכנה חמורה מאוד. אובדן יבול אחד זה בעצם רעב ודאי למשפחה, לכפר ולקהילה כולה".

 

ארבה באזור כפרי בקניה (צילום: Sven Torfinn/AP)
ארבה באזור כפרי בקניה(צילום: Sven Torfinn/AP)

 

פרופ' אילי לא פוסל את האפשרות מזעזועים פוליטיים במדינות שבהן פוגע ויפגע הארבה: "לא צריך להיות מומחה גדול כדי להבין את זה. כבר עכשיו עשרות מיליונים נידונים לרעב כמעט ודאי. אזורים שפוליטית לא יציבים, ודאי גם לא כלכלית. הצפי להמשך התפרצות הארבה יותר חמורה מזו שרואים כבר עכשיו, בחודשים יוני-יולי, כשהתבואה בשיאה, מכל הבחינות אנו הולכים לראות קטסטרופה אנושית חמורה מאין כמוה ברוב מדינות אפריקה".

 

והאם יש סיכוי שהארבה יגיע לישראל, כמו לפני כמה שנים. פרופ' אילי סבור שאנחנו לא ניפגע באופן חמור: "ישראל נמצאת בשולי האזור שהמין של הארבה המדברי מגיע אליו. ב-2013 ראינו נחיל שעורר פה כותרות, אבל היה בקנה מידה זעיר לעומת מה שיש עכשיו. כרגע הצפי הוא שלא נראה באזור שלנו, אבל אי אפשר לדעת כי זה תלוי ברוחות".

ארבה באזור כפרי בקניה (צילום: Sven Torfinn/AP)
אופנוען נוסע בתוך נחיל ארבה(צילום: Sven Torfinn/AP)

 

הוא הצביע על עלייה חדה בכמה מדינות באסיה ובאפריקה: "כרגע זה די מעניין, כי אנו רואים משני הצדדים שלנו, גם באזור מזרח אפריקה וגם באזור איראן, הודו ופקיסטן - עלייה די מטורפת במספרים ובהיקפי נחילי הארבה. זה בהחלט יכול להגיע גם אלינו, אבל לא צריכים להיות כל כך מרוכזים בעצמנו. אין ספק שהאסון הוא אסון הומניטארי בינלאומי ועולמי, בוודאי בימים אלו שהכסף ותשומת הלב היא לקורונה, אז גם טכנית יותר קשה לשנע עזרה, כסף ומומחים לאזורים האלה. ובוודאי הכסף הזמין ותשומת הלב העולמית לא מופנית לשם".

 

פרופ' אילי נשאל האם ההשלכות של גל הארבה עלולות להיות יותר חמורות מהשכלות הקורונה. הוא השיב כי "אין ספק שההשלכות יהיו יותר חמורות. אנחנו נוטים להתעלם מהשלכות רעב במצב גיאופוליטי, אבל אנחנו רואים אותם אחר כך בגלי הפליטים וכדומה. העולם היום הוא לא במצב כזה, שאפשר להתעלם מבעיה של אזורים רחוקים ולהגיד 'זו לא בעיה שלנו'. אין ספק שנחווה את המשבר הזה, באיחור כמובן. צרה של אחד לא יותר גדולה מהצרה של השני, אבל אם מסתכלים לטווח הארוך על האפקט העולמי כלכלי של הארבה באזורים האלה, אני לא אגיד שהוא הרבה יותר חמור ממשבר הקורונה, אבל בוודאי שלא מתגמד. יש ארגונים שזה תפקידם והם אכן עושים את תפקידם, אבל כמובן שהם נאבקים על תשומת הלב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Sven Torfinn/AP
נחיל ארבה קניה
צילום: Sven Torfinn/AP
מומלצים