צעד לקראת חזרת מערכת החינוך: הצוות הניהולי חוזר
מועד לחזרה לגנים ולבתי הספר עוד אין, אבל היום מתבצע צעד חשוב בכיוון: משרד החינוך השיב את הצוות הניהולי לבתי הספר. השר פרץ קרא לפתיחת הגנים אחרי יום העצמאות: "אם נפתחים מרכזי מסחר, אין סיבה שהחינוך לא יחזור". ראשי רשויות ממועצות אזוריות דורשים לפתוח את הפעוטונים
רק החינוך המיוחד חזר בינתיים, הגנים ובתי הספר עדיין מושבתים - אבל היום (ה') מודיע משרד החינוך על צעד משמעותי לקראת חזרה עתידית של התלמידים, במועד שעדיין אינו ידוע: לפי הודעת משרד החינוך, הצוות הניהולי של בתי הספר חוזר מהיום לעבודה. מדובר בינתיים רק במנהלים ומנהלות, סגניהם, מזכירות, אב בית והנהלת חשבונות.
לעיון במסמך המלא לחצו כאן
המאבק בקורונה - עדכונים אחרונים
המלצות משרד הכלכלה: פתיחת מתחמי ביג, חנויות לתינוקות ומספרות
ירידה במספרים החולים קשה בישראל
משרד הבריאות: מסוף השבוע הבא רק קופות החולים יפנו לבדיקת קורונהספרד: מניין המתים מקורונה עלה ב-440 ל-22,157
כוחות מג"ב נכנסו לכפר עקב שבמזרח ירושלים כדי לאכוף את תקנות הקורונה
צוות זה יטפל במשימות חינוכיות שונות, בהן היערכות לקראת חזרה הדרגתית של מערכת החינוך לשגרה, קידום הלמידה מרחוק, ופעולות נדרשות נוספות בהן עבודת מזכירות, ניהול תקציב, חשבונות, תשלומים ורישומים; ניהול רישום וקבלת תלמידים לשנה הבאה; ניהול ציונים ורישום תלמידים לבחינות; טיפול לוגיסטי שוטף של תחזוקה וטיפול במערכות בית הספר; היערכות אדמיניסטרטיבית לקראת בית הספר של הקיץ; והיערכות לקראת שנת הלימודים הבאה.
בהודעה נאמר כי הפעילות במבנה המוסד החינוכי תתבצע אך ורק לשם פעילות מנהלית, ובכפוף לכללי הזהירות של משרד הבריאות. שר החינוך, רפי פרץ, התייחס לכך: "צעד אחר צעד, מערכת החינוך הולכת וחוזרת לשגרה תחת מגבלות. אנו פועלים כל העת על מנת להחזיר את מערכת החינוך בהקדם והחזרת הצוותים המינהליים של בתי הספר היא עוד צעד בדרך לשם. החזרת מערכת החינוך קריטית לתלמידים, למשק ולמדינה כולה ואעשה ככל שאוכל כדי שחזרה זו תקרה בקרוב".
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, הוסיף: "אנחנו ממשיכים במלוא המרץ כדי שמערכת החינוך תהיה ערוכה לחזרה הדרגתית של התלמידים אל הגנים ובתי הספר. לצד זה, אנחנו פועלים לקדם את המהלכים הנדרשים לפתיחת פעילויות הקיץ ופתיחתה של מערכת החינוך בשנת הלימודים הבאה".
מוקדם יותר היום סייר השר פרץ בבית ספר "גוונים" לחינוך מיוחד באשדוד, על רקע חזרתם לשגרה של יותר מ-40 אלף תלמידי החינוך המיוחד. "ראיתי פה חזרה שנעשתה בצורה זהירה וטובה, הצוותים והתלמידים עמדו בנהלים וחזרו ללמוד", אמר השר פרץ והתייחס גם לחזרה העתידית של החינוך הכללי: "אנחנו ערוכים לחזור בצורה הדרגתית לשגרה. בקבוצות קטנות וברוטציה. אם נפתחים עסקים ומרכזי מסחר אין סיבה שהחינוך לא יחזור גם אם במתכונת שונה".
בדיון הממשלה שנערך אתמול אמר השר פרץ כי צריך לפתוח את גני הילדים באופן חלקי אחרי יום העצמאות, אך התגובות שקיבל היו צוננות. ייתכן כי הנושא יידון גם בישיבה שתיערך היום. יצוין כי הסתדרות המורים עדיין נאבקת במשרדי האוצר והחינוך סביב החזרה לשגרה שככל הנראה תהיה גם בקיץ. מזכ"לית ההסתדרות יפה בן דוד אמרה אתמול כנסת כי "משרד האוצר מנצל את המשבר ומשסה את ההורים נגד ההורים והגננות".
