שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, מוטי קמחי

בלי המוסד וצה"ל: ה"בור" של הקורונה על סף פירוק

זה היה המקום שבו התקבלו ההחלטות הדרמטיות ביותר: מרכז השליטה הלאומי בבית החולים שיבא, "הבור" של הקורונה. אבל עכשיו, עם פתיחת המשק, בצה"ל ובמוסד הודיעו על כוונתם לשוב למשימותיהם הרגילות. כך נחשף הבוקר ב"ידיעות אחרונות"

מכונות הנשמה, ערכות בדיקה, ציוד מגן ותרופות ניסיוניות: כל אלה עשו את דרכם לישראל בשבועות האחרונים בדרכים חשאיות, לעתים נועזות, בשיאו של המשבר. המשותף לכולם הוא אחד: המבצע להבאתם נוהל במרכז השליטה הלאומי שהוקם בבית החולים שיבא בתל השומר להתמודדות עם הנגיף. אלא שכעת "הבור" של הקורונה עומד בפני התפרקות: צה"ל והמוסד הודיעו על כוונתם לעזוב את המרכז. הפרטים מתפרסמים הבוקר (יום ו') לראשונה ב"ידיעות אחרונות".

 

עם פרוץ התחלואה התברר שמערכת הבריאות בישראל אינה מוכנה לקלוט אלפי ועשרות אלפי חולים פוטנציאליים, וכי ישנו מחסור משמעותי בציוד רפואי. עקב המצוקה התגייסו כל גופי הביטחון במדינה לסייע למשרד הבריאות. המוסד, צה"ל עם אנשי סיירת מטכ"ל וחיל המודיעין, ופיקוד העורף, כולם התייצבו לסייע במאמץ המלחמתי. ממרכז השליטה - המשל"ט - נוהלה מלחמת הקורונה.

הכנת חבילות סיוע כלכלי בצה
ארכיון(צילום: מוטי קמחי)

הכניסה של המוסד וצה"ל לתוך המאבק הייתה בתחילתה לא מאורגנת ונבעה בחלקה הגדול מיוזמות אישיות של ראשי הארגונים. כשעלה הצורך של בית החולים שיבא במכונות הנשמה וציוד נוסף, פגש מנהל המרכז הרפואי יצחק קרייס את ראש המוסד יוסי כהן אצל מכר משותף. לרשימות של קרייס הוספו רשימות של משרד הבריאות והמוסד יצא למסע רכש כלל עולמי - חלקו, על פי דיווחים זרים, במדינות במזרח התיכון שאין להן קשרים דיפלומטיים עם ישראל.

 

מרכז השליטה הוקם כדי לשפר את התיאום בין הגופים, ונתניהו מינה את כהן לעמוד בראשו. "ברגע שהמוסד מוביל משהו, ובזכות ההילה של הארגון וההערכה העצומה אליו, גורמים שונים שבדרך כלל מתקשים לעבוד ביחד, מתכנסים תחת מטרייה אחת", הסביר קרייס. בתחילה לא אהבו ראשי משרד הבריאות את המעורבות של צה"ל וקהילת המודיעין, שהציגה את המערכת כמי שלא עומדת ביעדיה שלה ונזקקת לעזרה חיצונית. ואולם עם החרפת המשבר התגבשה ההבנה כי עזרת הגופים הביטחוניים הייתה קריטית להתמודדות.

 

חיילי סיירת מטכ"ל מחלקים מסכות בשיבא    (צילום: שחר גולדשטיין)

חיילי סיירת מטכ"ל מחלקים מסכות בשיבא    (צילום: שחר גולדשטיין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אבל לעזרה היה מחיר. "זה גוזל משאבים יקרים מהאתגרים האחרים", אומר גורם המעורה בפעילות. "סיירת מטכ"ל צריכה להמשיך באימונים, 81 צריכים לפתח מבצעים, למוסד יש אין סוף משימות".

 

בימים האחרונים פנו צה"ל והמוסד לראשי מערכת הבריאות והודיעו כי בקרוב תצטמצם משמעותית מעורבות מערכת הביטחון בניהול השוטף של המערכה נגד הקורונה. בשיחות הללו, אחת שהתקיימה עם מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב ביום שלישי בערב, ואחת עם הרמטכ"ל אביב כוכבי שהגיע למשל"ט ביום רביעי בערב - אמרו אנשי מערכת הביטחון כי אין להם כוונה להסתלק במפתיע או ללא תיאום. גורם בכיר הבקיא בענייני משרד ראש הממשלה אמר: "אף אחד מהגורמים לא יעזוב בטרם עת או עד שתהיה תוכנית מוסכמת על כולם".

יוסי כהן (צילום: דנה קופל)
ראש המוסד כהן(צילום: דנה קופל)

 

 

ואולם, גורמים במשרד הבריאות אמרו אתמול כי בימים האחרונים כבר ירד מספר הנוכחים במקום באופן דרמטי. "התחושה שלנו היא שהם נוטשים את הספינה הטובעת", אמר גורם במשרד. "המקום מתרוקן. כל עוד הקורונה הייתה במוקד ההתעניינות, כולם הגיעו בהמוניהם לעזור ולסייע. אבל ברגע שהקורונה מתחילה לאבד מקסמה ויש דיבורים על מחדלים וקשיים, הם פשוט נוטשים".

 

גורם בכיר במערכת הביטחון אמר אתמול: "אפשר להבין את אנשי משרד הבריאות, שהלכו והתמכרו ליכולות ולעוצמה שצה"ל והמוסד מביאים. הרי אלה מיטב האנשים של ישראל שמתקבצים ביחד, עם תקציב בלתי מוגבל". בצה"ל ובמוסד רוצים לשכנע את משרד הבריאות לאמץ את עבודת המטה שהוכנה עבור המשל"ט, על פי הדוגמה של "מפקד מערכה" במוסד: מינוי ממונה בדרגת סמנכ"ל המשרד, שיוקצו לו המשאבים הנכונים. צה"ל הכין גם תוכנית להמשך המאבק ב־500 הימים הבאים.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: צה"ל רואה במלחמה במגפה משימה לאומית ומסייע במגוון רחב של תחומים. צה"ל ימשיך לסייע במאמצי הסיוע האזרחי במאבק בקורונה ככל שיהיה צורך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים