טיפולי הפוריות הופסקו, הנשים נאבקות: "שעון החול אוזל"
אלפי נשים דורשות לחדש את הטיפולים, ועבור חלקן הזמן שחולף עלול להרוס את סיכוייהן להפוך לאימהות: "זה זמן שאף אחד לא יוכל להחזיר". היום יתקיים במשרד הבריאות דיון במציאת פתרון כדי לאפשר את חידושם
מגבלות הקורונה ששינו את שגרת החיים של כל האזרחים פגעו בין היתר באלפי נשים שהיו בעיצומם של טיפולי פוריות. זאת לאחר שהטיפולים הופסקו לפני כחודש. כעת מנהלות אלפי נשים מאבק למען חידוש הטיפולים ומציאת פתרון שיאפשר להן להיות אימהות, לפני שיהיה מאוחר מדי עבורן.
במסגרת המגבלות שנועדו למנוע את התפשטות נגיף הקורונה החליט משרד הבריאות, בדומה למקביליו בעולם, להקפיא את טיפולי הפוריות החדשים לפרק זמן בלתי מוגבל. לנשים שכבר החלו בטיפולי פוריות הותר להמשיך במחזור הטיפולים, אך נאסר לבצע מחזורי טיפול חדשים.
עבור נשים רבות הזמן שחולף בינתיים הוא קריטי, שכן סיכויי הצלחתם של הטיפולים מושפעים מהגיל. עצירת הטיפולים באופן גורף עשויה לגדוע את חלומן להפוך לאימהות.
דגנית יפתח, ממובילות המאבק לחידוש טיפולי הפוריות, מתמודדת עם טיפולי הפוריות יותר משלוש שנים וחוששת שבעקבות הקפאת התהליך היא תחמיץ את ההזדמנות להביא ילד לעולם. "אני בת 44 ושישה חודשים. שלושה ימים לפני תחילת סבב, הרופא מנחית עליי את גזרת הקורונה", היא מספרת.
היא פונה אל שר הבריאות ואומרת: "ליצמן, תסתכל לי בעיניים ותגיד לי שאין לי זכות להיות אמא בישראל". היא מוסיפה בייאוש שהזמן עבורה אוזל, מכיוון שאחרי גיל 45 מופסק סבסוד טיפולי הפוריות. "שעון החול אוזל, אני רוצה להיות אמא. יש לי הזכות להביא ילדים לעולם. עבורי זכות זו היא הזכות לחיות - זה זמן שאף אחד לא יוכל להחזיר לי".
יפתח קוראת למשרד הבריאות למצוא פתרון שיאפשר את המשך הטיפולים עבור עשרות אלפי נשים בישראל הכמהות להביא ילד לעולם. ואכן, היום צפויה להתקיים במשרד הבריאות ישיבה שבה ידונו אנשי המקצוע בהקמת ועדה למתן הנחיות, כהכנה לחזרה לשגרה בטיפולי פריון בבתי החולים הציבוריים.
טל בטיטו אמנם רק בת 27 אך סובלת ממחלה גנטית שעוברת במשפחתה והביאה למותה של אמה ושתי דודותיה. בשל החשש להעביר את המחלה לילדיה עוברת טל טיפולי פוריות מיוחדים. "המחלה שאני סובלת ממנה היא סופנית וההידרדרות יכולה להיות פתאומית. אני לא יכולה להביא ילד בצורה טבעית כי זה יסכן אותו", מסבירה בטיטו.
בגיל 24 גילתה טל שגם היא נושאת את הגן הקטלני, ואחרי טיפולים ממושכים, לפני שנה וחודשיים, ילדה את בתה הראשונה. טל, שידעה שהזמן עבורה קריטי, כבר רצתה להמשיך בטיפולים בדרך לילד נוסף, אך התהליך הוקפא. היא אומרת שכבר יש בבית החולים עוברים שלה מוכנים להפריה, אך לא מאפשרים לה את המשך התהליך. "אני מרגישה שהילד שלי בידיים של ליצמן, וטיפולי הפוריות לא בראש מעייניו של משרד הבריאות", היא אומרת. טל ובעלה אביחי מבקשים להמשיך בניסיון להגדיל את משפחתם ומבהירים שרק באמצעות טיפולי הפריה הם יוכלו לעשות זאת מבלי לסכן את העובר במחלה הגנטית שממנה סובלת טל.
מירי ארביב בוקר ובן זוגה אורן הם הורים טריים, וגם הם מבקשים להמשיך בטיפולים כדי להביא ילד שני. מירי מספרת שכבר בחדר הלידה לפני שלושה חודשים היא התחילה לתכנן מתי תוכל להמשיך בטיפולים. "הסיכוי שלי עכשיו הוא הכי טוב כי אני אחרי לידה, וזה חלון ההזדמנויות שלי. עברתי שנים של טיפולים, אני לא רוצה בגיל 43 לפספס את זה".
בן זוגה אורן מספר: "מההתחלה רצינו שיהיו לנו שני ילדים לפחות, למרות הקשיים ולמרות מנעד הרגשות שהוא עצום ובלתי רגיל במשך הטיפולים". מירי מגדירה את הקושי בזמן טיפולי הפוריות כמדורי גיהינום. "נותרו לי שני עוברים מוקפאים. אם אף אחד מהם לא ייקלט, אני אצטרך לעבור שוב את כל התהליך מחדש, וזה אומר שהסיכוי שאהיה אמא לילד נוסף הוא אפסי".
בדף הפייסבוק "הפורום הנשי לקידום טיפולי הפוריות בישראל" פונות נשים לשר הבריאות יעקב ליצמן: "משבר הקורונה כאן לעוד זמן רב, איננו רואות את הטעם בדחיית החזרה לשגרת הטיפולים וקוראות לך לעזרה בדחיפות".