אחיה של אליזבת וורן מת מקורונה
המועמדת לנשיאות ארה"ב לשעבר ספדה לו: "קשה לדעת שלא יכולנו לומר לך 'אני אוהב אותך' עוד פעם אחת". סין תתרום 30 מיליון דולר לארגון הבריאות העולמי, פומפאו: "בייג'ינג הסתירה מידע והארגון לא חשף, ייתכן שלא נחזור לממנו". אוסטרליה נגד הסינים: דורשת לסגור את שוקי החיות
משבר הקורונה – עוד בעולם:
- "אוטובוס האהבה" מעביר מסרים לאנשים בבידוד
- במקום המרתון: רוסי רץ 10 שעות מסביב למיטה
- מעבדת הנגיפים שבמוקד הטענות נגד סין
- הגנה מקורונה: הומלסים עברו למלון יוקרה
"הוא היה איש מקסים ומצחיק, מנהיג טבעי", כתבה וורן בטוויטר. "אני אסירת תודה לאחיות ולאנשי הצוות הרפואי בקו החזית שטיפלו בו, אבל קשה לדעת שלא היו שם בני משפחה להחזיק את ידו או לומר לו 'אני אוהב אותך' עוד פעם אחת, ושאין הלוויה שאנחנו, האנשים שאהבו אותו, נוכל לנחם בה זה את זה. אתגעגע אליך כל כך, אחי".
ה"בוסטו גלוב" מדווח כי ריד בן ה-86 מת בנורמן, אוקלהומה, כשלושה שבועות אחרי שאובחן כנשא של הנגיף. בשירותו הצבאי הטיס מפציצי B-47 ו-B-52, וטס ב-288 משימות קרב בווייטנאם. הוא פרש ב-1973.
פומפאו: סין הפרה תקנות, והארגון שתק
בזירה הבינלאומית, סין הודיעה היום כי תתרום 30 מיליון דולר נוספים לארגון הבריאות העולמי כדי לעזור לו במלחמתו בנגיף הקורונה – ימים אחרי שדונלד טראמפ הודיע על הקפאת המימון האמריקני לארגון. טראמפ טען כי הארגון מוטה לטובת סין, ניפק המלצות שגויות בתחילת המשבר ולא התנהל בשקיפות מספקת.
ארה"ב, נזכיר, היא התורמת הגדולה ביותר לארגון הבריאות, וכספה חיוני מאוד לתפקודו. לפי טראמפ, משלם המסים האמריקני מעביר בין 400 מיליון דולר ל-500 מיליון דולר מדי שנה לארגון, כלומר כ-15% מתקציבו, בעוד סין תורמת לו כ-40 מיליון דולר או פחות בכל שנה.
מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר הערב כי נדרשת רפורמה יסודית בארגון הבריאות העולמי בעקבות טיפולו במשבר הקורונה, וכי ייתכן שארה"ב לעולם לא תחזור לממן אותו. "כבר ערכנו בו רפורמה ב-2007, כך שזו אינה הפעם הראשונה שאנחנו צריכים להתמודד עם חסרונות הארגון הזה, שהוא חלק מהאו"ם", אמר פומפאו. "אנחנו צריכים תיקון מבני בארגון הבריאות העולמי".
אתמול הדגיש פומפאו כי ארה"ב "מאמינה בלב שלם" שבייג'ינג לא דיווחה לעולם בזמן על התפרצות המגפה, ובכך הפרה את תקנות הארגון, וכי דיווחה על כך שהנגיף יכול לעבור מאדם לאדם רק חודש אחרי שנודע לה הדבר. על מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום, אמר כי הוא לא ניצל את יכולתו להביא לידיעת העולם את העובדה שמדינה החברה בארגון לא עמדה בתקנותיו.
צרפת ובריטניה: זה לא הזמן להאשמות
בתוך כך, ראש ממשלת אוסטרליה, סקוט מוריסון, שקרא בימים האחרונים לפתוח בחקירה בינלאומית בנוגע להתפרצות המגפה בסוף השנה שעברה בסין, קרא היום לכל המדינות החברות בארגון הבריאות העולמי לתמוך בקיומה של בדיקה עצמאית בנוגע למגפה. אוסטרליה היא כעת מהמבקרות החריפות ביותר של בייג'ינג בעולם, ומוריסון נוקט טון חריף אף יותר מאשר טראמפ בנוגע לסין. מוריסון הצהיר היום כי אוסטרליה תפעל לקידום חקירה כזו בכינוס של הארגון שייערך ב-17 במאי.
סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של אוסטרליה, אבל בשנים האחרונות חלה הרעה ביחסים הדיפלומטיים ביניהן, בין השאר על רקע הטענות שבייג'ינג ביצעה מתקפות סייבר נגד אוסטרליה והתערבה בענייניה הפוליטיים. השתיים גם מתחרות על השפעה באוקיינוס השקט. דובר משרד החוץ הסיני גנג שואנג אמר היום בתגובה על הקריאה האוסטרלית לחקירה עצמאית כי מדובר במניפולציה פוליטית: "אנחנו ממליצים לאוסטרליה להימנע מהדעות הקדומות האידיאולוגיות שלה", אמר.
אף שהצהרותיו של מוריסון יכולות להביא לו עוד אהדה בבית הלבן, נראה כי מדינות באירופה פחות נלהבות לשתף פעולה עם החקירה שהוא מציע. צרפת ובריטניה כבר הצהירו כי אין זה הזמן המתאים להאשמות.
אם לא די בהאשמות הישירות של אוסטרליה נגד סין, היום גם קרא שר החקלאות האוסטרלי דייוויד ליטלפראוד למדינות ה-G20 להחליט על הסגירה של "שווקים רטובים", שבהם מוכרים למאכל חיות בר ולעתים גם חיות אקזוטיות, בצל החשש שנשקף מהם איום לבריאותו של האדם. גם גורמים אמריקנים קראו לאחרונה לסגור שווקים כאלה ברחבי אסיה.
לפי הערכות, נזכיר, התפרצות הקורונה בסין החלה בשוק כזה בעיר ווהאן. "שווקים רטובים", כלומר כאלה שבהם מוכרים בשר, דגים ופירות טריים, הם מרכיב מרכזי בחיי היום-יום הסיניים, אך לא בכולם מוכרים חיות בר וחיות אקזוטיות. סין הטילה ב-23 בינואר איסור זמני על מכירה של חיות כאלה בשווקים, וכעת היא בוחנת מחדש את החוקים שלה כדי להטיל הגבלות על תחום זה.