שתף קטע נבחר

 

מתכננים קאמבק: השאלות שעולות מתוכנית חזרת הספורט

משרד התרבות והספורט הציג תוכנית יציאה מהמשבר, אבל הדרך חזרה למגרשים (ובעיקר ליציעים) עוד ארוכה. התקוות, היתרונות, החסרונות, ההתנגדויות והשאלות שנותרו פתוחות

קצת יותר מחודש אחרי שהמסך ירד על הספורט הישראלי, מתחילות לנשב רוחות של אופטימיות באשר לחזרה לפעילות – בשורה קטנה עבור הקהל שצמא לאקשן ולריגוש. זה לא יקרה מחר־מחרתיים ועדיין לא נוכל לעודד מהיציעים בתקופה הקרובה אלא רק מהבית, אבל המטרה היא לנסות לשוב לשגרה מסוימת באופן הדרגתי.

 

משרד התרבות והספורט הציג את התוכנית שלו ליציאה מהמשבר, הכוללת ארבעה שלבים, כשהיעד הוא לחזור לפעילות מלאה או כמעט מלאה, בהתאם למצב, באוקטובר הקרוב. יצוין שמדובר במסמך עמדה ממשלתי בלבד, שלא מחייב את גופי הספורט (כמו מינהלת הליגות בכדורגל) המקבלים החלטות עצמאיות מול משרד הבריאות.

 

אוהדי מכבי ת
אוהדי מכבי ת"א. הספורט חוזר?(צילום: ראובן שוורץ)

 

הקו המנחה הוא לא רק קיום תחרויות ומשחקים, אלא גם בניית מנוף כלכלי ותרומה לחוסן החברתי על ידי סיוע תקציבי מהמדינה. לדעת משרד התרבות והספורט, החיבור בין הצורך ההכרחי של הספורטאים להיות בכושר תמידי ולקיים שגרת אימונים, לבין הצורך בשמירה על פרנסתם של המאמנים – מחייבים גמישות מקסימלית שתאפשר חזרה מיטבית לשגרה.

 

השלב הראשון בתוכנית הסתיים למעשה, והוא כלל מאמץ למנוע קריסת גופי ספורט על ידי הקדמת הזרמת התקציבים (40 אחוז מהתמיכה השנתית) וקרן פיצוי של משרד האוצר לגופים נתמכים בגובה 200 מיליון שקל.

 

 

האם אפשרי לסיים את העונה בטורניר מבודד, מה ההשלכות שלו ולמה מינהלת הליגות בכדורגל מסתייגת?

השלב השני מיועד להתחיל בעוד כשבועיים ועיקרו השבת חלק מהפעילות למסלול, ראשית על ידי חזרה מדורגת לאימונים. כפי שפורסם לראשונה ב־ynet, משרד התרבות והספורט הציע לקיים טורניר בתנאים של מחנה אימונים מבודד, מתוך מטרה להגיע להכרעה בכל הליגות. במשרד טוענים כי מעבר לערך הספורטיבי, ישנה חשיבות כלכלית עצומה בסיום העונה על המגרש, כי כל פתרון אחר ימנע הכנסות מזכויות שידור ומהסכמי שיווק. אלא שלא כולם סבורים שהדבר אפשרי, ויו"ר מינהלת הכדורגל ארז כלפון הוא בין המסתייגים. "הפתרון של קיום טורניר מבודד הוא לא ישים, גם ברמת בדיקות הקורונה שיצטרכו לעשות. לסגור ספורטאים במשך חודש במקום אחד – זה לא יקרה".

 

שרת התרבות והספורט מירי רגב אישרה במסיבת עיתונאים דרך הזום כי המטרה היא לקיים טורניר בתנאי בידוד על מנת לסיים את עונת הכדורגל והכדורסל: "גם פיב"א ופיפ"א העבירו מסר להכריע את הליגה על המגרש. אנחנו פועלים מול משרד הבריאות".

 

538 (צילום: יואב דודקביץ')
מירי רגב(צילום: יואב דודקביץ')

 

אלא שבסופו של דבר המינהלת היא הגוף שמקבל את ההחלטות, ולכן כלפון הציב דד־ליין לפיו אם עד תחילת מאי הקבוצות לא יחזרו לאימונים מלאים, יכריז הדירקטוריון על סיום העונה, מה שיגרום לנזק של כ־50 מיליון שקל. במידה שהלחצים יועילו, המטרה של המינהלת תהיה לקיים שלושה שבועות של אימונים, ולחדש את הליגה עם שני משחקים בשבוע, החל מה־23 במאי ועד סוף יוני.

