שתף קטע נבחר

 

משמרות המהפכה באיראן: שיגרנו לוויין צבאי ראשון לחלל

טהרן טוענת: "זה הישג גדול". בחודשים האחרונים נכשלה כמה פעמים בשיגור לוויינים. במערב חוששים שעצם השיגורים מקדמים את יכולותיה הצבאיות

משמרות המהפכה של איראן הכריזו הבוקר (יום ד') כי שיגרו לראשונה לוויין צבאי לחלל. ההודעה נמסרה באתר האינטרנט הרשמי של משמרות המהפכה, והיא באה כשברקע המתיחות בין טהרן לארה"ב. בהודעה נטען כי השיגור, בן שני שלבים, הוא הישג גדול לאיראן.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

4 בפברואר הכנות לשיגור ה לוויין ב איראן (צילום: AP)
תיעוד הכנות איראניות לשיגור לוויין, בפברואר השנה(צילום: AP)

בחודשים האחרונים כשלו כמה ניסיונות של איראן לשגר לוויין לחלל. במערב מזהירים כי שיגורי לוויינים משמשים את טהרן לקידום יכולותיה הצבאיות, גם בתחום הגרעין. ארה"ב מעריכה כי תוכנית החלל האיראנית לא באמת נועדה לשיגור לוויינים, אלא לפיתוח טכנולוגיית הטילים הבליסטיים של איראן. טהרן הכחישה בעבר ששיגור הלוויינים נועד להסתיר התקדמות בתוכנית הטילים.

 

בסוכנות הידיעות האיראנית "מהר" דווח הבוקר כי שמו של הלוויין ששוגר הוא "נור-1", וכי הוא שוגר באמצעות כן השיגור "קאסד", שיוצר באיראן עצמה. לפי הדיווח, השיגור נעשה הבוקר. הסוכנות ציינה כי "נור-1" הוא הלוויין הצבאי הראשון שאיראן משגרת לחלל וכי השיגור נעשה ביום השנה להקמת משמרות המהפכה, 22 באפריל.

3082 ()
המנהיג העליון של איראן חמינאי

בתחילת השנה, נזכיר, הגיעה המתיחות בין טהרן לוושינגטון לשיא, כשבעקבות מתקפה של מיליציות פרו-איראניות על מטרות אמריקניות בעיראק חיסלה ארה"ב את מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה, קאסם סולימאני. לפני ימים אחדים דווח על תקרית ימית בין כוחות איראניים לכוחות אמריקניים.

 

איראן נמצאת בימים אלה במשבר כלכלי חמור ביותר, בעקבות חידוש הסנקציות האמריקניות הכבדות עליה אחרי שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע על פרישת ארצו מהסכם הגרעין בין המעצמות לאיראן, לפני שנתיים. הסנקציות האלה מקשות עליה מאוד בין השאר להתמודד עם משבר הקורונה שפוקד אותה. יותר מ-5,000 בני אדם כבר מתו מקורונה באיראן, מוקד ההתפרצות הגדול הראשון של הנגיף במזרח התיכון.

 

40 שנה למהפכה האיסלאמית באיראן: לפרויקט המיוחד של ynet

 

כאמור, אין זה הניסיון הראשון של איראן לשגר לוויין לחלל השנה. בפברואר ניסתה לשגר לחלל ממחוז סמנאן, דרומית-מזרחית לטהרן, את הלוויין "זפאר 1", שיוצר במדינה, אך כשלה: הטלוויזיה האיראנית הודיעה שהלוויין לא נכנס למסלול סביב כדור הארץ. "הוא שוגר בהצלחה. השגנו את רוב המטרות שלנו, אבל הלוויין 'זפאר' לא הגיע למסלול כמתוכנן", אמר אז גורם במשרד ההגנה האיראני. הטלוויזיה דיווחה שהסיבה לכישלון הייתה מהירות נמוכה של הטיל שנשא את הלוויין.

משמרות המהפכה באיראן (צילום: AFP)
אנשי משמרות המהפכה של איראן(צילום: AFP)

בשנה שעברה נכשלו שני ניסיונות איראניים לשגר לוויינים. בינואר 2019 לוויין בשם "פייאם" לא הצליח להגיע למסלול סביב כדור הארץ. באוגוסט התפוצץ טיל במתקן שיגור לוויינים של איראן, אך זו הכחישה שגם לוויין נהרס באירוע. בטהרן אישרו שהטיל התפוצץ רק לאחר שהנשיא האמריקני דונלד טראמפ חשף תמונה מפורטת למדי מההרס באתר.

 

ארה"ב מתנגדת כאמור לשיגורי הלוויינים של טהרן ורואה בהם פרובוקציה. וושינגטון הביעה חשש שטכנולוגיית הטילים הבליסטיים לטווח ארוך, שמשמשת לשיגור הלוויינים, יכולה לשמש את איראן גם לשיגור ראשי קרב גרעיניים. לפי האמריקנים, שיגורים כאלו מפרים החלטה של מועצת הביטחון של האו"ם, הקוראת לאיראן להימנע מכל פעילות הקשורה לטילים בליסטיים היכולים לשאת ראשי קרב גרעיניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
תיעוד הכנות איראניות לשיגור לוויין, בפברואר השנה
צילום: AP
מומלצים