ההקלות המסתמנות: יותר עובדים ומסחר, חובת מסכות, ספורט בזוגות
נתניהו הודיע: יעלה שיעור העובדים, חנויות מסוימות ייפתחו במרחב הפתוח בכפוף למדידת חום, מספר הלקוחות יוגבל. החינוך המיוחד יפעל במתכונת מצומצמת. "חגיגות יום העצמאות - בבתים". מנכ"ל האוצר: "מומלץ לעבוד מהבית ככל האפשר". כל ההקלות שטעונות אישור ממשלה - במצגת המלאה
ראש הממשלה בנימין נתניהו הציג אמש (שבת) את ההקלות שייכנסו לתוקף, בכפוף לאישור הממשלה, כחלק ממתווה היציאה של ישראל ממשבר הקורונה. בין הצעדים שהוחלט עליהם: החזרת תלמידי החינוך המיוחד לבתי הספר באופן הדרגתי, חידוש המסחר בענפים מסוימים והקלות בהגבלות התנועה והתפילות המשותפות. ynet העביר את ההצהרה בשידור ישיר.
ההקלות מהיום:
התעשייה וההיי-טק יחזרו לפעילות תחת הגבלות
חנויות חשמל, אופטיקה, תקשורת ומחשבים ייפתחו - הקניונים יישארו סגורים
החינוך המיוחד יחזור לעבוד בקבוצות של שלושה תלמידים
תותר תפילה של עד 10 בני אדם במרחב ציבורי
פעילות ספורט בזוגות קבועים עד 500 מטר מהבית
מה מותר ומה אסור? ההנחיות החדשות במלואן
לאחר פרסום ההקלות הדגיש משרד הבריאות כי ההנחיות לציבור יפורסמו במלואן בפירוט מלא לאחר הדיון בממשלה. "בימים האחרונים התייעצתי על הצעדים לפתיחת המשק עם הצוותים המקצועיים במערכת הבריאות והצמרת הכלכלית, ועם מומחים למגפות בארץ ובעולם", אמר נתניהו. "ראשית, נעלה את שיעור העובדים במקומות העבודה מ-15% ל-30%. אנחנו מאפשרים לתעשייה ולהיי-טק להיפתח עוד יותר בכפוף לעמידתם ב'תו הסגול', נוהל מפורט שמסדיר את מספר העובדים במקומות העבודה. כדי להקל על בעלי העסקים שלא יצטרכו לקבל היתר הרחבת פעילות מהרשויות, הם יצהירו שהם עומדים בנוהלים ונפקח על כך באופן שוטף".
ראש הממשלה הוסיף ואמר: "נאשר פתיחת חנויות לפי ענפים מסוימים, כמו חשמל ואופטיקה. מדובר כרגע בחנויות שנמצאות במרחב הציבורי הפתוח, ועדיין לא בקניונים ובשווקים". נתניהו הוסיף כי הוא הנחה את משרדי הממשלה לתת עדיפות למשרדים הממשלתיים שמשרתים את המגזר הפרטי, ואמר כי "העצמאים והעסקים הקטנים הם נשמת הכלכלה, והם ראויים לכל עזרה".
עוד ציין כי החל מיום שלישי החינוך המיוחד יחזור לפעילות במסגרות של שלושה תלמידים בכל פעם. כמו כן, יתאפשר לשלוש משפחות קבועות לבחור הורה קבוע שישמור על הילדים. ראש הממשלה אמר כי התחבורה הציבורית תחזור בהתאמה להגדלת המשק, תוך כדי הקפדה על ריחוק חברתי, וכך גם תאושר פעילות ספורט בזוגות קבועים. כמו כן, נתניהו הודיע כי ימי הזיכרון וחגיגות העצמאות ייערכו ללא קהל. "החגיגות יהיו בבתים ובמרפסות. גם ברגעים הללו נניף בגאון את דגל המדינה", אמר.
נתניהו אישר כי לפי ההקלות שיאושרו בישיבת הממשלה, ניתן יהיה לקיים תפילות של עד עשרה בני אדם במרחב הפתוח, תוך שמירה על שני מטרים בין המתפללים, ובתנאי שיעטו מסכות. ראש הממשלה אמר כי הצעדים הוסכמו בשיתוף פעולה עם משרדי הבריאות והאוצר, ואם בעוד שבועיים תהיה מגמת שיפור - יהיו הקלות נוספות. "אם לא - ניאלץ ללכת אחורה", הבהיר נתניהו. "כך עושות ומתכוונות לעשות כל המדינות בלי יוצא מן הכלל".
