שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

דילמת בתי האבות: "בדידות מול הישרדות"

מדינות אירופה שוקלות מחדש את איסור הביקורים בבתי האבות, ומנסחות תקנות חדשות: "אנשים יכולים למות מבדידות, המצב הנוכחי לא אנושי". ביבשת המבוגרת בעולם מזדהים עם הקשישים שמפחדים למות לבד, אך מנגד מזהירים שכל עוד אין חיסון אסור לסכן אותם: "דילמת השטן"

ראש ממשלת בלגיה סופי וילמס רק רצתה לעשות בחירה אנושית. אחרי תקופה ארוכה כל כך שהקשישים בבתי האבות בבלגיה הופרדו מבני משפחותיהם, וילמס הודיעה שהממשלה החליטה לאפשר לבן משפחה אחד - ובריא - לבקר את מי שנמצא בבית האבות. "אנשים יכולים למות מבדידות", אמרה וילמס בחמישי לפרלמנט. "לבידוד ממושך יש השלכות".

 

במהרה ספגה ראש ממשלת בלגיה ביקורת גדולה על ההחלטה. רבים טענו שההחלטה הזאת עלולה לסכן חיים, להגביר את העומס על אנשי הצוות בבתי האבות ולתת את מעט ציוד המגן שנשאר למשפחות - במקום לצוותים הרפואיים. ארגון הרווחה הבלגי איקרו הזהיר שפתיחת השערים בבתי האבות תאפשר לווירוס להיכנס - "וזה אומר שיהיו עוד נדבקים ושעוד קשישים ימותו".

אמרשוויר צרפת נגיף קורונה בית אבות (צילום: AP)
בית אבות באמרשוויר, צרפת(צילום: AP)
 

ברוב בלגיה היוזמה של ראש הממשלה בוטלה, ובישיבות עתידיות יוחלט על המדיניות בנושא. בלגיה לא נמצאת לבדה בדילמת בתי האבות: מדינות שלא נותרו אדישות למצוקה ולבדידות של האזרחים הוותיקים מתלבטות אם להסיר חלק מהמגבלות, על רקע הכאוס בבתי החולים ובבתי האבות. שר הבריאות ההולנדי, הוגו דה יונגה, אמר שמדובר ב"דילמה של השטן".

 

מדינות אירופאיות שנפגעו קשה במיוחד מנגיף הקורונה - איטליה, ספרד, בריטניה וצרפת - אסרו על ביקורים בבתי האבות כדי להגן על האוכלוסייה המבוגרת, שנמצאת בסיכון גבוה. מדינות נוספות, מבלגיה עד טורקיה, הגיבו בצעד דומה. בזמן שהבידוד נמשך, חלקן שוקלות את הצעד מחדש. בימים האחרונים צרפת, בריטניה ובלגיה הציעו הקלות שיאפשרו לצמצם את כאב המשפחות ואת בדידותם של הזקנים.

אמרשוויר צרפת נגיף קורונה בית אבות (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

דילמת ההידבקות והביקורים לא קשורה בהכרח רק לאזרחים מבוגרים. בחודש שעבר מת בבריטניה ילד בן 13 ששמו איסמאעיל. הוא אחד מקורבנות הקורונה הצעירים ביותר בבריטניה. "איסמאעיל, שמת בגיל 13 בלי הורה ליד מיטתו, גרם לי לבכות", אמר שר הבריאות הבריטי מט הנקוק.

 

את המשפחות של הדיירים בבתי האבות מייסרת המחשבה שבן משפחה עלול למות לבדו. בשבוע שעבר האפיפיור פרנסיסקוס קרא לעולם להתפלל "למען מי שמבודדים בבתי האבות. הם הם חוששים, מפחדים למות לבד".

קייזרברג צרפת נגיף קורונה בית אבות (צילום: AP)
קייזרברג, צרפת(צילום: AP)
 

אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית, לא פוסלת אפשרות שהבידוד של האוכלוסייה המבוגרת יימשך עד סוף 2020. "בלי חיסון הקשר עם הקשישים חייב להיות מוגבל ככל שניתן. אני מבינה שזה קשה ושלבדידות יש משקל כבד. אבל מדובר בהישרדות", היא מסבירה.

