שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, מוטי קמחי

בקרוב אצלנו? ישראל עוקבת אחר מודל הקורונה האוסטרי

מספרות, חזרה מדורגת לבתי הספר, מסעדות ובתי קפה בחודש מאי. ברקע קווי הדמיון לישראל בנתונים שונים, פרסם קנצלר אוסטריה את מפת הדרכים להמשך היציאה מהמשבר. רק מערך הבדיקות עושה עמנו פחות חסד

 

יציאה מהמשבר באוסטריה    (צילום: רויטרס)

יציאה מהמשבר באוסטריה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בכל מה שקשור לאסטרטגיית היציאה ממשבר התפשטות הנגיף קורונה - ישראל לומדת בעיקר מהניסיון של אוסטריה: קווי הדמיון בין שתי המדינות, הובילו את מקבלי ההחלטות בישראל לעקוב אחר דבריו של קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ שהציג היום (ד') את מפת הדרכים של ארצו להמשך היציאה מהמשבר.

 

מספר התושבים בשתי המדינות דומה, וקיימים גם נתונים חופפים במספרי התחלואה. כך למשל, מספר המאובחנים בנגיף באוסטריה עומד על 14,925 לעומת 14,489 שנדבקו בנגיף בישראל. מספר המאושפזים באוסטריה עומד על 700, בעוד בישראל מסתכם מספרם ב-470.

 

באוסטריה הגיע מספר המאושפזים בטיפול נמרץ ל-176, ובישראל מספר החולים במצב קשה עומד על 141. עם זאת, מספר המתים באוסטריה עומד על 491 לעומת 189 בישראל. מספר החולים נכון לעכשיו באוסטריה נמוך יותר מאשר בישראל: 3,087 לעומת 9,094.

 

קצב ההדבקה באוסטריה נמוך בישראל ועומד על 0.3 אחוז ביום: 55 נדבקים חדשים ביום בלבד. מספר הבדיקות שאוסטריה מקיימת למיליון תושבים גדול גם הוא מאשר בישראל, ועומד על 20,987 ביום. עד היום ביצעו האוסטרים 189,018 בדיקות.

אוסטריה נגיף קורונה (צילום: EPA)
חובת חבישת מסכות(צילום: EPA)

אוסטריה נגיף קורונה (צילום: רויטרס)
יוצאים ממשבר הקורונה באוסטריה(צילום: רויטרס)

אוסטריה מקדימה את ישראל בשבוע באסטרטגיית היציאה וכבר נערכת לשלב השני. ראש הממשלה בנימין נתניהו התבטא בדיונים בממשלה ובפורומים אחרים שאוסטריה היא מבחינתו המודל ויש לעקוב אחר ההתפתחויות שם.

 

קנצלר אוסטריה קורץ הציג היום כאמור את מפת הדרכים להמשך אסטטרגיית היציאה. בין היתר הוחלט שב-1 במאי ייפתחו כלל החנויות כולל מספרות. הציבור ימשיך להיות מחויב בחבישת מסכות במרחב הציבורי. תעשיית הפנאי והתיירות יישארו תחת מגבלות. עוד לפני כן, ב-28 באפריל, יבחנו הרשויות בווינה אם להאריך תוקף מגבלות התנועה.

אוסטריה נגיף קורונה (צילום: רויטרס)
ב-28 באפריל יבחנו בווינה אם לשנות את הגבלות התנועה(צילום: רויטרס)

לפי מפת הדרכים האוסטרית, אם נתוני ההידבקות יוסיפו לרדת, ב-1 במאי יחזרו לבתי הספר תלמידים שנמצאים בשנתם האחרונה ללימודים. שאר התלמידים יחזרו באופן הדרגתי מ-15 במאי, בשתי משמרות, כשבכל יום ינכחו בכיתות רק מחצית מהתלמידים.

