שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, מוטי קמחי

חנויות, מספרות ומכוני יופי ייפתחו - בלי קניונים | אלו ההקלות והתנאים לאישור הממשלה

הממשלה מתכנסת כעת לישיבה בנוגע להקלות על המשק: עד כה אושרה פתיחת חנויות ברחוב, מספרות ומכוני יופי בכפוף לכללי ריחוק פיזי והיגיינה. כמו כן, תותר פתיחת כל בתי העסק שיעמדו בתנאי "התו הסגול" ואינן נמצאות בקניונים. גם איסוף אוכל ממסעדות ללא ישיבה במקום צפוי לקבל אישור

 

 

חנויות סגורות ברחבי הארץ    (צילום: אביהו שפירא, משי בן עמי, בראל אפרים, עמית הובר, אלי מנדלבאום)

חנויות סגורות ברחבי הארץ    (צילום: אביהו שפירא, משי בן עמי, בראל אפרים, עמית הובר, אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הממשלה אישרה הבוקר (יום ו') בישיבה מקוונת הקלות נוספות ומשמעותיות במשק, ובהן פתיחתן של כל חנויות הרחוב, מספרות ומכוני יופי. עם זאת, קניונים עדיין יישארו סגורים. ההקלות מגיעות על רקע הקריאות הגוברות לשחרור ענפים נוספים במשק, הן מצד השרים עצמם והן מצד העצמאים, שבימים האחרונים יצאו לשלל הפגנות בשל מצבם הכלכלי החמור.

 

על פי טיוטת התקנות לשעת חירום שהגיש משרד הבריאות, תותר פתיחה של כל החנויות - למעט, כאמור, בקניונים - וכן תתאפשר מכירת מזון בבתי אוכל, ללא ישיבה. המספרות ייפתחו, בבתי אוכל יותר איסוף מבית האוכל, בנוסף למשלוחים. החנויות יידרשו לפעול לפי כללים של חיטוי והקמת מחיצה בין הלקוח למוכר. כמו כן, יהיו מגבלות על מספר הלקוחות בחנות. התווספה חובת בעל העסק למנוע ככל הניתן התקהלות בכניסה וחובה להציב בכניסה לחנות שילוט לעניין מספר הלקוחות המותר.

איקאה ראשון לציון  (צילום: רויטרס)
איקאה נפתחה, חנויות הרחוב הבאות בתור(צילום: רויטרס)
 

לפי התקנות, בעל העסק יגיש הצהרה על עמידה בתנאים לרשות המקומית. בעל העסק יסדיר, ככל הניתן, ביצוע מדידת חום לנכנסים לעסק, ויתשאל את הנכנסים לגבי תסמיני מחלה. עסק שבו מועסקים בדרך כלל עובדים במשמרות, ישבץ בעל העסק, ככל האפשר, את אותה קבוצת עובדים במשמרת. בעת הטיפול בלקוח יעטה העובד כפפות אותם יחליף בין לקוח ללקוח ויחבשו מסיכה ומגן פנים. בעל העסק יקפיד ככל האפשר על שמירת מרחק של 2 מטר בין הלקוחות, למעט מי שגר באותו בית, ולרבות באיזור ההמתנה.

 

בעל העסק יוותר את כניסת המבקרים כך שלא ישהו בכל עת בתוך העסק לקוחות ביחס של יותר מ-2 לקוחות לכל ספר, בכל עת לא ישהו בעסק יותר מ-4 לקוחות סך הכל ובעסק שגודלו מעל 75 מ"ר לא יותר מ-6 לקוחות, מעל 100 מ"ר לא יותר מ-8 לקוחות. המפעיל מקום או עסק בניגוד לתנאים דינו מאסר 6 חודשים או קנס.

 

הקניונים יישארו סגורים אך יש כוונה לפתוח אותם בעוד שבוע בהתאם להתפתחויות. בזמן הזה יבחנו אפשרות להשיק אפליקציה לתיעוד לקוחות בקניונים. חידוש הפעילות במרכזי מסחר פתוחים דוגמת "ביג" עדיין נתון למחלוקת ובנושא צפוי ויכוח בישיבת הממשלה.