לדבריה, המורים עבדו במשך 13 ימים ללא שכר, ומכינים מערכי שיעור תוך כדי הטיפול בילדיהם. "המורים משוחחים עם ההורים עד לשעות הקטנות של הלילה, העבודה לא מסתיימת ב-14:00", אמרה בן דוד. "אפשר להפעיל את בית הספר של החופש הגדול בתשלום, כפי שמציע מנכ"ל משרד החינוך, אך בשום ואופן לא נעבוד בחינם. אף סקטור לא נתן את מה שאנחנו נתנו".
יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו ולמשרד הבריאות דרישה להחזיר את הלימודים כבר ב-3 במאי, בעוד שבועיים. "החזירו את הלימודים או שלא תהיה לנו ברירה, וכל עובדי החינוך ברשויות יצאו לחל"ת", איים ביבס. "אנחנו עומדים לקראת בור שאין ממנו יציאה".
ראשי הרשויות כתבו לנתניהו כי עליו "לתקן את הנזק שנעשה", ומחו על אישור התכנסויות של 19 מתפללים פתיחת חנויות מסחר גדולות - אך יחד עם זאת לאסור על פתיחת גנים עם 17 ילדים. "משפחות קורסות כלכלית ונפשית, וכל יום שעובר מבלי שנאפשר להן להתחיל לשקם את חייהם, ולחזור למעגל העבודה מעצים את הנזק, ומרחיק את יכולת השיקום והביסוס הכלכלי המחודש"
בתוך כך, ל-ynet נודע כי ראשי מועצות אזוריות חתמו על עצומה שקוראת לראש הממשלה בנימין נתניהו לפתוח את הפעוטונים. יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש מועצת מרחבים, שי חג'ג', פנה לנתניהו ולמרד הבריאות בדרישה שיתירו הפעלת מסגרות חינוכיות גם ביישובים הקטנים.
"במסגרת ההקלות שאישרה הממשלה באחרונה על ההתנהלות במרחב הציבורי, ניתן היתר להפעיל מסגרות חינוך של עד שלוש משפחות קבועות", כתב חג'ג', הפעיל בליכוד. "כידוע לכם, ביישובים במרחב הכפרי הפעוטונים ברובם קטנים, ומספר הילדים בכל פעוטון מצומצם. אני מבקש אפוא כי נפעל במשותף ליצירת מתווה בהקדם לפתיחת הפעוטונים ביישובים במרחב הכפרי - עם מטפלות קבועות, ובמגבלות ההיגיינה וכל הכללים שנקבעו ב'תו הסגול'", ציין חג'ג'. "פתיחת הפעוטונים תאפשר לנו להחזיר את החיים למסלולם ולחדש את הפעילות העסקית".
בינתיים, הנזק למשק לטווח הארוך כתוצאה מאובדן שבוע לימודים של מערכת החינוך עומד על כמיליארד שקל - זאת, בשל אובדן מיומנויות וכישורים, כך מעריכה חטיבת המחקר של בנק ישראל. הנזק הזה מתווסף לנזק המיידי למשק בסך 2.6 מיליארד שקל.
הבנק מציין כי "לא ניתן לכמת באופן מדויק את העלות המשקית מאובדן התפוקה החינוכית של בתי הספר, המעונות והגנים, אך היא מוערכת בכמיליארד שקלים בשבוע". הוא מסביר ש"בימים כתיקונם למערכת החינוך עוד מהגיל הרך יש תפקיד מרכזי בעיצוב דור העתיד המתבטא בין היתר בפריון המשק בטווח הארוך. זאת, באמצעות הקניית ידע ומיומנויות לדור העתיד של שוק העבודה. עם זאת, הבנק לא הפחית מההערכה את התועלת מהלימודים החלקיים מרחוק".
העלות לטווח הארוך מתווספת לעלות למשק באובדן ימי עבודה של ההורים, המוערכת ב-2.6 מיליארד. זאת, לפי עלות יומית ממוצעת של 370 מיליון שקל. החישוב מבוסס על ההנחה ש-407 אלף הורים לא ימצאו פתרון להשבתת הלימודים ויצטרכו להישאר בבית. המספר חושב בין היתר על סמך ההנחה שסבים וסבתות אינם יכולים להשגיח על הילדים בתקופת משבר הקורונה. התוצר השבועי למועסק עומד על 6,360 שקל ולכן אובדן התוצר כתוצאה מהשבתה שבועית של מערכת החינוך הוא 2.6 מיליארד.