העתירות נגד כהונת נתניהו: בג"ץ ידון לגופו של עניין
בתשובה לעתירות נגד ההסכם הקואליציוני ומינוי נתניהו לראש ממשלה על אף כתבי האישום נגדו, החליט בג"ץ כי על הצדדים להגיב עד יום ראשון ולהתייחס בתגובה לעתירות כאילו ניתן צו על תנאי, "מבלי שהדבר ייחשב נקיטת עמדה"
העתירות נגד ההסכם הקואליציוני ומינוי בנימין נתניהו לראש ממשלה על אף כתב האישום מגיעות לבג"ץ - שהפעם ידון בהן לגופן. בתשובה לעתירות נגד כהונת נתניהו ונגד ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן, החליט בג"ץ כי על הצדדים להתייחס בתגובתם לעתירות כאילו ניתן צו על תנאי. "זאת, מבלי שהדבר ייחשב כנקיטת עמדה כלשהי לגופן של העתירות", נכתב. בג"ץ הודיע כי הצדדים צריכים למסור את תשובתם עד יום ראשון.
בג"ץ דחה בעבר שש עתירות דומות שהוגשו בנושא בטענה כי הן היו מוקדמות מדי, וכעת לראשונה הצדדים יידרשו להגיב למהות העתירות התוקפות את כהונתו של נתניהו תחת כתב אישום, ואת ההסכם הקואליציוני של הליכוד וכחול לבן.
העתירה הראשונה הוגשה על ידי 123 אנשי ביטחון, רוח והיי-טק, שמבקשים מבג"ץ להצהיר כי בהתאם לדין אסורה כהונה בתפקיד ראש הממשלה על חבר כנסת שהוגש נגדו כתב אישום בעבירות פליליות שיש עמן קלון. לטענת עו"ד דפנה הולץ-לכנר, המייצגת את העותרים, ההסכם הקואליציוני הוא למעשה הפיכה קונסטיטוציונית של מדינת ישראל למדינה "דו ראשית", מבטל הלכות פסוקות של בית המשפט בתחום שלטון החוק וטוהר המידות של נבחרי ציבור, את "הלכת דרעי פנחסי" ועוד.
"אני שבעת רצון מההחלטה המלמדת שבית המשפט רואה את הדחיפות העצומה במתן החלטתו במידת הצורך ואת הנכונות המשתמעת לדון בדברים לעומקם לגופו של עניין", אמרה.
בעתירה השנייה שהגישו העמותות "חוזה חדש" ו"משמר הדמוקרטיה" הן דורשות למנוע מנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין את הטלת הרכבת הממשלה על נתניהו.
התנועה לאיכות השלטון הגישה אף היא עתירה, שבה היא מדגישה כי כיום נתניהו עומד כחבר כנסת מן המניין המבקש לקבל על עצמו את הרכבת הממשלה, ואין הוא מכהן כראש ממשלה נבחר אלא רק כראש ממשלה מכוח דיני הרציפות. במצב זה, טוענת התנועה, חל עליו הדין שחל על כל חבר כנסת המבקש לקבל את המלצת הסיעות ולאחריה את המנדט מהנשיא - ומבחינה זו, חלים עליו כל דיני הכשירות החלים על כל חבר כנסת אחר במעמד זה.
"לא יעלה על הדעת שאדם שכזה ילך בבוקר לבית משפט לשבת על ספסל הנאשמים ובערב ינהל את הקבינט נמדיני-ביטחוני וישלח אותנו ואת ילדינו לקרב", אמר יו"ר התנועה לאיכות השלטון אליעד שרגא. "כולי תקווה שבית המשפט העליון יתערב ויקבע מהן הנורמות הראויות".
יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, אמר אתמול בריאיון לאולפן ynet כי "הדבר האחרון שאני רוצה זה שבג"ץ יפסול, כי זאת תהיה המתנה הכי גדולה לנתניהו - ללכת לבחירות תוך כדי עימות עם בג"ץ". ליברמן אמר כי "זה יאפשר לנתניהו לנהל קרב עקרוני. בפועל רואים שהכול זה צביעות, הכול זה חסינות, הכול זה עניינים אישיים. כל המשא ומתן של גנץ ונתניהו לא היה סביב הקורונה, לא המשבר הכלכלי. הכול סביב הוועדה למינוי שופטים ושר המשפטים וכך הלאה".