התוכנית: אוויר לנשימה לאזרחים הוותיקים
פרסום ראשון: עשרות רשויות מקומיות גיבשו מסמך שבמסגרתו תוגדר בכל יום שעת התאווררות "סטרילית" עבור תושבים מעל גיל 65 במשך תקופת הקורונה. היועץ לבניית התוכנית: “ההשלכות של בידוד קשישים חמורות מאוד”
פרסום ראשון: כדי להקל על האזרחים הוותיקים שנמצאים בקבוצת סיכון לנגיף הקורונה, ונדרשים להישאר בביתם רוב הזמן, גיבשו רשויות מקומיות תוכנית שתאפשר לבני 65 ומעלה לצאת בכל יום ללא חשש לשעת התאווררות בפארקים, לבדם או עם בן משפחה או מטפל.
מרכז השלטון המקומי פנה בעניין לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הבריאות יעקב ליצמן כדי לקבל אישור סופי לתוכנית.
הרשויות המקומיות יקצו לטובת התוכנית פקחים מטעמן, שיעמדו בכל הפארקים בשעה קבועה בכל יום, ישגיחו כי אין עוברי אורח מתחת לגיל האמור וכי המבקרים בפארק שומרים על הנחיות משרד הבריאות במרחק של שני מטרים לפחות אחד מהשני וללא כל התקהלות. הרשויות גם יבצעו הסברה לציבור, במטרה לרתום אותו לשמירה על ההנחיות.
ראשי הרשויות כתבו כי "תושבי ערינו ומועצותינו בני 65 ומעלה מבודדים ונמצאים בסגר ממושך וארוך, שתאריך סיומו, כרגע, איננו ידוע. מחקרים בינלאומיים ומומחים מכל העולם מצביעים על הסכנה הפיזית והנפשית הנגרמת לאוכלוסייה זו בשל היותם מצויים בחלל סגור ללא חשיפה לשמש וללא כל יכולת תנועה והליכה במרחב. אנו מבקשים לקיים דיון משותף באופן דחוף ולקבוע הנחיות לציבור בהתאם".
ד"ר יורם מערבי, יועץ לבניית התוכנית, הסביר כי "ההשלכות של בידוד קשישים ניתנות למדידה והן חמורות מאוד. בדידות, ירידה בתפקוד וירידה קוגנטיבית מעלות את שיעור התמותה בעשרות אחוזים בקרב קשישים".
חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין־מכבים־רעות, אמר כי "גם הבדידות הורגת. ישנם מאות אלפי אזרחים מבוגרים המתקשים להתמודד עם הסגר ומחובתנו לאפשר להם להתאוורר תוך שמירה על בריאותם הנפשית והפיזית. הרשויות התארגנו כדי לאפשר להם שעה חופשית ביום של יציאה לאוויר בפארקים הקרובים לבתיהם. בזמן יציאתם מהבית, נשמור על בריאותם, פקחים ישמרו על מילוי ההנחיות ועל מרחק בטוח בינם ובין כל אדם. זו המחויבות שלנו כלפיהם".