ראש הממשלה אמר כי "המדדים שלנו להמשך ההקלות הם המשך האטת ההתפשטות בתחלואה, והתייצבות המגמה של החולים הקשים, כדי שמערכת הבריאות תמשיך לתפקד ולא לקרוס. נמשיך בהחלטות מדודות וזהירות, והמשך פעולות אחראיות של אזרחי ישראל. עד שימצא חיסון לקורונה - אנו במציאות אחרת. העולם כולו השתנה. נצטרך להתרגל לשגרה תחת קורונה".
נתניהו פנה אל אזרחי ישראל המוסלמים לקראת חג רמדאן וביקש שיחגגו אותו רק עם המשפחה הגרעינית, בדומה לאוכלוסיה היהודית בערב חג הפסח. "אני מבקש מכם, שמרו על הכלל ושמרו כך על חייכם וחיי יקיריכם". גם מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הצטרף לקריאה. "שילמנו מחיר כבד על החגיגות בפורים", הזכיר המנכ"ל.
בפתח דבריו אמר נתניהו כי "בשבועות האחרונים ישראל וכל מדינות העולם עוברות מסע יוצא דופן שמטרתו להבטיח את הבריאות ואת החיים בצל מגפת הקורונה. בזכות האחריות שלכם, אזרחי ישראל, וצוותי הרפואה הנפלאים שלנו בקו החזית, בזכות ההחלטות והצעדים שנקטנו בזמן, הצלחנו עד עכשיו במשימה זו". לדבריו, "ישראל מדורגת גבוה מאוד בקרב מדינות ה-OECD, שיעור התמותה בקרב החולים הוא מהנמוכים ב-OECD וגם שיעור הבדיקות הוא מהגבוהים בעולם".
רה"מ אמר כי "יש עוד מה לתקן, ואנחנו מתארגנים ומשתכללים כי כך זה במלחמה בקורונה. זו מלחמה שיש בה כל כך הרבה אי ודאות. מלחמה שתוקפת את האנושות במתקפה שלא ידעה מזה מאה שנים, אבל היום קורה משהו בישראל שלא קרה מתחילת המשבר. עד היום נקטנו צורה של צעדים שעיקרם היה הידוק על התנועה. סגרנו את גבולות המדינה, צמצמנו את כוח האדם, הפעלנו אמצעים דיגיטליים, הקמנו מערך בדיקות והצטיידות שגדל משבוע לשבוע, הטלנו מגבלות תנועה בימי החגים וגם סגרים ממוקדים.
"הצעדים הללו הוכיחו את עצמם בהאטה בקצב ההדבקה ובהתייצבות במספר החולים והמונשמים, ובעיקר בצמצום המתים לעומת מה שהיה יכול להיות. אנחנו רואים בשבדיה שנקטה מדיניות מקלה יותר מ-1,000 מתים. בבלגיה יותר מ-5,000 מתים. אלה לא השוואות סתם. יש כאן תוצאות טובות יחסית".
בסוף דבריו אמר נתניהו כי הוא "מוסיף להשקיע מאמצים רבים" למען הקמת ממשלת אחדות. "אין מישהו שרוצה בה יותר ממני", אמר רה"מ. "ראיתי את נגיף הקורונה דוהר אלינו - ואני יודע שהוא לא עומד לעזוב אותנו בטווח הנראה לעין".
בר סימן טוב: "לוקחים סיכון"
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב שיבח את הצוותים שעבדו על שורת ההקלות ואמר כי "הייתה עבודה טובה של צמרת המדינה. אנחנו משלבים ידיים כל הזמן. לא תמיד מסכימים על הכל, לעיתים התווכחנו ורבנו, אבל שמנו את המטרה לפני כל דבר אחר".