 

צרפת, שבה כללי הסגר הם מהנוקשים ביותר בעולם, מנסה להגיע לפשרה. בשבוע שעבר הורה הנשיא עמנואל מקרון לאפשר למשפחות "לראות את החולים בסוף ימיהם" ולהיפרד מהם. מיום שני תאפשר צרפת לשני בני משפחה לבקר קרובים בבתי האבות - כל עוד צעדי הבטיחות יהיו בהתאם.

קייזרברג צרפת נגיף קורונה בית אבות (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

לקראת אישור הביקורים בצרפת אומרת סופי סנטאנדרה, מארגון בתי האבות "סינרפה", שהביקורים יהיו תלויים בפרוטוקולים שייכנסו בתוקף. היא אמרה שיש לאשר את הביקורים רק אם הכללים החדשים יבטיחו שהאורחים לא ידביקו את דיירי בתי האבות בקורונה.

 

מארק בורקין מפדרציית בתי החולים בצרפת, שמפקחת על בתי האבות הציבוריים, אמר שחייבת להיות דרך לאפשר את הביקורים - במיוחד אם המצב הנוכחי יימשך חודשים. "כשעובדים רואים שמישהו מאבד את הטעם לחיות בגלל שהוא לא יכול לראות את המשפחה שלו, זה אומר שאנחנו חייבים למצוא דרך הדגרתית לאפשר מינימום של קשר", הוא מדגיש. "הסיכון של הנגיף לא ייעלם כל עוד אין חיסון. אנחנו לא יכולים לגזור על האנשים האלה לא לראות את יקיריהם שוב".

ברצלונה ספרד נגיף קורונה בית אבות (צילום: AP)
בית אבות בברצלונה(צילום: AP)

ברלין מאפשרת לבקר למשך שעה ביום את הדיירים בבתי האבות ובמוסדות הסיעודיים (אדם אחד בלבד בכל ביקור), ולא מגבילה את הביקורים לחולים הגוססים. ומה קורה מחוץ לאירופה? בדרום אפריקה פורסמו הנחיות על ביקורים בבתי האבות. ברוב אפריקה - היבשת הצעירה בעולם שהגיל החציוני שלה הוא 19.7 בלבד – הדאגה לאוכלוסייה המבוגרת אינה גדולה כמו באירופה, היבשת המבוגרת בעולם.

 

בארה"ב, שמספר המתים והחולים בה הוא הגבוה בעולם, המליץ הממשל הפדרלי להפסיק את כל הביקורים - חוץ ממקרים יוצאי דופן או במצבים שבהם לדיירי בתי האבות נותרו ימים ספורים לחיות. המבקרים יוכלו להיפרד מהם עם ביגוד מגן. הסוכנות הפדרלית שמפקחת על הנעשה בבתי האבות קראה להקצות מתקנים נפרדים לחולי הקורונה, כדי לא להדביק את הדיירים שנבדקו ולא אובחנו כחולים.

ברצלונה ספרד נגיף קורונה בית אבות (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

סוגייה נוספת היא הבריאות של אנשי הצוות בבתי האבות ובמוסדות הסיעודיים, על רקע המחסור בציוד מגן. "נכון לעכשיו אני מודאגת מאוד שאין לנו מספיק ציוד מגן לאנשי הצוות שיגנו על עצמם, קל וחומר לקרובים שיוכלו לראות את יקיריהם בסוף ימיהם", אמרה דונה קנייר, ראש המכללה המלכותית לסיעוד.

 

בזמן שהמשפחות מתייסרות והקשישים בודדים, לממשלות יש דילמה קשה במיוחד. "כולם ראו כמה המצב הנוכחי לא אנושי", אמרה ראש ממשלת בלגיה. "אנחנו חייבים לעשות משהו עם זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
דיירת בבית אבות בצרפת
צילום: AP
מומלצים