חנויות סגורות (צילום: אלכס גמבורג)
הקלות נוספת בדרך. חנויות סגורות בירושלים(צילום: אלכס גמבורג)

חנויות סגורות (צילום: אלכס גמבורג)
(צילום: אלכס גמבורג)

חנויות סגורות (צילום: אלכס גמבורג)
(צילום: אלכס גמבורג)


חנויות סגורות (צילום: רועי עידן )
בשדרות(צילום: רועי עידן )


חנויות סגורות (צילום: שמוליק דודפור)
בתל אביב(צילום: שמוליק דודפור)

כמו כן, אישרה גם, בתקנות שעת חירום, למפקחים שהוסמכו על ידי מנהל רשות הטבע והגנים להטיל קנסות על אנשים. גם למפקחים ברשויות המקומיות יוקנו סמכויות אכיפה על החנויות ומספרות. פקחים אלה יורשו גם לאכוף בתוך חנות, את החובה על בעל מקום שלא להכניס אדם שאינו חובש מסיכה.

 

הממשלה אישרה גם את בקשת שר העבודה הרווחה אקוניס לפיה כל עובדי הרווחה של המשרד יחזרו לעבודה מלאה ביום ראשון, זאת בנוסף להחרגה של עובדי הרווחה ברשויות המקומיות.

 

בכירים בממשלה אמרו כי מאחורי הקלעים הייתה "מלחמת עולם" בין אנשי האוצר לבין מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. "הוא גורר רגליים ומנסה לתקוע את ההקלות. הוא מושך את ניסוח התקנות כדי שלא יגיעו לממשלה וכך נאבד עוד יום יקר. האיש אומר על הכול לא. אין שום היגיון בהחלטות שלו", אמר אחד הבכירים. לפי הגורמים בר סימן טוב עיכב את ההקלות בתקנות לשעת חירום בשל מחלוקת על היקף ההקלות ועל הנוסח המדויק שלהן.

 

השר זאב אלקין דרש בקבוצת הווטסאפ של השרים להקדים את הדיון ככל האפשר: "דווקא אם אנחנו רוצים דיון רציני עם אפשרות להכניס שינויים, רצוי שהוא יתקיים מוקדם ככל האפשר כדי שיהיה אחר כך מספיק זמן להכין נוסח מתוקן ולפרסם לציבור. אחרת יש סיכון שנוסח מעודכן לא יפורסם עד כניסת השבת".

משה בר סימן טוב נואם (צילום: עמית שאבי)
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב (צילום: עמית שאבי)

 

עוד 8 מיליארד שקלים סיוע לעצמאים ועסקים קטנים

במהלך הישיבה הבוקר אישרו שרי הממשלה תוכנית לסיוע מורחב לעצמאים ועסקים קטנים בסך של 8 מיליארד שקל. תכנית הסיוע כוללת מענק השתתפות בהוצאות קבועות שיוכל להגיע עד לסך של 400 אלף שקלים לעסק, כתלות במידת הירידה בפעילותו, וכן את הפעימה השנייה במענק הסיוע המורחב לעצמאים, במסגרתו עצמאים יהיו זכאים למענק בגובה 70% מההכנסה החייבת שלהם, ועד 10,500 שקל. 

 

בתום עבודת מטה מעמיקה שקיימו הנהלת משרד האוצר, רשות המסים והנהלת משרד ראש הממשלה בראשות רונן פרץ, ולאחר שיח עם אוכלוסיית העצמאיים ונציגי המגזר העסקי, נקבע מתווה תכנית הסיוע לאוכלוסיית העצמאיים ובעלי העסקים הקטנים שנפגעו בעקבות הירידה המשמעותית בפעילות המשק בתקופת משבר הקורונה. מדובר בצעד סיוע משמעותי לצד החזרתו של המשק לפעילות סדירה.

