חלום גרינלנד של טראמפ: מיליוני דולרים יוזרמו לאי
נשיא ארה"ב רוצה לקנות מדנמרק את הטריטוריה הענקית שבחוג הארקטי, אבל קופנהגן מסרבת. וושינגטון תעביר לגרינלנד 12 מיליון דולר, חברים בפרלמנט הדני זועמים: "בעלת ברית מנסה לפלג בינינו"
ארצות הברית הודיעה היום (ה') על חבילת סיוע בסך 12.1 מיליון דולר לגרינלנד, צעד שנועד לחזק את הקשרים בינה לבין הטריטוריה ולקדם את המאמץ המחודש של ארה"ב להרחיב את הנוכחות הצבאית שלה בחוג הארקטי.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הצעד לשיפור היחסים עם גרינלנד עורר ביקורת מסוימת בדנמרק, שלה שייך האי. רק לפני פחות משנה דחתה דנמרק את הצעתו של דונלד טראמפ שארה"ב תקנה את האי העצום מידי הדנים, וסירובה של קופנהגן לדון בסוגיה הובילה אז את טראמפ לבטל את הפגישה שנועדה לו עם ראש ממשלת דנמרק.
גרינלנד, שבירכה היום על חבילת הסיוע, נעשית יותר ויותר חשובה לצבא ארה"ב ולמערכות ההתרעה שלה מפני טילים בליסטיים בשל ההתעצמות הכלכלית והצבאית של רוסיה וסין באזור הארקטי. חבילת הסיוע מיועדת בראש ובראשונה לתחומי החינוך ומשאבי הטבע.
רק 56 אלף איש גרים בגרינלנד, ובין 17 העיירות באי אין כבישים ויש רק שדה תעופה אחד. האי עשיר באוצרות טבע, אבל הכלכלה הקטנה של הטריטוריה תלויה מאוד בדיג ומסתמכת על מענקים שנתיים מדנמרק.
קרסטן הונג, חבר ועדת יחסי החוץ של הפרלמנט הדני מטעם מפלגת העם הסוציאליסטי אמר כי בחבילת הסיוע הזו "ארה"ב עברה את הגבול. מי שמע על דבר כזה שבעלת ברית קרובה מנסה לפלג בין גרינלנד לדנמרק בדרך הזו?". סורן אספרסן, חבר בוועדה מטעם מפלגת העם הדני, היושבת באופוזיציה, כינה את חבילת הסיוע האמריקנית "עלבון לגרינלנד ולדנמרק".
עם זאת, שר החוץ הדני יפה קופוד בירך על הצעד ואמר שגרינלנד שאפה במשך שנים לפתח את הכלכלה הקטנה שלה על-ידי היפתחות לעולם וחיפוש אחר השקעות זרות. "אני שואב עידוד מהעובדה שארה"ב, שכנה ובעלת ברית, היא שנותנת את המענק הזה", אמר השר.
בתדרוך של מחלקת המדינה האמריקנית הערב הכחיש גורם בשירות החוץ האמריקני כי מאמציה של וושינגטון נועדו לתקוע טריז בין דנמרק לגרינלנד, וטען כי וושינגטון פועלת בשיתוף פעולה הדוק עם דנמרק בנוגע ליוזמה הזו כבר חודשים. הוא הדגיש כי חבילת הסיוע לא נועדה לסלול את הדרך לרכישה של גרינלנד על-ידי ארה"ב.
לקריאה נוספת:
ארה"ב מתכננת לפתוח השנה קונסוליה בנואוק, בירת גרינלנד, בפעם הראשונה מאז 1953. הצעד הזה בא כשברקע הגברת היכולות הצבאיות של רוסיה בחוג הארקטי, וכשסין מתכננת לפתוח נתיבי שיט חדשים באזור הזה.
בשני העשורים האחרונים הקדישה ארה"ב רק תשומת לב מועטה לאזור הארקטי, אבל גורמים אמריקנים אומרים שכעת וושינגטון נמצאת בתהליך של סיגול המדיניות שלה באזור ל"מציאות האסטרטגית החדשה שנוצרה שם כיום".