ביטחון תעסוקתי וסיפוק מקצועי: לימודי הסיעוד צוברים פופולריות
כשיותר ויותר אנשים בעולם חוששים מפיטורים או מכך שבעתיד לא יזדקקו להם עוד, מקצועות הבריאות נשארים יציבים מתמיד, והביקוש להם אף עולה. הלימודים מתאפשרים בשילוב עם עבודה ומספקים עתיד מקצועי בטוח
*התכנים במדור זה מוגשים בשיתוף עם המוסדות האקדמאיים המציגים
בעידן המודרני אנשים רבים סובלים מחוסר ביטחון תעסוקתי. אם בעבר נהוג היה לקבל קביעות במקומות העבודה ולהחזיק בהם עשרות שנים, היום המצב שונה וצעירים רבים נאלצים להחליף עבודות לעיתים מזדמנות ולא אחת להתמודד עם חוסר ודאות תעסוקתי ולחשוש למקור פרנסתם.
לאחרונה, עם פרוץ משבר הקורונה, הדבר נהיה בולט עוד יותר. עובדים רבים פוטרו ממקום עבודתם, חלקם יצאו לחל"ת לתקופה ממושכת, וגוברת התחושה כי בעתיד, בגלל ההתפתחות הטכנולוגית, מקצועות רבים ייעלמו מהעולם והחשש הכלכלי של רבים יגבר. אך המקצועות שנותרו המבוקשים ביותר, בוודאי בתקופה האחרונה – הם מקצועות העוסקים בבריאות הציבור.
אלו העוסקים בתחומי הבריאות השונים, רופאים, אחים ואחיות, אנשי מנהל במרפאות ובתי חולים – נהנים מביטחון תעסוקתי בכל העולם, וזה צפוי להימשך גם בעתיד. העובדים שמאיישים את המעבדות, המכונים, בתי החולים והמרפאות, הם הנדרשים ביותר בכל עת, וממשיכים לעבוד במלוא המרץ, גם כששאר התחומים סובלים מחוסר ודאות וקיפאון.
"מכשירים את דור העתיד שישתלב בתפקידי ניהול בבתי החולים"
"אוכלוסיית העולם ממשיכה לגדול, ומספר האנשים המבוגרים מגיע לרמות חסרות תקדים", אומר פרופ' גדליה פז, ראש התוכנית לתואר ראשון בלימודי ניהול מערכות בריאות במכללה האקדמית רמת גן. "עובדה זו, בשילוב עם מצבים כמו הקורונה למשל, מעלים את הצורך בהכשרת אנשי מקצוע חדשים, בין אם במקצועות קלאסיים יותר, כמו סיעוד, או במקצועות כמו ניהול במערכות בריאות"."בתוכנית לניהול במערכות בריאות למשל, מכשירים את דור העתיד שישתלב בתפקידי ניהול בבתי החולים, במרפאות וגם בחברות הביטוח. הבוגרים של התוכנית יכולים לעבוד גם בתחומי ניהול רכש, ניהול במעבדות, וכן ניהול במרפאות של קופות חולים, מחלקות בבתי חולים ובחברות הביטוח".
בנוסף, רבים בוחרים לסיים את התואר בניהול מערכות בריאות שאורך רק שנתיים, ולהמשיך ממנו מייד להסבת אקדמאים לסיעוד. "תמיד רציתי להיות אחות", מספרת סיגל נייזוב, בת 24 מיהוד. "ציון הפסיכומטרי שלי לא הספיק לקבלה ללימודי סיעוד ונרשמתי לניהול במערכות בריאות במכללה. בתוך שנתיים סיימתי יחד עם אחותי התאומה את התואר ומייד החלטנו להמשיך במסלול להסבה לסיעוד. עכשיו אחרי 4.5 שנים בלבד יש לנו שני תארים ביד ואנחנו בדרך להגשים את החלום להיות אחיות", היא אומרת.
"בתוך שנתיים וחצי מקבלים מקצוע נדרש שיש בו סיפוק עצום"
לאחרונה, עקב המחסור הגובר בצוותי סיעוד, המורגש בישראל אך גם במדינות אחרות בעולם, קיימת מגמה מתרחבת של אקדמאים הלומדים הסבה למקצועות הסיעוד. "אנחנו רואים המון אקדמאים מתחומים שונים שמבינים שהתואר שלמדו לא תורם להם במציאת עבודה והם מגיעים ללמוד במסלול ההסבה לסיעוד", אומרת ד"ר אירית אוחנה, ראשת תכניות הסיעוד במכללה האקדמית רמת גן.
"בתוך שנתיים וחצי, הם מקבלים מקצוע נדרש שיש בו גם סיפוק עצום", היא אומרת. "זה מקצוע של אומנות, עם הרבה מאוד עשייה ונתינה. כשמוסיפים לכך את נושא הביטחון התעסוקתי, והיכולת לשלב בין העבודה לבין חיי המשפחה בצורה טובה מאוד, מבינים מדוע רבים בוחרים לעבור למקצוע הזה".
שמים דגש על שילוב עבודה ולימודים
לדברי ד"ר אוחנה, "תוכנית הסבת האקדמאים במכללה מיועדת לבעלי מגוון רחב של תארים אקדמיים, כאשר בסיום הלימודים, הם מקבלים הן תעודת אח/ות מוסמך/כת והן תואר ראשון בסיעוד. זאת, בעוד שבתי הספר לסיעוד מעניקים את התעודה המקצועית בלבד. התואר הראשון מסייע למסיימי הלימודים להמשיך להתקדם במערכות הבריאות".
במכללה האקדמית רמת גן, אומרים כי הם רואים מגמה הולכת וגוברת של מתעניינים דווקא בתחומי הבריאות, וכי באוקטובר 2020 ייפתחו מגוון מסלולים לתארים ראשונים או מתקדמים בתחום. כמו כן, במכללה שמים דגש על שילוב של עבודה עם לימודים, ורוב המסלולים נלמדים במספר ימים מרוכזים על מנת לאפשר זאת.
במכללה מציעים גם מסלול המאפשר לסטודנטים ללמוד במשך שנתיים לתואר ראשון בניהול במערכות בריאות ובסיום הלימודים להגיש מועמדות לתכנית הסבת אקדמאיים לסיעוד במכללה.
*התכנים במדור זה מוגשים בשיתוף עם המוסדות האקדמאיים המציגים