 

חבילת הסיוע מתווספת למהלכים שכבר בוצעו לטובת הסיוע למגזר העסקי ביניהם מענק סיוע ייעודי לעצמאים, פטור מארנונה עסקית ל-3 חודשים, הקמת קרנות להלוואות בערבות המדינה לעסקים קטנים ובינוניים, מימון הוצאת העובדים לחל"ת, החזרי מס ועוד.

 

המתווה כולל:

מענק השתתפות בהוצאות קבועות לעסקים קטנים – 5.2 מיליארד שקל: מענק ייעודי לעסקים קטנים (עד מחזור של 20 מיליון שקלים), שמחזור המכירות שלהם נפגע משמעותית בחודשים מרץ-אפריל, כתוצאה מההשפעה הכלכלית של התפשטות נגיף הקורונה, במטרה לסייע בכיסוי ההוצאות הקבועות. המענק יינתן גם לעמותות שמוגדרות כמוסד ציבורי זכאי. המענק יוכל להגיע עד לסך של 400 אלף שקל, כתלות במידת הירידה בפעילותו. המענק ישולם על-ידי רשות המסים החל מחודש מאי.

 

מענק סיוע ייעודי לעצמאים – 2.8 מיליארד שקל: בהמשך לפעימה הראשונה ששולמה בחודש אפריל, יועבר מענק סיוע ייעודי לעצמאים שהיקף פעילותם ירד בהיקף של 25% לפחות בחודשים מרץ-יוני. המענק, שיכנס ישירות לחשבון הבנק יהיה בשיעור של 70% מההכנסה החייבת החודשית הממוצעת, ועד לסכום של 10,500 ש"ח. בקבוצה זו נכללים גם שכירים בעלי שליטה. ניתן יהיה להגיש בקשות למענק דרך אתר רשות המסים החל מהשבוע הראשון של חודש מאי.

 

נמשכת הירידה במספר החולים הפעילים

במקביל דיווח אתמול משרד הבריאות כי מניין הנדבקים הכולל בישראל בנגיף הקורונה עומד כעת על 14,803 – עלייה של 305 בתוך יממה. מנגד, מספר המחלימים עמד אתמול על 396. עוד שלושה נפטרו מסיבוכי הנגיף ומניין המתים הכולל בישראל עומד על 192.

 

 

 

 

מספר החולים הפעילים – כלומר ללא אלו שהחלימו או נפטרו – ממשיך לרדת ועומד כעת על 9,000 בדיוק. במספר החולים שמצבם קשה – 139 – אמנם חלה עלייה קלה של שלושה לעומת העדכון הקודם, אך בהסתכלות בטווח של יממה הייתה דווקא ירידה של שני חולים במצב קשה. 109 מהחולים מחוברים למכונות הנשמה, אם כי חמישה מהם הם מונשמים כרוניים.

 

עוד הסכם נחתם, היעד - יותר מ-20 אלף בדיקות ביום

אחרי עיכובים, בעיות ותקלות בבדיקות לקורונה - הודיעו משרד הביטחון והבריאות כי חתמו על הסכם עם חברת מיי הריטג' הישראלית, לביצוע 10,000 בדיקות קורונה ביום. עסקה זו מצטרפת להסכם שחתמו משרד הביטחון ומשרד הבריאות עם חברת AID GENOMICS, שתספק גם היא ציוד של חברת BGI לקופות החולים ובתי חולים ברחבי הארץ. הציוד יאפשר להם יכולת ל12-14 אלף בדיקות ביום. בסך הכל, נטען, יאפשרו שני ההסכמים יכולת של יותר מ-20 אלף בדיקות ביום.

 

לפי ההסכם עם מיי הריטג', החברה תקים מעבדת בדיקות, מבוססת על ציוד של החברה הסינית BGI שצברה ניסיון בבדיקות קורונה המוניות במדינות שונות בעולם ובמוקד ההתפרצות בווהאן שבסין.

