מסכות, מטופלים בלי ליווי וסגירת מחלקות קורונה: מתווה החזרה לשגרה של איכילוב
בית החולים בת"א פרסם כיצד ישוב ל"שגרת פעילות מתואמת", ובעקבותיו צפויים ללכת גם בתי חולים נוספים. מחלקות שיועדו לטיפול בחולי קורונה ישובו לפעול כמחלקות פנימיות רגילות, ומספר הניתוחים יורחב. "המחלות האחרות ממשיכות להתנהג כרגיל", אמרו
מחלקות שיועדו לטיפול בחולי קורונה ישובו לפעול כמחלקות פנימיות רגילות, והמציאות תותאם לחיים בצל הנגיף. ל-ynet נודע כי בית החולים איכילוב בתל אביב פרסם את מתווה החזרה שלו ל"שגרת פעילות מותאמת" שמשרטט תמונה באשר להתנהלות בתי החולים בתקופה הקרובה - וביום שאחרי הקורונה. בתי חולים נוספים צפויים גם הם לגבש תוכנית שתעגן נהלים חדשים בימים הקרובים.
משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
100 מ' מהבית, 500 מ' לספורט: "אי אפשר לאכוף"
מומחים: פעילות ספורטיבית עם מסכה – מסוכנת
ההורים: הלמידה מרחוק - כישלון חרוץ
יש לציין כי משרד הבריאות טרם עיגן נהלים ברורים בנושא, וגם בעניין זה מסתמנת מחלוקת בין אנשי המשרד אם ועד כמה צריך "לשחרר" את הפעילות בבתי החולים. במסמך המתווה נכתב כי "המטרה היא חידוש הדרגתי של פעילות נדרשת בבית החולים (פעילות שהופסקה כליל במקומות רבים עם פרוץ משבר הקורונה), בהתאמה למצב ולצורך בכל אחד מהמערכים".
על פי התוכנית, על הרופאים ייאסר באופן מוחלט להסיר את המסכות בכל זמן השהות במחלקות, יישמרו מרחקים של שני מטרים בין העובדים ו"מספר העובדים בחדר ייגזר מגודלו". בנוסף, תיאסר מנוחה ואכילה משותפת בחדרי הצוותים ובהמשך למתרחש כרגע בבתי החולים, מטופלים עדיין יחויבו בחבישת מסכות ללא פילטר (N95). מאושפזים יורשו להסיר את המסכה כאשר הם שוהים בחדרם ואנשי הביטחון של בית החולים יאכפו את הנחיית המסכות.
מטופלים ייאלצו גם להגיע לבית החולים בגפם ולא יותר ליווי, למעט ילדים או אנשים עם מוגבלות שיורשו להתלוות על ידי בן אדם אחד.
"בית החולים בטוח מכיוון שנעשית הפרדה טובה"
במתווה גם פירוט של סדר חזרת המחלקות שכיום מוגדרות כ"מחלקות קורונה" לפעילות כמחלקות פנימיות. מחלקה אחת לחולי קורונה קלים כבר נסגרה ועוד ארבע מחלקות קורונה צפויות להפוך בהמשך למחלקות פנימיות, הראשונה שבהם כבר בחודש הבא. במידה שתתרחש עלייה בכמות הנדבקים, מחלקות פנימיות - שחלקן כבר חזרו לפעילות - יוסבו שוב למחלקות קורונה. במקביל ישובו חברי צוותים רפואיים לעבודתם.
בנוסף, מספר הניתוחים יורחב באופן משמעותי ומחלקות ומכונים שפעילותן צומצמה באופן משמעותי ישובו בהדרגה לפעילות. בראשית המשבר הורה משרד הבריאות על דחייה וביטול של ניתוחים אלקטיביים (שאינם נחשבים לנחוצים ודחופים), אך כעת נערכים במערכת הבריאות לחידושם.
"אנחנו מתכננים חזרה לשגרה באופן מדורג תוך הקפדה משמעותית על הבטיחות של הצוותים", אמר פרופ' אורן שיבולת, מנהל מכון דרכי עיכול והכבד (גסטרו) שחזר היום לפעילות. "בית החולים הוא מקום בטוח מכיוון שנעשית הפרדה טובה בין חולי הקורונה או חשודים בקורונה לבין שאר האנשים. מה שאותנו יותר מדאיג הוא עניין הזנחת הבריאות של החולים בגלל הפחד מקורונה וחשוב להדגיש שיש עוד דברים בעולם שהם לא רק קורונה, והמחלות ממשיכות להתנהג כרגיל והן לא מחכות לקורונה. לא פתחנו את סכר דגניה ולא פתחנו את הדלתות לגמרי. המחלות ממשיכות. אם אנשים יזניחו את הבריאות שלהם, בסופו של דבר נשלם את המחיר בתחלואה".
"היום אנחנו יודעים יותר"
מהלך הקליטה של המטופל בבית החולים צפוי גם הוא להשתנות. כבר בתהליך זימון התור יוודאו שהוא לא אמור להיות בבידוד, ושאינו שייך לקבוצת סיכון. מי מהמטופלים שלא ניתן יהיה לטפל בו מרחוק, יוזמן לבית החולים, אך זימון התורים יהיה מרווח יותר.
"אנחנו מדברים על חזרה לשגרה מותאמת", אומר ד"ר גיל פייר המשנה למנכ"ל בית החולים. "משבר הקורונה הולך ללוות אותנו תקופה ארוכה ויחד עם זאת היעדר שגרה פוגע ומונע טיפולים כך שאני לא בטוח שבסופו של דבר לא ימותו יותר אנשים. למעשה, נקיים בבתי החולים שתי מערכות נפרדות, לחולי קורונה ולאלו שאינם חולים בקורונה. נמשיך לטפל בחולי הקורונה שיש לנו וגם להיערך לאפשרות שתהיה החמרה, כי יכול להיות שתהיה החמרה. אנחנו מתכוונים לפתוח מחדש את המכונים ואת המרפאות שלנו, בעדיפות לתת למטופלים טיפול מרחוק, אם ניתן. בנוסף, נעלה בשלב הראשון את היקף הפעילות של המכונים ל-60 אחוזים במקום כעשרה אחוז כיום. עדיין תישמר הפרדה בין צוותים אבל לא בהכרח בין שלושה צוותים, כפי שנהוג כיום".
בתשובה לשאלה אם החזרה לשגרה איננה מתרחשת בשלב מוקדם מדי, השיב ד"ר פייר: "אני חושב שזה ממש לא מוקדם מדי. יש לנו מוכנות מאוד גבוהה לקראת החזרה לשגרה המותאמת והמוכנות שלנו לטיפול בחולי קורונה תישמר. בחודש האחרון צוותים שלמים שהיו יכולים לעבוד בבתי החולים לא עבדו. היום אנחנו יודעים יותר ואנחנו יודעים לעשות את זה, ונחזיר אותם".