הטעות ששינתה את פיפ"א: השער הפסול של למפארד
עד היום לא ברור איך הכדור שבעט הקשר האנגלי במשחק נגד גרמניה במונדיאל 2010, ושהיה אמור להשוות ל-2:2, לא אושר כשער חוקי. לפחות הפשלה הזו גרמה סוף סוף להתאחדות הבינלאומית לבצע את השינויים הדרושים בשיפוט. קומדיה של טעויות, פרויקט מיוחד
חלפו כבר 10 שנים, אבל עולם הכדורגל עדיין מתקשה להבין איך לכל הרוחות לא אישר השופט האורוגוואי חורחה לריונדה את השער שכבש פרנק למפארד מול גרמניה בשמינית גמר מונדיאל 2010. מדובר ללא ספק בטעות השיפוט החמורה ביותר של שנות ה-2000 לא רק מבחינת המהות שלה, אלא גם בשל גודל המעמד.
הגרמנים הוליכו 0:2 משערים של מירוסלב קלוזה (20) ולוקאס פודולסקי (32), אבל האנגלים הראו סימנים של חזרה לחיים כאשר מתיו אפסון צימק ל-2:1. האווירה המתוחה במפגשים בין שתי היריבות הוותיקות הגיעה לשיא באותו יום (27 ביוני) באצטדיון בבלומפונטיין שבדרום אפריקה.
ואז, בדקה ה-38, עצרו האוהדים ברחבי העולם את הנשימה. פרנק למפארד בעט כדור חזק מחוץ לרחבה, שפגע במשקוף, נחת כמעט מטר מעבר לקו שערו של השוער הגרמני מנואל נוייר. אף אחד לא היה צריך הילוך חוזר בשביל לדעת שהיה שער, רק שלתדהמת הצופים לריונדה הורה להמשיך לשחק.
חוסר הצדק זעק לשמיים. לכולם היה ברור ש-2:2 היה מגביר את המוראל בקרב האנגלים ומשנה לחלוטין את פני הדברים. במקום זה הם חזרו פגועים למחצית השנייה, בה הוסיף תומאס מולר צמד והיקנה לגרמנים ניצחון 1:4. אז נכון, גרמניה היא גרמניה ויתכן שהייתה מנצחת גם אילו אושר השער הפסול, אבל לתת יד למהלך מכריע כל כך לא צודק? התחושה הייתה שכך לא ניתן להמשיך.
טעויות היו לפני אותו מקרה, אבל אי אפשר להשוות את העולם בתקופת ג'ף הרסט ואנגליה מול גרמניה ב-1966 לשנות ה-2000. אם אישור שער היד של מראדונה מול אנגליה ב-1986 נראה אבסורדי, בעידן המודרני זה הפך למקומם בהרבה. עד אז המשיכה פיפ"א להתעלם מההפצרות ולא התירה לשופטים להשתמש במצלמות ובהילוכים חוזרים.
אינספור ביקורות נכתבו על פיפ"א אחרי אותו מקרה, מה שהתגבר בכל פעם שהתרחשה טעות שיפוט מכרעת מבלי שהשופטים יוכלו להיעזר במצלמות. לאוהדים, לשחקנים, למאמנים ולעיתונאים לא היה ברור: אם השימוש במצלמות ובהילוכים חוזרים מקובל בענפים אחרים דוגמת פוטבול, כדורסל וטניס, אז מדוע לא בספורט הפופולרי ביותר? כיצד נותנים יד לכך שהכנות שנמשכות ארבע שנים והשקעות כספיות עצומות הולכות לטמיון בגלל קהות חושים?
בלהט הרוחות בחרו בהתאחדות הבינלאומית להעניש את הש.ג. אחרי שהעיתונים הבריטים הזועמים הזכירו פשלות נוספות שלו מהעבר בהן קיפח את נבחרת ברזיל, ושערוריות בהן היה מעורב, לריונדה לא שובץ יותר לשפוט באותו מונדיאל ולמעשה גמר בשל כך את הקריירה.
אותה טעות והביקורות שבעקבותיה הפעילו לחץ רב והביאו לשינוי לו ייחלו בענף משך עשרות שנים. רק לאחר מכן החל השימוש בטכנולוגיית קו השער, המונעת מקרים כגון זה. אנשי התקשורת שנחתו בברזיל לצורך סיקור המונדיאל בברזיל 2014 הוזמנו עוד לפני פתיחת הטורניר למסיבת עיתונאים מיוחדת בה הוצגה הטכנולוגיה באופן מפורט. השימוש בכך החל עוד לפני כן בפרמייר ליג, אבל שערוריית למפארד הלחיצה את פיפ"א שדאגה להבהיר לעולם שלא תיתן מקום להישנות המקרה.
פיפ"א לא הסתפקה בכך ובמונדיאל ברוסיה 2018 החל השימוש ב-VAR. נכון שבכך לא באו לקיצן הטענות לקיפוח ברחבי העולם, אבל מספר השערוריות קטן בצורה משמעותית ומגוחך לשמוע את הגעגועים לעידן שלפני ה-VAR כשנזכרים במחזה ההזוי במקרה של למפארד, או של שער היד של תיירי הנרי שהעלה את צרפת לאותו מונדיאל על חשבון אירלנד.
למפארד וחבריו זעמו באותו ערב, אבל במבט לאחור, מנג'ר צ'לסי כיום מסתכל על הדברים אחרת. ב-2014 הוא אמר: "זה שינה את המשחק לטובה, אז אני מרוצה. השימוש בטכנולוגיית קו השער שהוכנס היה צעד חשוב".