Coronavirus tests in Ichilov hospital in Tel Aviv (Photo: AFP)
הסכם על מעבדה חדשה שתערוך 10 אלף בדיקות ביום(Photo: AFP)

המעבדה תהיה עצמאית ותופעל ע"י עובדי החברה הישראלים ותשתמש בציוד של החברה הסינית. על ההסכם הופקדו מטעם משרד הביטחון, מנהל הרכש (מנה"ר), אגף הכספים והיועץ המשפטי למערכת הביטחון. לפי הודעת משרדי הביטחון והבריאות, "ניתן בו משקל רב לסוגיות של אבטחת מידע ושמירה על פרטיות וחסיונם הרפואי של הנבדקים".

 

שר הבריאות יעקב ליצמן מסר: "אנו ממשיכים לחזק את מערך הבדיקות בתוספת שתסייע לנו במאמץ הלאומי למאבק בנגיף הקורונה. אנו מברכים על כך וסומכים על הפעילות המשותפת הזו, שתאפשר לנו לקדם את הבדיקות במקצועיות, ביעילות ובזמינות".

 

שר הביטחון, נפתלי בנט, הוסיף: "המשימה החשובה ביותר היא חיזוק מערך הבדיקות, בהיקף, במהירות עד לתוצאה ובאמינות הבדיקות. אני מברך את מיי הריטג' ואת BGI על כניסתם למערכה זו".

  

זעקת העצמאים: "לא מקבלים אפילו פירורים"

על רקע הירידה במספר הנדבקים בנגיף הקורונה, וההקלות שכבר הוכרזו, בימים האחרונים גבר באופן משמעותי הלחץ על שחרור נוסף של המשק, בצל זעקותיהם של העצמאים ובעלי העסקים שנמצאים בקריסה כלכלית.

 

אמש הפגינו 150 עצמאים סמוך לביתו של ראש הממשלה בקיסריה. המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב "צדק, לא צדקה" ו"סגרתם עסקים תפצו מיד", וקראו קריאות כמו "לחם עבודה" ו"העם דורש צדק חברתי".

הפגנת עצמאים בקיסריה (צילום: שמיר אלבז)
"לחם, עבודה". הפגנת העצמאים בקיסריה(צילום: שמיר אלבז)

הפגנת עצמאים בקיסריה (צילום: שמיר אלבז)
(צילום: שמיר אלבז)

הפגנת עצמאים בקיסריה (צילום: שמיר אלבז)
(צילום: שמיר אלבז)

הפגנת עצמאים בקיסריה (צילום: שמיר אלבז)
(צילום: שמיר אלבז)

הפגנת עצמאים בקיסריה (צילום: שמיר אלבז)
(צילום: שמיר אלבז)

הפגנת עצמאים בקיסריה (צילום: שמיר אלבז)
השיירה נחסמה כשהגיעה לבית רה"מ(צילום: שמיר אלבז)

המפגינים הגיעו בשיירת רכבים ארוכה שיצאה מפרדס חנה ועברה דרך אור עקיבא עד לצומת הכניסה לרחוב שבו נמצא ביתו הפרטי של ראש הממשלה, שם הם נחסמו על ידי המשטרה ומאבטחים. הם הניפו דגלים שחורים שעליהם סמל מגן דוד.

 

אלעד אזולאי, בעל חברת השכרת ציוד לאירועים, אמר בהפגנה: "באנו לפה כדי שיכירו בנו. לא נתנו לנו כלום. הבטיחו 22 מיליארד לעסקים. איפה הכסף? אף אחד לא רואה את הכסף. אנחנו לא יכולים לחיות ככה. איך אני ממשיך? אנחנו רוצים שיפתחו את הסגר, שיתנו לנו לעבוד".

