עם חנויות כלי בית, בלי מספרות ובלי קניונים | מתווה היציאה יוצג הערב
הממשלה תאשר הערב שורת הקלות בהגבלות הקורונה וראש הממשלה בנימין נתניהו יציג את מתווה היציאה בהצהרה פומבית. מסתמן שההקלות ייכנסו לתוקף מיום שני. מספר הלקוחות בחנויות יוגבל והם יתועדו באפליקציה. תותר תפילה במניין בשטח פתוח עם מגבלה של עשרה מתפללים
הממשלה צפויה לאשר הערב (שבת) שורת הקלות בהגבלות הקורונה שייכנסו לתוקף ביום שני. מסתמן כי הענפים שיותרו לפתיחה מיום שני הם חנויות לממכר מוצרי חשמל ואלקטרוניקה, ציוד משרדי, כלי בית ותחזוקת בית, אופטיקה, מחשבים, תקשורת, ספרים. לא יותר לפתוח קניונים, חנויות הלבשה, הנעלה, תכשיטים, צעצועים, מספרות וסלוני יופי.
את ההקלות יציג הערב ראש הממשלה בנימין נתניהו בהצהרה פומבית עם מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. הממשלה תקבע הגבלות על מספר הלקוחות בחנות ותחייב מדידת חום בכניסה, רישום לקוחות באפליקציה והתקנת מחיצה בין הלקוחות לקופאים ומגבלה על מספר הלקוחות בכל חנות.
הממשלה צפויה להתיר תפילה במניין בשטח פתוח עם מגבלה של עשרה מתפללים לכל היותר. חתונות, הלוויות ובריתות יוכלו להתקיים בנוכחות של 20 איש לכל היותר. משפחתונים יוכלו להיפתח בפיקוח של שלוש משפחות ומטפלת פרטית.
בסקטור הפרטי תותר עבודה בענפי ההיי-טק, התעשייה, פיננסים, יבוא במסחר סיטונאי. כל זאת ללא קבלת קהל. יותרו שירותי משלוח ואיסוף עצמי.
לפי טיוטת המסמך ששרי הממשלה צפויים לאשר בהמשך הערב, המעסיקים יצטרכו להסדיר ביצוע של מדידות חום לנכנסים למקום העבודה. כמו כן, מצוין פירוט לגבי מספר האנשים שיוכלו לשהות בחדר. בחדר שגודלו עד 20 מטרים רבועים – שני עובדים או מספר גדול יותר, אם בין עובד לעובד ישנה מחיצה. בחדר שגודלו עולה על 20 מטרים רבועים – עד חמישה עובדים, או מספר גדול יותר אם בין עובד לעובד ישנה מחיצה.
כמו כן, לפי המסמך ניתן לקיים בחדר פגישה מקצועית של עד 8 עובדים. אכילה או שתיה תתבצע ככל הניתן בחדר הקבוע של העובד.
פקיד בכיר אמר כי "מסתמן צו שיחייב את הציבור להשתמש במסכה". משרד הבריאות מעוניין בהטלת קנס כספי של 500 שקל על מי שלא יחבוש מסכה. השר לביטחון פנים גלעד ארדן סבור שמדובר בקנס גבוה מדי כי אנשים שוכחים ומציע קנס של 150-100 שקלים. הנושא נבחן.
בדיון שנערך שלשום הוחלט להגדיל את מגבלת התנועה מרדיוס 100 מטרים מהבית ל-500 מטרים. עוד הוחלט כי ניתן יהיה לצאת לפעילות ספורטיבית של עד שני אנשים קבועים - ועד לטווח 500 מטר מהבית. כמו כן יתאפשר חינוך מיוחד יחידני.
בעקבות כך צייץ השר ארדן בטוויטר וכתב: "דרשתי זאת בעבר ולכן אני מברך ותומך בכוונה לאפשר לאזרחים לצאת לפעילות ספורטיבית, אך יובהר שמרגע שיוחלט לאפשר פתיחת מסחר וחנויות ברחוב, אין יותר משמעות להגביל ל-500 מטר את מרחק היציאה מהבית, ואין גם שום אפשרות לאכוף הגבלה זו. לכן אפעל לביטולה הערב בישיבת הממשלה".
