ליצמן שוקל לוותר על תיק הבריאות ולעבור לשיכון
בצל ביקורת קשה על תפקודו במשבר הקורונה, שוקל שר הבריאות לעבור למשרד השיכון - שבו האינטרס החרדי גדול יותר - ואף שוחח בנושא עם ראש הממשלה נתניהו ועם נשיא מועצת גדולי התורה. בסביבתו הבהירו: טרם התקבלה החלטה
שר הבריאות יעקב ליצמן, שתפקודו בעת משבר הקורונה לווה בביקורת קשה, מתלבט בימים האחרונים אם לוותר על התפקיד לטובת מעבר למשרד השיכון - ואף שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בנושא. בסביבת השר אמרו כי דיבורים ושמועות כאלו מסתובבים כבר תקופה, והבהירו כי אין כל החלטה כזו.
במהלך שיחתו של ליצמן עם נתניהו, הודיע שר הבריאות לראש הממשלה כי הוא אכן שוקל לוותר על התיק. עם זאת, הודעה רשמית בנושא לא תצא עד שלא תתבצע הערכת מצב באשר לתרומת ההחלטה למשא ומתן הקואליציוני. ל-ynet נודע גם כי ליצמן נועד היום (חמישי) עם נשיא מועצת גדולי התורה של מפלגתו, האדמו"ר מגור, בביתו של הרב בירושלים - כשמחיצת זכוכית מפרידה ביניהם. השניים לא נפגשו כבר כמה שבועות בשל התפרצות הקורונה והידבקותו של השר. ההערכה היא כי השניים שוחחו בין היתר גם על המעבר לתיק השיכון.
גורמים פוליטיים אומרים בימים האחרונים כי ליצמן מקיים שיחות והתייעצויות אם לעזוב את משרד הבריאות בעיצומו של המשבר, בתמורה לקבלת משרד השיכון עם סמכויות מורחבות. נדגיש כי לאורך המשא ומתן הקואליציוני, נשאל ליצמן כמה פעמים אם יסכים לוותר על משרד הבריאות לטובת כחול לבן, וסירב. כעת, לאחר שנחתם הסכם האחדות, נודע כי ליצמן שוקל את האפשרות ברצינות.
בתקופה האחרונה נשמעו קולות בתוך מפלגתו של ליצמן, יהדות התורה, שלפיהם האינטרס החרדי בתיק השיכון גדול יותר מאשר בבריאות. על רקע משבר הקורונה ודרישת כחול לבן לקבל לידיהם את משרד הבריאות, טענו גורמים ביהדות התורה כי אם ליצמן ייאחז בכסא, הוא עלול למצוא את עצמו כשעיר לעזאזל ש להממשלה כולה במקרה שתוקם ועדה לחקירת מחדלי הטיפול בנגיף. ואולם, אותם גורמים חששו להגדיל את הלחץ בעניין, מחשש שהדבר יתפרש כהיעדר גיבוי לשר החרדי על רקע תפקודו בזמן המשבר.
אם יוותר על המשרד יישאר תיק הבריאות בידי גוש הימין, ואז תעלה השאלה אם לתת אותו לכחול לבן תמורת תיק אחר - או אם להציע אותו לאחת ממפלגות הגוש, למשל ימינה. כך יוכל שר הביטחון הנוכחי נפתלי בנט, שעתיד לעזוב את תפקידו, לקבל תיק בכיר בממשלה. לטענת גורמים פוליטיים, בנט עסק בביקורת על התנהלות משרד הבריאות בזמן המגפה.
בשלב זה לא ברור אם מפלגת ימינה תצטרף לממשלה החדשה, שכן לא נותרו תיקים בכירים לחלק לראשיה - השר בנט, שר החינוך רפי פרץ, שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' וחברת הכנסת איילת שקד. המפלגה, יש לציין, קיבלה בבחירות האחרונות שישה מנדטים בלבד.
השר ליצמן, שנדבק בעצמו בנגיף הקורונה והחלים לאחרונה, ספג ביקורת קשה לאורך המשבר - בין היתר על רקע פרסומים שהשתתף בתפילה בניגוד להנחיות של משרדו. בעקבות אבחונם של ליצמן ורעייתו כחולי קורונה, בכירי המדינה ומשרד הבריאות נכנסו לבידוד - בהם ראש הממשלה, מנכ"ל משרד הבריאות וגם ראש המוסד. החקירה האפידמיולוגית של ליצמן לא פורסמה בפומבי.
מלבד זאת, ליצמן מתמודד עם ביקורת על כך שהוא מתנהל באופן סקטוריאלי, שם דגש בעיקר על ענייני המגזר החרדי ובוחר שלא להיות מעורב בנושאים אחרים. מנהלי בתי חולים אומרים כי הם לא חשים במעורבות של ליצמן בניהול המשבר. השר הותקף גם בעקבות התפרצות הקורונה בערים חרדיות, בטענה שהייתה לו אחריות מיוחדת לעורר מודעות להנחיות משרד הבריאות במגזר החרדי, שלא צורך חדשות דרך הטלוויזיה ולרוב גם לא דרך האינטרנט. משרד הבריאות בראשות ליצמן סופג ביקורת גם בסוגיית הבדיקות, שרבות מהן התבררו כתקולות - דבר שהוביל לאשפוזם של אנשים בריאים במחלקות קורונה בבתי החולים.