 

יפעת פלד, בעלת חברה להפקת אירועים, אמרה: "אנחנו משלמים כל חודש ביטוח לאומי ומיסים ואנחנו דורשים לקבל כמו שכירים. הענף שלנו קיבל מכה כמו אסון טבע ואנחנו דורשים שיכירו בנו ויפצו אותנו. בלי פיצוי העסק שלי יקרוס".

 

גל אבלועפיה, בעל מסעדה, סיפר גם הוא על מצבו הכלכלי החמור: "ברגע שעוצרים לך את הגלגל המצב קריטי. 15 שנים המסעדה קיימת ואני משלם מיסים ובמצב הקיים אני לא מקבל כלום. המצב מייאש. בחודש הזה נכנסתי למינוס של מאה אלף שקלים ואין לי מושג איך מכסים את זה".

 

מנהלי הקניונים זועמים. מנכ"ל קניון הזהב בראיון לאולפן ynet    (צילום: נדב אבס, חגי דקל, אורי דוידוביץ)

מנהלי הקניונים זועמים. מנכ"ל קניון הזהב בראיון לאולפן ynet    (צילום: נדב אבס, חגי דקל, אורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חלק מהמפגינים הביעו זעם על כך שבהקלות הקודמות שעליהם הכריזה הממשלה הוחלט לאפשר פתיחת חנויות לכלי בית וריהוט, החלטה שאפשרה למשל את פתיחת סניפי איקאה, שעליהם צבאו מאות קונים בימים האחרונים. "התעייפנו, איפה המדינה? ביבי דואג לחברים שלו הטייקונים, ואנחנו אפילו לא מקבלים פירורים. עובדים עלינו בעיניים, שקל לא ראינו", טען אחד המפגינים.

 

גם באילת הפגינו אתמול בעלי העסקים, ויותר מ-500 מהם מחו על הטיפול המשלתי של המשבר, היכו על סירים ומחבתות והביעו זעם על שיעור האבטלה הגבוה בעיר התיירות. "זוהי רק יריית הפתיחה", טענו המפגינים שנשאו שלטים שעליהם נכתב "תחסלו אותנו - תחסלו את המדינה", "אנחנו המנוע, הדלק אזל" ו"ראשונים להיסגר, אחרונים לקום". ברחבת ההפגנה בשדרות התמרים הוצבו אף נרות זיכרון לצד שלטים עם שמות העסקים, ומעליהם שלט שבו נכתב "תנצב"ה - דקה לפני שסוגרים, כך נראה העתיד שלנו".

 

הזעם על אפליה-לכאורה בין ענפים שונים התבטא גם בישבת הממשלה הקודמת ביום רביעי, שבה אושרו הגבלו התנועה ביום הזיכרון, הסגר ביום העצמאות והגבלות על היישובים הערביים בתקופת הרמדאן. "משרד הבריאות כבר לא מותאם לנסיבות במציאות", טען שר האוצר משה כחלון בישיבת הממשלה הסוערת ההיא. "איבדתם את זה. נמאס. תמכתי בכם בהתחלה, אבל עכשיו לא יכול להיות שחנויות צ'יינג' (החלפת כספים - א"א) שיש להם הפרדה עם הלקוחות לא מאפשרים להם לעבוד ולבנקים כן", הוסיף כחלון.

 

באותה ישיבת מממשלה תהה שר החינוך רפי פרץ כיצד חנויות איקאה יכלו להיפתח ובתי הספר לא, ושר הרווחה אופיר אקוניס הוסיף: "חייבים לשחרר עוד את המשק ולהרחיב את ההקלות לעוד ענפים. למה שהלבשה והנעלה לא יחזרו לעבודה? אין שום סיבה שלא נתחיל עם פתיחת המעונות לפעוטות. אמרתי לכם בדיון הקודם שמשפחתונים של שלוש משפחות שיופעלו על ידי עצמם, לא תקרה - ואכן, זה לא ישים". השרות חוטובלי ורגב הצטרפו לדרישה.


פורסם לראשונה 23/04/2020 23:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קונים בתור באיקאה, ראשון לציון
צילום: רויטרס
מומלצים