פרופ' גרוטו ל-ynet: "עם ההקלות נראה עלייה במספר החולים"
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות ציין כי ההקלות שניתנו לציבור ולמשק "הגיעו בזמן", אולם צופה עלייה מתונה במספר הנדבקים בנגיף. הוא חושב שקיים סיכון בפתיחת הגנים, ועומד מאחורי האמירה שייתכן כי הספורט התחרותי ייעצר לחצי שנה: "בסוף מדובר גם בבריאות השחקנים"
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אמר היום (ב') בשיחה עם אולפן ynet כי ההקלות לציבור ולמשק ניתנו בזמן ולא מוקדם מדי: "מספר החולים בירידה, וזה אומר שהסגר שהוטל עד עכשיו עובד, אם נישאר ככה עוד כמה ימים ולא נקפוץ ישר להקלות נוספות", אמר גרוטו. עם זאת, הוא ציין כי ייתכן שההקלות הללו יובילו לעלייה מתונה במספר חולי הקורונה: "בסוף המדינה תחליט כמה היא מוכנה להסתכן". הוא הוסיף כי קיימת אפשרות להחמרה בהנחיות סביב יום העצמאות, והתייחס לביקורת על אמירתו בדבר עצירת הספורט התחרותי למשך חצי שנה: "אולי נפתח אימונים, אבל בסוף מדובר גם בבריאות השחקנים".
התפרצות נגיף הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet:
מצב הקורונה בישראל: עלייה במספר המונשמים, 173 נפטרו עד כה
שר החינוך: "להוסיף ימי לימוד ביולי"; בן דויד: "אפילו לא יום אחד"
- אנחנו יודעים שב"אזורים אדומים" מספר החולים משמעותי - למה לא להגביל אזורית?
"ייתכן שחלק מההגבלות יינתנו באופן אזורי", השיב גרוטו. "כרגע אין לנו מקום שאני יכול להצביע עליו ושאפשר לסמן אותו 'אדום' חוץ מבני ברק, ירושלים ודיר אל-אסד, אבל בהחלט יכול להיות שיהיו כאלה, ואז נפעל ונמליץ בהתאם. כמובן, בכל יום ויום אנחנו מקבלים תמונת מצב של כל היישובים בארץ". גרוטו ציין כי יש בידי משרד הבריאות "את כל הסמכות והתקנות להפעיל את זה".
- כלומר, המגמה כעת היא לא הגבלות רחבות אלא בפינצטה.
"קודם כל הבסיס הוא התנהגות הציבור - עליו להקפיד על שמירת הגיינה ומרחק. בנוסף, במקום להוסיף סגרים כלליים, אולי אפשר לעשות משהו יותר כירורגי ונקודתי. אני חושב שיש לנו הכלים לעשות את זה ולהתמודד עם סגר מקומי, גם ברמת המודיעין וגם ברמות האכיפה, התקנות והמסגרת המשפטית".
- אתם שוקלים הגבלות ביום הזיכרון?
"זו החלטה של הממשלה, כרגע ההחלטה היא לא לקיים עלייה לקברים וגם לא טקסים. זה המצב כרגע, אני מניח שיתקיים עוד דיון לקראת החג, אבל הסיכוי שזה ישתנה מאוד נמוך".
- ייתכן שביום העצמאות יינתנו הנחיות מחמירות?
"כרגע אני לא יודע להתחייב, אנחנו דנים בעניין הזה. אולי ניאלץ להחמיר את הסגר ביום העצמאות, זה בהחלט נמצא על השולחן. כדאי לחכות כמה ימים ולראות את מצב התחלואה, ואז להחליט סופית. אם נראה סימנים של עלייה, נרצה להחמיר כדי לא ליצור מוקדי הדבקה גדולים".
- ההערכה שלכם היא שעכשיו, עם ההקלות, נראה קפיצה מתונה בחולים?
"כן, אבל אנחנו רוצים לתחום אותה במספר מסוים", השיב פרופ' גרוטו. "אנחנו דנים בדיוק על המספרים, יש כל מיני הערכות שתלויות ברמת הסיכון שמוכנים לקחת. צריך לזכור שלקחנו הרבה שולי ביטחון, אנחנו עוד מצטיידים בציוד שמגיע, מיגון וציוד אחר. עם זאת, למרות שולי הביטחון - בסוף זה עניין ציבורי. השאלה היא למה הציבור מוכן, איזה סיכונים הציבור מוכן לקחת. אנחנו שומעים את הסיפורים בזמן עונת שפעת רגילה, שאדם אחד צעיר נפטר ואז כולם רצים להתחסן. אז אנחנו רואים שגם תמותה של אדם גורמת לשינוי מדיניות".
