סגורים בעיר של 10 מיליון: מוקד ההתפרצות החדש בסין
אחרי שעצר את התפשטות הקורונה מביט המשטר הסיני בדאגה לעיר חרבין שבגבול רוסיה. מאות נשאים התגלו במחוז שסביבה, עשרות נדבקו מבן 87
העיר חרבין שבצפון-מזרח סין, עיר שבה גרים כעשרה מיליון בני אדם, מתמודדת בימים אלה עם מה שהפך להתפרצות הגדולה ביותר של נגיף הקורונה במדינה מאז עצירת ההתפשטות של הווירוס בחלקיה האחרים.
משבר הקורונה – עוד בעולם:
- "אוטובוס האהבה" מעביר מסרים לאנשים בבידוד
- במקום המרתון: רוסי רץ 10 שעות מסביב למיטה
- מעבדת הנגיפים שבמוקד הטענות נגד סין
- הגנה מקורונה: הומלסים עברו למלון יוקרה
הרשויות בחרבין, בירתו של מחוז היילונגג'יאנג והעיר הגדולה ביותר בו, אסרו בימים האחרונים על מי שאינם גרים במחוז להיכנס לאזורי מגורים בו, וגם על כניסתן של מכוניות הרשומות ככאלה שנמצאות בבעלות תושבים ממחוזות אחרים נאסר להיכנס לשם.
מחוז היילונגג'יאנג שוכן בגבול עם רוסיה, והחשש של סין הוא שאנשים המגיעים אליו מצדו השני של הגבול מביאים איתם את הנגיף. בשבועות האחרונים, אחרי שסין עצמה חדלה להיות מוקד הדבקה גדול, עבר המשטר הסיני לשלב חדש שמטרתו למנוע את הבאת הנגיף למדינה על-ידי הבאים מחו"ל.
קודם לכן החודש הורתה חרבין לכל מי שמגיע אל העיר מחו"ל להיכנס לבידוד של 28 יום. היא גם הורתה לתושבים באזורים בעיר שבהם התגלו נשאים של הנגיף להיכנס להסגר של 14 יום.
"אני לא נותנת לבת שלי או להורים שלי לצאת, ואם אנחנו צריכים אוכל או ירקות – בעלי קונה בדרך חזרה הביתה", מספרת סון בת ה-34, תושבת חרבין. "בכל פעם שמישהו צריך לצאת – כשהוא חוזר הביתה הוא משאיר את הנעליים שלו בחוץ כדי לא להכניס את הנגיף פנימה".
בסך הכול התגלו במחוז 537 נדבקים, בהם 470 שכבר שוחררו מבתי החולים, אבל כ-1,400 בני אדם נבדקו בימים האחרונים אחרי שפיתחו תסמינים המזוהים עם הנגיף. בחרבין עצמה התגלו כבר 52 נדבקים.
אחד המדביקים הראשיים בעיר חרבין הוא גבר בן 87 בשם צ'ן, שמאז 2 באפריל שהה בשני בתי חולים. ארבעה ימים לפני אשפוזו השתתף בארוחת ערב עם חברים של בנו, ששניים מהם התגלו אחר כך כנשאים של הנגיף. מאז הדביק צ'ן – באופן ישיר או בלתי ישיר – לפחות 78 בני אדם: בני משפחתו, מטופלים בבתי חולים, בני משפחותיהם של אלה, רופאים ואחיות.
היום הודיעה סין כי תתרום 30 מיליון דולר נוספים לארגון הבריאות העולמי כדי לעזור לו במלחמתו בנגיף הקורונה – ימים אחרי שדונלד טראמפ הודיע על הקפאת המימון האמריקני לארגון. טראמפ טען כי הארגון מוטה לטובת סין, ניפק המלצות שגויות בתחילת המשבר ולא התנהל בשקיפות מספקת.
ארה"ב, נזכיר, היא התורמת הגדולה ביותר לארגון הבריאות, וכספה חיוני מאוד לתפקודו. לפי טראמפ, משלם המסים האמריקני מעביר בין 400 מיליון דולר ל-500 מיליון דולר מדי שנה לארגון, כלומר כ-15% מתקציבו, בעוד סין תורמת לו כ-40 מיליון דולר או פחות בכל שנה.
מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר הערב כי נדרשת רפורמה יסודית בארגון הבריאות העולמי בעקבות טיפולו במשבר הקורונה, וכי ייתכן שארה"ב לעולם לא תחזור לממן אותו. "כבר ערכנו בו רפורמה ב-2007, כך שזו אינה הפעם הראשונה שאנחנו צריכים להתמודד עם חסרונות הארגון הזה, שהוא חלק מהאו"ם", אמר פומפאו. "אנחנו צריכים תיקון מבני בארגון הבריאות העולמי".
אתמול הדגיש פומפאו כי ארה"ב "מאמינה בלב שלם" שבייג'ינג לא דיווחה לעולם בזמן על התפרצות המגפה, ובכך הפרה את תקנות הארגון, וכי דיווחה על כך שהנגיף יכול לעבור מאדם לאדם רק חודש אחרי שנודע לה הדבר. על מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום, אמר כי הוא לא ניצל את יכולתו להביא לידיעת העולם את העובדה שמדינה החברה בארגון לא עמדה בתקנותיו.