 

היום יתכנס דירקטוריון מינהלת הכדורסל כדי לדון בעתיד העונה, כאשר אחת האופציות היא לקיים במקום גביע ווינר ביולי טורניר מהיר לקביעת האלופה, כשאחריו תיפתח מיד העונה החדשה. הבעיה כאן היא שהקבוצות מבוססות על זרים, שרובם הגדול מזמן כבר לא בארץ ולא ברור מתי יוכלו לטוס בחזרה.

 

ארז כלפון. סקפטי (צילום: מינהלת הליגות לכדורגל) (צילום: מינהלת הליגות לכדורגל)
ארז כלפון. סקפטי(צילום: מינהלת הליגות לכדורגל)

 

האם הספורטאים האולימפיים יוכלו להתאמן באולמות, ומהי המדיניות לגבי ענפי מגע כמו ג'ודו?

היוזמה שנראית כרגע הכי ריאלית היא החזרת הפעילות בספורט היחידני. משרד התרבות והספורט הכין רשימה של ענפים שיכולים לשוב להתאמן כבר השבוע במרחב הפתוח, בעיקר כדי להכין את הספורטאים מוקדם ככל הניתן למשחקים האולימפיים שנדחו ליולי הבא. ישנה גם רשימה ראשונית לחזרה מיידית לפעילות של מספר ענפים באולמות המצריכים מגע, כמו ג'ודו, טאקוונדו והיאבקות, אך במקרה הזה מדובר בסימן שאלה גדול, מאחר שישנה עדיין הנחיה על שמירת מרחק של שני מטרים. מנגד, ענף כמו התעמלות יוכל לקיים פעילות באולם.

 

המגמה של משרד הבריאות היא לבטל את הגבלת המרחק ליציאה מהבית (100 מטר) לטובת קיום פעילות גופנית במרחב הפתוח, ופעילות מלאה במסגרות מאורגנות של 11־20 משתתפים, כולל מדריכים. הבשורה היא גם פתיחה מחדש של חדרי הכושר, בינתיים במסגרת אגודות הספורט בלבד, ללא שימוש במלתחות או סאונה/ג'קוזי, ובתנאי שיימצאו חומרי חיטוי ליד כל מתקן ותיערך בדיקת מדדים פיזיולוגיים בכניסה.

 

שגיא מוקי (צילום: אורן אהרוני)
שגיא מוקי. חוזר לשגרה(צילום: אורן אהרוני)

 

האם העונה הבאה תיפתח כסדרה, ולמה הסיכוי שהקהל יוכל לחזור למגרשים כבר הקיץ הוא קטן?

בשלב השלישי, המתוכנן לקיץ, המטרה תהיה להחזיר את הפעילות התחרותית ללא קהל או עם קהל מצומצם. ייעשה ניסיון לפתוח (אוגוסט־ספטמבר) את העונה החדשה בכל הליגות. צוין כי ייבדק נושא הכנסת קהל תוך יצירת הפרדה בין היציעים. מדובר בחזון אופטימי בהתאם להערכות השונות, כמו למשל של יועץ ראש הממשלה, הכלכלן פרופ' אבי שמחון, שטען: "לא יהיה קהל לפחות עד תחילת 2021". בארה"ב ובמדינות מערביות אחרות כבר מדברים על 2022. בשלב הזה של התוכנית ישנה כוונה להחזיר תחרויות ספורט עממי, צעדות ואירועי ספורט של עד 500 משתתפים, ופתיחת חדרי הכושר ובריכות השחייה לציבור הרחב תחת הגבלות.

 

איך יתמודדו המועדונים הגדולים עם היעדר הכנסות ממכירת מינויים וכרטיסים, והאם החזון להביא לכאן את הטור דה פראנס הוא ריאלי?

השלב הרביעי, שמתוכנן להסתיים עד חגי תשרי, כלומר אזור אוקטובר, בונה על החזרת הקהל למגרשים ולאולמות. במשרד התרבות והספורט מגבשים תוכנית לקליטת קהל מרבי, אך גם בנושא הזה בכדורגל סקפטיים. החשש הגדול הוא מקריסה כלכלית של המועדונים הגדולים. לדוגמה, 50 אחוז מתקציב מכבי ת"א בכדורסל בנוי על מכירת מינויים וכרטיסים.

 

נושא מעניין שהעלה משרד התרבות והספורט הוא תיעדוף אירוח אירועים בינלאומיים גדולים, כמו הג'ירו ד'איטליה, כשהמטרה הגדולה היא להביא בשנה הבאה לארץ את הטור דה פראנס. כרגע הכל בגדר תקוות, אולי אפילו פנטזיות, וגם גורמים בתחום מנמיכים ציפיות: "לדבר עכשיו על הבאת אירועים בסדר גודל כזה, עם צורך בהכנסת אלפי אנשים מחו"ל, לא נשמע ריאלי".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
קורונה בספורט
צילום: עוז מועלם
מומלצים