הגננת הודיעה להורים שהגן ייסגר: "המצב בלתי אפשרי"
בעלת גן פרטי באשדוד הודיעה להוריהם של יותר מ-40 הילדים כי תיאלץ לסגור: "לא גביתי את תשלום אפריל וכנראה שכך יהיה גם במאי, ואני לא זכאית לעזרה מהמדינה". בשיחה עם ynet סיפרה: "אין לי איך לשלם שכירות". הבוקר: גננות מהחינוך הפרטי הפגינו מול הכנסת
גן "קצת אחרת" הוא גן של ילדים עד גיל 3 שפועל יותר מ-20 שנה. הגן כמובן סגור כבר יותר מחודש, אבל התשלומים על ההוצאות נמשכים ולאיילה הגננת קשה לעמוד בהם.
"לא גביתי מכם את תשלום חודש אפריל וכנראה שכך יהיה גם במאי", כתבה הגננת. "זה אומר שאין לי שום הכנסה בחודשים הללו ומנגד אני צריכה לשלם שכירויות, ארנונה ומסים ולכלכל משפחה, ולצערי אני לא זכאית לעזרה מהמדינה. אם לא יהיה שינוי של הרגע האחרון איאלץ לסגור את מפעל חיי. אני כותבת זאת בכאב לב".
אבי בן חמו, אב לילדה בגן, אמר בשיחה עם ynet: "אם יחזירו את הגנים והגן שלנו לא ייפתח - מי יקבל את הילדים שלנו. הרי אף אחד לא יקבל אותנו, ועוד לקראת סוף השנה. זו מכה קשה מאוד, ואנחנו לא יודעים כיצד לנהוג. המדינה צריכה להתערב ולעשות משהו כדי להציל את המצב. הגן הוא כמו הבית של הילדים, הם מחוברים למקום ולצוות. מישהו חייב לעצור את זה".
בשיחה עם ynet סיפרה יחזקאל: "אני גננת כבר 29 שנים, עובדת מכל הלב, גם כגננת וגם כמבשלת. בשנה האחרונה אני אימא חד-הורית שמפרנסת ארבעה ילדים. ביום בהיר אחד - אין הכנסה. זה דבר נורא ביותר. יש סביבי הורים מקסימים, אני משלמת לבד שכירות בגובה 20 אלף שקלים בחודש, וזה מצטרף לעוד הוצאות וכיסוי הלוואות. אני מכלכלת לבד את הבית. בעל המקום מחכה לתשובות בעניין השכירות, כל יום הוא מתקשר ושואל מתי אשלם את השכירות, אבל אין לי תשובות. הוא הפגין רגישות בהתחלה, אבל עכשיו זה קצת לוחץ לו גם, אז הוא מבקש את השכירות - ואין לי איך לשלם לו.
"כל אחד וההתחייבויות שלו, אני לא רוצה לגזול מאף אחד, אם אני צריכה לרדת למכולת אני חושבת פעמיים. הבת שלי התגייסה לא מזמן, היא עבדה לפני הגיוס ונתנה לי את המשכורת. עבודה ראשונה שלה והיא נתנה לי את הכסף כי המצב חמור. זה בא ממנה לגמרי כי היא מבינה את המצב".
הפגנה מול הכנסת: "לא שמים לב לילדים הקטנים"
בתוך כך, כמאה נשים הפגינו הבוקר מול הכנסת במסגרת מחאה של גננות מכל הארגונים העוסקים במגזר החינוך הפרטי. המפגינות, שמחו נגד התנערות המדינה מהגנים הפרטיים והמשפחתונים, קראו בהפגנה: "ביבי תתבייש, לא ייתכן שאנחנו שקופים" ו-"לא שמים לב לילדים הקטנים. מי דואג להם?".
גם המסגרות הפרטיות לגיל הרך, שבהן מתחנכים פעוטות עד גיל שלוש, נסגרו בהוראת המדינה לפני יותר מחודש, בשל משבר הקורונה. מפעילי המסגרות, כמו איילה הגננת מאשדוד, נדרשים מצד אחד להמשיך לשלם את ההוצאות הקבועות כגון שכירות, ומצד שני להחזיר את הכסף להורים עבור התקופה שבה הן אינן פועלות. בתור עצמאים, הם אינם זכאים לדמי אבטלה.
בהפגנה השתתפו נציגים מהגופים הבאים: איגוד הגנים-חיב"ה, איחוד הגנים-להגשים חלומות, אני שולמן, ארגון גני הילדים הפרטיים בישראל, גנים ברמה אחרת, קבוצת "אין גנים אין שגרה" והאתר בדרך לגן.
בתחילת השבוע אושרה הפעלת משפחתונים שבהם ניתן יוכלו לשהות ילדים משלוש משפחות או פחות, עם מטפל קבוע, אך טרם אושרה הפעלתם הסדירה של הפעוטונים. נציגי הפעוטונים הפרטיים, שנפגשו לפני כמה ימים עם משרד האוצר בניסיון למצוא מתווה לחזרתם לפעילות, אמרו לאחר הפגישה כי "משרד האוצר הציע לנו פתרונות הזויים ויקרים מאוד כמו לעבור למבנים חלופיים של בתי ספר ובתי מלון, שלא עומדים באף תקן ועלולים לסכן ילדים, במקום להשקיע את התקציב הראוי בגנים עצמם. לא הוצגו לנו פתרונות פיצוי על ההפסדים הגדולים והכואבים שלנו עד כה. משרד האוצר המליץ לנו לגבות יותר כסף מההורים על מנת להשלים את ההפסדים. במקום להיכנס מתחת לאלונקה, משרד האוצר שולח אותנו לחפש את הכסף בחוץ ולהילחם בהורים שקורסים תחת נטל האבטלה. אנו מחריפים את המאבק ולא נפתח את הגנים והמשפחתונים".
קרן אוחנה איוס, חברת פורום גני הילדים הפרטיים ויו"ר איגוד הגנים-חיב"ה, אמרה: "אנחנו רוצים לתרגם את האהבה שלנו לילדים - לתגמול. סיימנו לחלק את הלב שלנו בחינם. אנחנו גוססים. אנחנו דורשים פיצוי, שיפוי, הכרה ופטור מארנונה עסקית, משימוש חורג כמו מוסדות חינוך. די לגזירת הקופונים על הגב שלנו. השקל שאנחנו נקבל צריך להגיע לילד ולא לרשויות המקומיות ולמדינה. לא נחזור לשגרה ללא קבלת התנאים שלנו. אל תזרקו לנו פירורים כמו לדגים. אנחנו רוצות להביא אוכל הביתה". חנן דגן, חבר פורום גני הילדים הפרטיים ומנכ"ל איחוד הגנים-להגשים חלומות, הוסיף: "לא ניתן שישחקו בנו ביותר, די לגזל על הגב שלנו. לא נפתח את הגנים והמשפחתונים עד לקבל תנאינו".