הקורונה בדרום אפריקה: שוד וביזה במרכולים
בגלל הסגר לעניים אין כסף לאוכל. בסרטונים שעלו לרשת נראים תושבים בורחים עם סלים מלאי סחורות מסופרמרקטים ומנהלים קרבות רחוב עם שוטרים: "הם פשוט רעבים". טורקיה הפכה למוקד הקורונה הגדול ביותר מחוץ לארה"ב ואירופה, עשרות נדבקו בארמון הנשיאות באפגניסטן
בדרום אפריקה מדווחים בימים האחרונים על עוד ועוד מעשי שוד וביזה בצל הֶסגר-הקורונה שנמשך במדינה כבר ארבעה שבועות. קהילות עניות מתלוננות על מחסור במזון, אחרי שהכסף השחור שממנו מתפרנסים רבים מהעובדים בהן חדל מלהגיע. מספר התושבים המתייצבים בתור לחלוקת מזון לעניים גדל מיום ליום.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
- בצל הנגיף: המוסלמים נערכים לרמדאן לא מוכר
- קול ההיגיון: אמריקה מאוהבת בד"ר בן 79
- המגפה הגיעה? דיווחים על חולים בצפון קוריאה
- מסע בין קירות: גרפיטי קורונה ברחבי העולם
בסרטונים שהועלו בימים האחרונים לרשתות החברתיות נראו מעשי ביזה במרכולים. אחד מהם נרשם בסניף של רשת סופרמרקטים גדולה. בוזזים נראו בורחים מהמקום עם סלים מלאים בסחורות שעליהן לא שילמו. באירוע אחר ניהלו מאות תושבים רעבים קרבות רחוב עם שוטרים, יידו אבנים והעלו באש מחסומים וצמיגים ברחובות. בקייפ טאון ירו שוטרים כדורי גומי ופיזרו גז מדמיע.
"אדוני הנשיא, אנחנו נמצאים בעיצומו של משבר מזון", הזהירה ג'ואני פרדריקס, מנהיגת קהילה מקייפ טאון בסרטון שפורסם ברשתות החברתיות. "אנשים פרצו לחנויות, אנשים תקפו אנשים. הסיבה הפשוטה היא שהם רעבים".
חוסר השוויון בדרום אפריקה נחשב לאחד החמורים בעולם, ולפי מחקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה משנת 2017 ל-20% מבתי האב במדינה, שבה חיים 57 מיליון בני אדם, אין גישה הולמת למזון. הסגר שהוטל בעקבות מגפת הקורונה דחק את העניים קרוב יותר אל הקצה. דרום אפריקה כבר ידעה בעבר מהומות רבות בגלל היעדר גישה לאמצעי קיום בסיסיים כמו מים ודיור, והחשש הוא שהמשבר המסתמן בשבועות האחרונים ילך ויסלים.
השרה לפיתוח חברתי לינדיווה זולו הבטיחה השבוע להגדיל את היקף הסיוע במזון, אחרי שרק 48,500 חבילות מזון חולקו בשבוע הראשון של אפריל. הממשלה הקצתה 43 מיליון רנד (כ-2.2 מיליון דולר) להאכלת התושבים שלהם נשקפת הסכנה הגדולה ביותר, אבל גם השרה מודה שיהיה צורך בעוד.
עד כה אובחנו בדרום אפריקה 2,783 נשאי קורונה ונרשמו 50 מקרי מוות מהנגיף. מבחינה רשמית מדובר במדינה עם מספר המקרים הגדול ביותר ביבשת אפריקה, אולם ההערכה היא כי המספרים המתקבלים ממדינות אחרות אינם מלאים, בשל מיעוט הבדיקות ובשל מערכות הבריאות הרעועות שקיימות בהן.
התיירים נמצאו במערה ונשלחו לאשרם
בצד השני של האוקיינוס, בדרום אמריקה, מסתמנת אקוודור כאחת הנפגעות הגדולות ביותר של הנגיף באמריקה הלטינית. מוקד ההתפרצות שם הוא גוויאקיל, העיר הגדולה ביותר במדינה. בעיר הזו זוהו כבר יותר מ-8,200 נדבקים – מתוך כ-9,500 במדינה כולה. מספר המתים הרשמי באקוודור עומד על 474, אבל ההערכה היא כי בפועל הוא גבוה יותר.
לפני שבועיים נודע כי בהיעדר די ארונות קבורה החלו הרשויות לקבור חלק מהמתים בארונות קרטון. בבתי החולים ובתי הלוויות שורר כאוס, והתוצאה היא שגופות רבות נותרות מוטלות בבתים ימים ארוכים עד שבאים לאסוף אותן. שני בתי קברות הורחבו כדי שיוכלו להכיל את המתים מהנגיף.
במזרח התיכון, בינתיים, הפכה אמש טורקיה למדינה בעלת מספר הנדבקים הגבוה ביותר בעולם מחוץ לאירופה וארה"ב. טורקיה, שעל החולה הראשון שלה דיווחה רק ב-10 במרץ, הודיעה אמש על עוד 3,977 נדבקים בתוך 24 שעות, ובכך עלה מספר הנדבקים הכללי במדינה ליותר מ-86 אלף. מספר המתים הרשמי שם הוא 2,017.
באפגניסטן מדווחים כי עשרות עובדים ואנשי סגל בארמון הנשיאות נדבקו בנגיף. תחילה דווח על כ-20 נדבקים, אבל כעת המספר הזה עומד כבר על כ-40. לפי שעה אין סימן שהנשיא אשרף ראני נדבק. לפי הנתונים הרשמיים של אפגניסטן יש בה כעת פחות מ-1,000 חולי קורונה ורק 33 מתים מהנגיף, אבל נראה כי בפועל המספר גבוה בהרבה, והנתון משקף בעיקר את חוסר הגישה של המדינה הענייה לבדיקות ולשירותי רפואה הולמים.
בחודש מרץ חזרו לאפגניסטן יותר מ-150 אלף אפגנים המתגוררים או עובדים באיראן, המדינה המזרח תיכונית שבה מספר המתים מהנגיף הוא הגבוה ביותר עד כה, והחשש הוא שחלקם הביאו איתם את הנגיף.
בהודו גילו השלטונות שישה תיירים שעברו לגור במערה אחרי שאזל להם הכסף בזמן ההסגר שהטילה המדינה. השישה – ארבעה גברים ושתי נשים – הם תיירים מצרפת, ארה"ב, אוקראינה, טורקיה ונפאל. הם נמצאו במערה ליד רישיקש, שבה שהו כמעט חודש. כעת הם נשלחו לבידוד של 14 יום באשרם סווארג, אף שלאיש מהם אין תסמיני קורונה. לפני ההסגר הם שהו במלון, אך כשאזל להם הכסף הם מצאו פתרון בטבע. בכסף שנותר להם קנו מזון וציוד.
במדינת ניו יורק, מוקד ההתפרצות הקשה ביותר בארה"ב, חתם אתמול המושל אנדרו קואומו על צו המתיר לקיים נישואים דרך האינטרנט, אחרי שחתונות רבות בוטלו בשל ההסגר שהוכרז בעיר. מעתה יוכלו תושבי המדינה להגיש בקשה להירשם כנשואים מרחוק – ומנהלי הטקסים יוכלו להשיא אותם דרך בשידור דרך האינטרנט. במדינת ניו יורק נרשמו עד כה יותר מ-243 אלף נדבקים ו-1,249 מתו, אבל בימים האחרונים מדווחות הרשויות על שיפור משמעותי במצב.