בר סימן טוב הוסיף: "אמרנו שלאחר חג הפסח אנחנו מתכוונים לעשות פעולות הקלה ולהחזיר את הפעילות הכלכלית. אנחנו יכולים לעשות את זה כי בישראל היה שילוב טוב של קבלת החלטות נכונות בזמן, והרבה יותר מזה - הקשבה של הציבור הישראלי להנחיות הממשלה ומשרד הבריאות. היום אנחנו יכולים לקחת סיכון מבוקר כי אנו סומכים על אזרחי ישראל שאתם תשמרו על הכללים. אנחנו נמצאים במקום הרבה יותר טוב ממדינות אחרות".
המנכ"ל הסביר כי ההנחיה לעטות מסכות בציבור עדיין בתוקף: "צריך לשמור על מרחק של שני מטר למעט כשאנו בבית עם התא המשפחתי. יש להקפיד על רחיצת ידיים ולשמור על מרחק של 100 מטר מהבית למעט הפעילות שמותרות מעבר לכך.
"אנו נרצה שכל מעסיק יהיה אחראי לעובדים, כך שאם הם חולים שלא יגיעו לעבודה. לא תהיה קבלת קהל, ולא נאפשר יותר משמונה אנשים בחלל אחד. נבקש שאנשים יעבדו בצוותים קבועים", אמר המנכ"ל. "בעת הזאת, אנשים מעל גיל 65 לא יגיעו לעבודה. למי שיש מחלות רקע, אנו אומרים 'תישארו בבית'. אנו יכולים להקל בזכות המאמץ שלכם, אבל המאמץ לא נגמר. ההקפדה על הכללים הופכת להיות יותר חשובה עכשיו, כי אנחנו מגבירים את הסיכון להדבקה. אם נקפיד על מרחק, מסכות והיגיינה - אנו נצליח".
לדבריו, "תנאי הפתיחה של ישראל לא היו טובים. הצלחנו בזכותכם, ואנו מתחייבים שנמשיך ונעשה הכל כדי להשתפר גם בבדיקות שאנו מובילים אותם, בקיצור זמן התשובה ובשמירה על בתי האבות".
מנכ"ל האוצר: "המענה האמיתי לעסקים - אחרי שחרור המשק"
מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד הסביר כי בעלי העסקים יצטרכו לפקח בעצמם על העובדים על-מנת לעמוד בהגבלות המקלות יותר. "עדיין מומלץ להמשיך לעבוד מהבית ככל שאפשר", ציין באב"ד, אך אמר כי בעלי העסקים יצטרכו לדאוג לבדיקת חום ותסמינים, ולפקח על מגבלת האנשים בחללי העבודה.
"אנחנו מדברים על משמרות קבועות ככל אפשר, ורוצים את אותם אנשים עם אותו ציוד באותם החדרים", המשיך המנכ"ל שציין כי רשימת הכללים המלאה תתפרסם באתר משרד האוצר. "בשלב הזה לא נחזיר את חנויות ההלבשה, הצעצועים וההנעלה כי אנחנו חושבים שמקדם ההדבקה שם הוא גבוה".
באב"ד אמר כי "אנחנו מבינים שכל מה שנעשה עד עכשיו פגע אנושות במשק, ואנחנו מבינים שהתוכנית הכלכלית היא רק מענה חלקי. אנחנו ערים לפעימה הראשונה שניתנה ועובדים קשה מאוד על הפעימה השניה. אנחנו עושים שינויים משמעותיים שיכללו קבוצות גדולות יותר ועסקים רבים יותר", והדגיש כי "המענה האמיתי זה רק המענה של שחרור המשק. ככל שנניע את גלגלי המשק ככה נוכל לייצר את המענה הכלכלי".
לפי טיוטת המסמך ששרי הממשלה צפויים לאשר במהלך הלילה, המעסיקים יצטרכו להסדיר ביצוע של מדידות חום לנכנסים למקום העבודה. כמו כן, מצוין פירוט לגבי מספר האנשים שיוכלו לשהות בחדר. בחדר שגודלו עד 20 מטרים רבועים - שני עובדים או מספר גדול יותר, אם בין עובד לעובד ישנה מחיצה. בחדר שגודלו עולה על 20 מטרים רבועים - עד חמישה עובדים, או מספר גדול יותר אם בין עובד לעובד ישנה מחיצה.
כמו כן, לפי המסמך ניתן לקיים בחדר פגישה מקצועית של עד שמונה עובדים. אכילה או שתיה תתבצע ככל הניתן בחדר הקבוע של העובד.