מחדל הבדיקות: "ניתן לפענח 30 אלף ביום, אבל יש ימים שבמעבדות יושבים ומחכים"
יו"ר הסתדרות עובדי המעבדות תיארה באולפן ynet התנהלות מטרידה של משרד הבריאות שגורמת לדבריה למספר הבדיקות הנמוך: "החליטו פשוט לבנות מערכות חדשות, פרימיטיביות, ללא ניסיון, שלא עובדות לפי נהלים"
נמשכת הסערה סביב המחסור בבדיקות לנגיף הקורונה : יו"ר הסתדרות המיקרוביולוגים, הכימאים ועובדי המעבדות, אסתר אדמון, התראיינה היום (א') לאולפן ynet ותיארה מציאות מטרידה הכוללת מחלוקות, חוסר תיאום ואף יריבות מול משרד הבריאות, מה שמוביל להורדת הסטנדרטיים המקצועיים ולפגיעה במספר הבדיקות המפוענחות מדי יום. לדבריה, מערך המעבדות מסוגל לפענח 30 אלף בדיקות ביום, אולם בפועל מגיע אליו מספר נמוך באופן משמעותי.
מגפת הקורונה - עדכונים נוספים:
- 13 נפטרים ביממה , נמשכת הירידה במונשמים
- 100 מ' מהבית, 500 מ' לספורט: "אי אפשר לאכוף"
- מד"א מאשר: ייתכן שמספר קורבנות הקורונה גבוה מהמדווח
- במינהלת מעריכים: סיום עונת הכדורגל תוך שבועיים
"מי שאומר שהמעבדות לא עומדות בקצב כנראה לא מכיר את המעבדות שעליהן הוא אמון", אמרה אדמון. "המערך שלנו מפוזר בכל הארץ ואנחנו נותנים מענה כל הזמן".
- את אומרת שאת יכולה לעשות 30 אלף בדיקות, ולא מגיעה אפילו לחצי מהיכולת?
"אני לא יודעת מה הסיבה, אבל פשוט החליטו לבנות מערכות חדשות שהן פרימיטיביות. אלה מערכות ללא ניסיון ולא עובדים שם לפי נהלים. מכיוון שמדובר בחיי אדם, אצלנו יש החמרה בכל נוהל, ופתאום עכשיו יש נהלים אחרים, יש קיצורי דרך".
- מה אומרים במשרד הבריאות כשאת מדברת איתם על זה?
"אין תגובה. שלחנו מכתב למשה בר סימן טוב (מנכ"ל המשרד, א"ש). אני מקווה שהוא יזמן אותנו כדי שניערך בהתאם. בהתחלה הייתה ריכוזיות ומעבדה אחת בלבד עשתה בדיקות, עד ש-35 מעבדות אחרות הצטרפו רק אחרי שלחצנו. רק אחרי ששיתוף פעולה עם האוצר הביא לאישור לעבוד 24 שעות ביממה. הכול נעשה במלחמות, כאילו מישהו שם חושב שהמעבדות לא חשובות או שבדיקות לא דחופות. משהו פה בהבנה של מקבלי ההחלטות לקוי. הם לא מסתמכים על בעלי המקצוע".
- אז מי אשם? מה קרה פה?
"לא יודעת מי אשם. אני יודעת שאנחנו קיימים, יש לנו מערכות בטוחות, שעוברות את כל המבדקים במשך שנים, גם את ההכשרות, גם את המבדקים של ISO, אקרדיטציה, נהלים של משרדים הבריאות. אנחנו אלה שמיומנים ומומחים בתחום הרפואה המעבדתית. מה שקורה עכשיו זה בגלל שמנסים לבנות כל מיני מערכות חלופיות.
"כל זה כדי לא לבוא ולהגיד: 'סליחה, טעינו'. רק אצלנו יש את הניסיון המקצועי ואת הידע שיכול לתת מענה. הרי אנחנו עושים את כל הבדיקות בשגרה מאחורי הקלעים. אנחנו ערוכים לקבל 30 בדיקות קורונה ביום. בפועל, בשבועיים האחרונים המספר ירד משמעותית. יש ימים שאנחנו יושבים ומחכים לדגימות. עדיין לא מיצינו את כל היכולות וכל ההספק שאנחנו יכולים להביא".
מוקדם יותר התראיין באולפן ynet סמנכ"ל רפואה במד"א, ד"ר רפאל סטרוגו, שהסביר את מספר הבדיקות היומיות בכך ש"היעד הוא בהתאם למדיניות שקובע משרד הבריאות, שנקבעת בעיקר על פי היכולות של המעבדות. בכל יום יש איזשהו איקס בדיקות שניתן לעשות בכל 32 המעבדות שפועלות היום בישראל".