 

עוד נקבע כי עבודה מהבית תימשך ככל שניתן, פעילות קבוצות ספורט תותר גם כן מ-1 במאי, מסעדות ובתי קפה ייפתחו מ-15 במאי עד השעה 23:00 בלילה. בנוסף, תפילות בבתי תפילה יהיה ניתן לחדש תחת מגבלות החל מ-15 במאי. בנוגע לתיירות, האוסטרים מעוניינים לאפשר חופשות קיץ במדינתם. חופש תנועה בין ארצות ידרוש הערכה ותיאום.

 

תושבי וינה לחצו להתחיל בהקלות 

לפי דיווחים באוסטריה, התנועה בעיר הבירה שבה למצב שקדם למשבר התפשטות הנגיף. תושבי וינה היו גם אלה שהפעילו את הלחץ הגדול ביותר להתחיל בהקלות. ישנם דיווחים על עומסים בחנויות למוצרי בית לעומת עסקים קטנים שיחסית ריקים.

 

באוסטריה יש נהלים מסודרים לשמירה על ריחוק פיזי בחנויות: כניסות ויציאות נפרדות, הקפדה על ריחוק בתור, צלצול בפעמון לפני הכניסה לחנות ועוד. עד כה חולקו באוסטריה 17 אלף דו"חות בשל הפרת ההנחיות. כל דו"ח עד 500 אירו.

אוסטריה נגיף קורונה (צילום: רויטרס)
נהלים מסודרים לשמירה על ריחוק פיזי(צילום: רויטרס)

בקרב האזרחים יש שביעות רצון לאור פתיחת העסקים לצד דאגה מהתפרצות מחודשת. בעלי העסקים מברכים על פתיחת העסקים מחדש, אך מודאגים מנזק ארוך טווח כתוצאה מהמשבר וירידה בביקושים למוצרים שאינם חיוניים. ישנה מודעות לכך שהמצב לא יחזור להיות כפי שהיה קודם.

 

ובזמן שבישראל יש נכון לעכשיו יותר ממיליון ומאה אלף מובטלים, גם באוסטריה נראה כי מדובר בצרה גדולה: קרן הסיוע בסך 38 מיליארד אירו לא הצליחה למנוע זינוק באבטלה שעלתה בחודש האחרון בשיעור של 66%.

 

כלכלנים באוסטריה מזהירים מגל של עסקים שצפויים להגיע לפשיטת רגל בחודשים הקרובים. אוניברסיטת וינה פרסמה מחקר כלכלי שלפיו היציאה מהמשבר הכלכלי עלולה לקחת זמן רב יותר ממה שהוערך. המחקר חוזה התאוששות כלכלית, אך מציין כי עד 2022 לא ניתן יהיה לחזור לפעילות הכלכלית שקדמה למשבר, והאבטלה צפויה לעלות עד ל-10.5 אחוזים.

אוסטריה נגיף קורונה (צילום: רויטרס)
ישנה מודעות לכך שהמצב לא יחזור להיות כפי שהיה(צילום: רויטרס)

  (צילום: AFP)
הקנצלר האוסטרי קורץ(צילום: AFP)

 

הבדל ניכר בין שתי המדינות קשור למערך הבדיקות. בעוד בישראל העסק ממשיך לקרטע, באוסטריה קובעים כי מדובר באחד מסיפורי ההצלחה. קו חם שהוקם לבדיקות ניידות מסייע לאוסטרים לבדוק במהירות אנשים שפיתחו סימפטומים. על אף הקשיים שבהם נתקלו ביישום הבדיקות, הדבר סייע לירידה בקצב התחלואה.

 

הממשל בווינה שוקל להיענות לדרישת ראש הסתדרות העובדים האוסטרית, ולהעניק 1,000 אירו ל"עובדים בסיכון" שהמשיכו לעבוד גם בזמן הסגר ובכך סיכנו את בריאותם. הממשלה תקבע קריטריונים להגדרת עובדים אלו.

 

בתגובה לביקורת המושמעת נגד התוכנית, טענה הממשלה האוסטרית כי הצלחת הצעדים תלויה בשיתוף פעולה מצד הציבור, ואם העקומה תעלה שוב - הדבר יעיד על כך שהציבור סירב לשתף פעולה עם ההנחיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יוצאים מהמשבר באוסטריה
צילום: רויטרס
מומלצים