- אתה סופג ביקורת על האמירה שלפיה הספורט התחרותי לא יחודש בחצי השנה הקרובה. אולי יש מקום לפתוח חלקים?
"אני חושב שגם ספורט אפשר לקיים בתנאים שקבענו. אני מניח שנוכל לפתוח את האימונים ואת המרחקים. הקושי לגבי ספורט קבוצתי הוא שיש מגע הדוק, וצריך לנסות למצוא פתרונות יצירתיים - אבל אני לא רואה איזשהו פתרון ממש יצירתי בנוגע לצמצום המגע. בסוף מדובר גם בבריאות של השחקנים עצמם, הם צריכים להיות שותפים להחלטה. אנחנו דנים על זה עם משרד הספורט, בסוף הם אלה שיצטרכו לקחת את הסיכון".
- אתה עדיין עומד על זה שטווח של חצי שנה הוא הגיוני?
"רציתי לשים את הדברים על השולחן כי גם אפשרות כזאת קיימת". גרוטו סיפר כי "הדבר הראשון שאני רוצה לעשות כשתיגמר הקורונה הוא ללכת לראות משחק כדורגל, אז אני כמובן בעד שזה יקרה מהר. אבל כן, יש אפשרות שזה ייקח חצי שנה".
"יש סיכון בהחלטה על פתיחת הגנים"
פרופ' גרוטו התייחס לחידוש הלימודים: "גם בזה צריך לדון, אנחנו עוקבים אחרי מודלים למיניהם. יש לקחת בחשבון כמה ילדים מדביקים, ברור שבסופו של דבר יש סיכון בהחלטה על פתיחת הגנים, סיכון מסוים לעלייה במספר המונשמים והנפטרים. בסוף זו צריכה להיות החלטה של המדינה, איזה סיכון היא מוכנה לקחת".
- דובר בעבר על כך שאולי הלימודים לא יחודשו בספטמבר. ייתכן שהמאבק על החופש הגדול לא רלוונטי?
"שוב, צריך לעשות הערכת מצב. יש לנו את הנתונים, ובסוף מקבלי ההחלטות יצטרכו לקבל החלטה מתוך ידיעה שפתיחת בתי הספר תביא לעלייה בתחלואה. השאלה היא אם אנחנו מסוגלים לספוג את זה כמדינה".
פרופ' גרוטו נשאל על התנהגות הציבור תחת ההנחיות, על רקע הטענה כי לא כולם מבינים את ההוראות במלואן, ואמר: "אני חושב שיצאנו לדרך עם קווים מאוד ברורים, בסוף צריך לפתח את זה ברמה של מה קורה לכל אדם שיוצא מהבית. אנחנו נכנסים לשגרה ארוכה מאוד, תוך כמה ימים אני מאמין שכולם יבינו, וההנחיות יהיו ברורות לכל אחת ואחד".
- אתה תומך באכיפה מחמירה מול ההתרה בהגבלות?
"אני חושב שצריך לפעול בעיקר מול אירועים שעלולים להיות גדולים, כמו מי שמנסה לעשות התקהלות גדולה. צריך להתמקד באכיפה של אירועים מסוכנים, איפה שיש התקהלות".
- נניח גלישה, ספורט לא תחרותי, מותרת?
"הבן שלי עושה קייט-סרפינג, והוא אומר לי כל הזמן לאשר את זה. שוב, הבעיה היא לא הגלישה עצמה אלא היציאה מהבית והדרך. כרגע לצערי זה בניגוד להנחיות, אבל ברגע שנוכל להקל - נקל".
- אנחנו מדברים על תקופת מבחן של שבועיים. מה יהיה השלב הבא?
"השלבים הבאים - ראשית הקפדה על מרחק ה-500 מטר, נושאים אחרים שקשורים בתרבות הפנאי, כמובן הקלות נוספות על עסקים ופתיחת עסקים נוספים. אלה הדברים שנעשה". גרוטו הדגיש: "אני מתכוון לפנאי האישי שניתן לאנשים כדי להתאוורר. סוגיית הקניונים מורכבת יותר, יש יתרונות וחסרונות. מצד אחד בקניון אנחנו יודעים בדיוק את מספר האנשים, מצד שני יש שם פוטנציאל להתקהלות. צריך לדון על זה. כרגע אנחנו עדיין לא שם, צריך לתת לזה זמן. אנחנו יודעים שברוב העולם הקניונים עדיין סגורים".