נתניהו, גנץ והתסבוכת החדשה סביב מינוי פרקליט המדינה
האם בקרוב תוארך שוב כהונת ממלא המקום מעורר המחלוקת אלדד, או שבכחול לבן יתעקשו על מ"מ אחר? אם המחלוקת הזו תיפתר, מינוי הקבע צפוי להיות מסובך עוד יותר
אחת ההחלטות הראשונות הממתינות להכרעת הממשלה החדשה שירכיבו בנימין נתניהו ובני גנץ, אמורה ליפול לקראת 1 במאי. במועד זה תפקע כהונתו הזמנית בת שלושת החודשים של ממלא מקום פרקליט המדינה דן אלדד. מכיוון שלפי ההסכם חסר התקדים בין הליכוד לכחול לבן, במהלך חצי השנה הראשונה ("תקופת החירום") לא ימונו בכירים - ייתכן עימות בעניין עוד לפני הקמת הממשלה.
בהנחה שהממשלה לא תושבע עד 1 במאי - שכן נדרשים עוד הליכי חקיקה, ובתווך יום הזיכרון ויום העצמאות - לא ניתן יהיה להקים ועדת איתור, בראשות היועץ המשפטי לממשלה, לבחירת פרקליט מדינה קבוע. לכן, לכאורה, עשוי שר המשפטים אמיר אוחנה מהליכוד לבקש להאריך שוב את כהונתו של מועמדו אלדד.
השאלה המתבקשת, אפילו לגבי מינוי ממלא המקום, היא אם אוחנה יתעקש להאריך את כהונתו של אלדד שוב בניגוד לרצונו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, ומנגד אם יו"ר כחול לבן גנץ ינסה לדחוף למנות ממלא מקום אחר - בטיעון שלא ניתן לכפות על שר המשפטים המיועד אבי ניסנקורן, שאמור להיכנס לתפקידו ימים ספורים לאחר מכן, מינוי זמני בניגוד לעמדתו.
באשר למינוי הקבע של פרקליט מדינה, מכיוון שהרכב הממשלה - שוויוני בין שני הגושים - ידרוש למעשה הסכמה בין גנץ לנתניהו על המועמד, צפוי שחלק מחברי ועדת האיתור ימונו בהסכמת שני האישים. לכן אפילו ועדת האיתור נידונה להיות מוקמת רק בהסכמת הצדדים. אם תושג הסכמה שכזו, ייפתח הליך ממושך של הגשת מועמדויות לתפקיד פרקליט המדינה, וראיונות מול חברי הוועדה.
לפי הנוהג המקובל, לאחר הראיונות נוטה ועדת האיתור להתכנס סביב מועמד אחד, לרוב הוא המועדף על היועץ המשפטי לממשלה, האיש שיעבוד עימו מדי יום. ואולם לפי מקור משפטי בכיר - הפעם תיתכן פרוצדורה חדשה. הממשלה, כך העריך המקור, עשויה להחליט הפעם שעל הוועדה למיין את המועמדים, אך לא לסמן מועמד אחד בלבד. בדרך זו, יוצע לממשלה לבחור אחד מבין שלושה מועמדים - וכך היא תוכל לעקוף את רצונו של היועץ המשפטי לממשלה.
בכל מקרה, המינויים הזמניים גם לתפקידים בכירים אחרים במערכת אכיפת החוק, בהם מפכ"ל המשטרה ונציב שירות בתי הסוהר, לא צפויים להתחלף בקרוב. בהסכם בין נתניהו לגנץ נקבע כי "בתקופת החירום (שמוגדרת למשך חצי שנה מכינון הממשלה, וניתן להאריכה), לא יבוצעו מינויים בכירים בשירות הציבורי הטעונים אישור הממשלה. כל המינויים הבכירים כאמור, הזמניים ו/או המינויים בפועל הקיימים במשרדים יוארכו לתקופה כאמור".
במהלך "תקופת החירום" יוקם צוות אשר יגבש "כללים לביצוע מינויים בכירים בשרות הציבורי הטעונים אישור ממשלה לתקופה שלאחר תקופת החירום. הרכב הצוות יהיה שוויוני בין הגושים", נכתב בהסכם.
אחרי פרישתו של פרקליט המדינה שי ניצן בדצמבר, מינוי ממלא המקום אלדד, נזכיר, עורר סערה פוליטית ומשפטית - שכן היועמ"ש מנדלבליט התנגד לו, והשר אוחנה התעקש.