100 מ' מהבית, 500 מ' לספורט: "אי אפשר לאכוף"
במסמך פנימי של המשטרה הודו כי משמעות ההקלות, שבמסגרתן נפתחו גם עשרות אלפי חנויות, היא שאיסור היציאה מטווח 100 מטר הפך לבלתי אכיף: "כל יציאה עשויה להיטען כפעילות ספורטיבית". נצ"מ שגיא לאולפן ynet על חובת חבישת מסכה: "תחילה תינתן אזהרה שתיכנס למחשבי המשטרה"
התקנות החדשות נכנסו לרשומות והפכו למחייבות, אבל השאלה הגדולה היא איך יאכפו אותן. כעת עדיין מותר לצאת למרחק 100 מטר מהבית, אבל ספורט אפשר לבצע (בזוגות) עד למרחק של 500 מטר, ועשרות אלפי חנויות ברחובות כבר נפתחו ולקוחות יכולים להגיע אליהן, כל עוד נשמרות ההגבלות.
במסמך פנימי שפרסמה המשטרה נראות ההערות שאותן הם העבירו לגבי ההקלות החדשות. בנוגע ליציאה מהבית למרחב הציבורי כתבה עו"ד תמר ליברטי, סנ"צ רמ"ד יחידות מבצעיות במשטרה: "נעשתה הרחבה משמעותית של המטרות לשמן מותר לאדם לצאת מבית מגוריו. נקבע כי אדם רשאי לצאת מביתו לצורך קניות או קבלת שירותים בכל מקום הפועל על פי דין. המשמעות היא כי כל יציאה מהבית לצורך הצטיידות במקום פתוח מותרת ולמעשה אין משמעות לאכיפה של האיסור".
לצד האפשרות לצאת מהבית לטווח של 100 מטר לצורך התאווררות, נקבע כי אדם רשאי לצאת לפעילות ספורטיבית, לבד או עם אדם קבוע (נוסף או עם אנשים הגרים איתו באותו בית), וזאת ללא הגבלת מרחק. "הוראה זו", כתבו במשטרה במסמך שהועבר ללשכת המפכ"ל, "הופכת את איסור היציאה מטווח המאה מטרים לבלתי אכיפה, שכן כל יציאה מעבר לתחום האמור עשויה להיטען כפעילות ספורטיבית".
בנוסף ציינו כי "על בסיס הימים האחרונים, ניתן בהחלט לצפות כי מספר ההפגנות במרחב הציבורי יגדל, ולרבות הפגנות שדרך הביטוי שלהן היא באמצעות תפילה. מאחר שהמשטרה אינה מתערבת בתוכן המחאה או בדרך שבה בוחר הציבור להביע את מחאתו, יש להניח כי ייערכו יותר ויותר תפילות במסגרת מחאות במרחב הציבורי. נציין עוד כי הניסיון מהתקופה האחרונה מלמד את שצפינו מראש - האפשרות לערוך הפגנות בקבוצות של עשרה אנשים פותחת פתח מובהק לאי שמירת מרחק בין המפגינים".
עו"ד ליברטי מהמשטרה כתבה כי "מאחר שעל פי ההצעה תותר פתיחה של עסקים רבים אך תידרש אכיפה ביחס לעמידתם בחובות שנקבעו, אנו סבורים כי את האכיפה מול עסקים יש להטיל על הרשויות המקומיות ולא על המשטרה. הדבר אף עולה בקנה אחד עם המהלך שנעשה לאחרונה לאפשר לפקחי הרשויות המקומיות לאכוף את ההגבלות שהוטלו על העסקים באופן עצמאי ולא בצמידות לשוטר".
19 סוגי חנויות הורשו להיפתח מהבוקר. במשטרה אמרו בנוגע לכך כי "ש להביא בחשבון כי סוגי החנויות והעסקים שיורשו לפעול אינו ברור ויעורר ודאי שאלות רבות וכן קושי להגדיר אם בעסק מסוים עיקר הפעילות היא מהסוג המותר או מהסוג האסור. אנו נתקלנו בקושי זה ביחס לחנויות שעיקר עיסוקן במכירת מוצרי היגיינה (שרשאיות גם היום לפעול), אך קושי זה יתחדד עם הרחבת העסקים שיפעלו כאמור בהצעה".
מעבר לכך, נקבעו גם שתי עבירות חדשות - אי נשיאת מסכה במרחב הציבורי ואי חבישת מסיכה במבנה סגור שבו נדרשת חבישת מסיכה. נצ"מ שלומי שגיא הרחיב על כך באולפן ynet: "הקנס הוא 200 שקלים, אבל בפעם הראשונה ניתנת אזהרה שתירשם במחשבי המשטרה. אם הוא ייתפס פעם שנייה זה ייאכף כנדרש. אנחנו כמשטרה מיישמים את החלטת הממשלה. ישנן הנחיות חדשות שאנחנו לומדים אותן. הממשלה החליטה בשעה שבע בבוקר, לכן כרגע אנחנו בשלב הלמידה המהירה".
-נגיד אם עובר שוטר ליד חנות ובפנים יש ארבעה אנשים במקום שניים, אתה סוגר את החנות?
"אם אותו בעל חנות הוא נורמטיבי וזו פעם ראשונה שהוא סטה, אז כמובן שמוציאים את שני האנשים הנותרים ונותנים לו אזהרה. בסוף אנחנו מבינים שבעלי עסקים צריכים להתפרנס, מטרתנו לשמור על התקנות. יש שיקול דעת לשוטר, יש שיקול דעת למפקד. היה ואנחנו רואים שאותו בעל עסק הוא רצידיביסט יש לנו גם סמכויות לסגור אותו על פי צו לשלושים יום".
-אם אני הולך, איך אתה יודע אם אני הולך סתם להנאתי או לספורט?
"יש את השכל הישר. אם אתה רואה שאדם הוא בדרך לקניות, אתה רואה שזו כוונתו, אז הכול בסדר. אם הוא הולך רגלית, אומר לך: אני עכשיו הולך מספר קילומטרים לאיזו חנות כלי בית, אז אתה מבין שזו לא כוונתו. יש לנו את השיקול דעת. הכל הכול האכיפה היא אמצעי והמטרה היא פחות מונשמים ופחות חולים".