ארדן הוסיף כי "לאור העובדה שהממשלה לא קיבלה בעבר את עמדתי ואת עמדת המשטרה להגביל את גודל ההפגנות בזמן המאבק בקורונה ולחייב תיאום מראש שלהן, אין ספק שיש להסיר גם את המגבלה על תפילות במניין בשטח פתוח ומגבלה זו חייבת להתבטל עוד הערב.
הערב קראו ראשי הרשויות המקומיות לאשר הקלות משמעותיות יותר ממה שנערכים לו. חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש העיר מודיעין-מכבים רעות, אמר כי "לצד פתיחת המשק, הממשלה חייבת לאשר פתיחה מוחלטת של המרחב הציבורי ולא רק 500 מטר. נתוני משרד הבריאות הראו שהמרחב הציבורי הוא לא מוקד ההידבקות".
ביבס הוסיף כי "צריך לחשוף בפני הרשויות המקומיות את הנתונים הנוכחיים בנוגע למוקדי ההידבקות כדי שנדע לשמור על התושבים. חולי הקורונה נדבקו בכינוסים ובמקומות סגורים ולא ברחובות. שחררו את האנשים, כל יום שעובר כשכולם בבתים מייצר קשיים משמעותיים שייקח שנים להתאושש מהם. נתוני האלימות בתוך המשפחה, מקרי הקצה ברווחה, השמנת הילדים והיעדר סדר היום לילדים ולהורים הוא נזק מצטבר". ביבס הדגיש כי הדרישה לא כוללת רשויות שבהן ידוע על מוקדי הידבקות".
נתוני התפשטות הקורונה בשבועיים האחרונים
מבדיקת השינוי במספר הנבדקים בערים השונות עולה תמונה שאינה חד-משמעית. מצד אחד יישובים שבהם הגידול במספר היה נמוך יחסית, לצד יישובים שבהם מספר החולים הכפיל את עצמו ואף יותר. באחד היישובים זינק אחוז הנדבקים ב-7,100%.
בבני ברק נוספו מאז אתמול בבוקר 57 חולים מאומתים. בעיר התבצעו 324 בדיקות מאז העדכון הקודם ו-17.5% מהן נמצאו חיוביות. נכון לעכשיו, אחד מכל 86.5 תושבים בעיר חלה בקורונה. בירושלים אובחנו מאז העדכון הקודם 47 חולים. בסך הכול התקבלו ב-24 השעות האחרונות תוצאות של 679 בדיקות שנערכו לתושבי העיר – ומהנתונים עולה כי כ-7% מהן הן חיוביות.
היו גם יישובים שהצליחו להפחית בצורה משמעותית יותר את קצב ההדבקה. בכפר חב"ד, לדוגמה, עלה מספר הנדבקים ב-15 ימים ב-12.8%, במגדל העמק ב-21.9% ובמודיעין-מכבים-רעות – שם נדבקו 17 בני אדם באחת ממסיבות הפורים שנערכו בעיר – עלה שיעור הנדבקים ב-15 הימים האחרונים ב-35.1%.
אבל מנגד ניתן למצוא יישובים שבהם הגידול באחוז הנדבקים מאז 3 באפריל – זינק ביותר מפי 2. בירושלים זינק מספר הנדבקים באותה תקופה ב-122.9%, בבני ברק ב-121.8%, באלעד ב-157.5%, בבית שמש ב-143.2%, באשדוד ב-116.2%, במודיעין עילית ב-197.8%, בביתר עילית ב-212.8% ובדיר אל אסד שליד כרמיאל, יישוב שהיום הוטל עליו סגר, זינק מספר החולים ב-7,100%.
בערים שבהן אחוז הגידול במספר הנדבקים היה נמוך מהממוצע הארצי מ-3 באפריל ועד היום, ניתן למצוא את תל אביב (45.7%), אשקלון (64.7%), ראשון לציון (62.1%), נתניה (41.2%), באר שבע (35.7%), רמת גן (50.9%), חולון (63.4%), בת ים (53.9%), חיפה (54.1%), כפר סבא (52%) וקריית אונו (36.8%).