ממוצאי שבת: חנויות, מכוני יופי ומספרות ייפתחו; מגבלת 500 המטרים תישמר
ממוצ"ש ייפתחו חנויות הרחוב - לרבות מתחמי "ביג", מספרות ומכוני יופי - וניתן יהיה לאסוף משלוחים ממסעדות. התנאי: הבעלים ימדדו חום וכמות הלקוחות תוגבל. הקניונים יישארו סגורים. הקנס על אי-עטיית מסכה - 200 ש"ח בלי אזהרה. עימות בין השרים ליועמ"ש על הגבלת ההפגנות
הממשלה אישרה הבוקר (יום ו') שורת הקלות נוספות ומשמעותיות במשק שיכנסו לתקוף במוצאי שבת. השרים אישרו פתיחה של כל החנויות - למעט בקניונים - וכן אפשרו מכירת מזון בבתי אוכל, ללא ישיבה. המספרות ייפתחו, בבתי אוכל יותר איסוף מבית האוכל, בנוסף למשלוחים. השרים אישרו גם את חידוש הפעילות במרכזי מסחר פתוחים דוגמת "ביג". החנויות יידרשו לפעול לפי כללים של חיטוי והקמת מחיצה בין הלקוח למוכר. כמו כן, יחולו מגבלות על מספר הלקוחות בחנות ובעל העסק יהיה מחויב למנוע ככל הניתן התקהלות בכניסה ולתלות שלט ובו מספר הלקוחות המותר.
משבר הקורונה - כותרות אחרונות
מנכ"ל הביטוח הלאומי בביקורת חריפה על האוצר
חולה 1 בת"א ב-3 ימים, יציבות במספר המונשמים
דו"חות בחוף: עשרות גולשים הפרו את ההנחיות
מסמך ההקלות המלא שפרסמה הממשלה
המגבלה שמחייבת להישאר במרחק של עד 500 המטרים מהבית לא שונתה. כמו כן, הקנס על אי-עטיית מסכה נותר על סכום של 200 שקלים, אך יינתן ללא אזהרה החל מהפעם הראשונה שבה אזרח ייתפס הולך ללא מסכה. מעתה יחויבו ילדים מגיל 7 בעטיית מסכות ולא מגיל 6 כפי שהיה קודם.
בישיבת הממשלה נקבע גם כי תהיה הרחבה של חובת חבישת מסכות לרבות במרחב הציבורי (עד עתה ניתן היה להסתפק במקומות פתוחים בנשיאת המסכה בלבד, בלי עטייתה). יודגש כי ההגבלה הזו לא חלה על פעילות ספורט במרחב הציבורי. כיוון שהנושא מחייב הסברה ציבורית והסדרה בצו, נקבע על דעת היועמ"ש, מנכ"ל בריאות והשר לבטחון פנים, כי הסדרת הנושא ואכיפתו תחל רק ביום שני.
במהלך הדיון השר יובל שטייניץ הציע שהקנס על אי חבישת מסיכה יעלה ל-1000 שקל. ואז כל השרים ללא יוצא מן הכלל התנפלו עליו ואמרו לו שהוא מנותק מהמציאות ושזה לא הגיוני. שטייניץ הציע לרדת ל-500. אף אחד לא הסכים. ובסופו של דבר נשארו עם 200 שקל אך הורידו את האזהרה.
השר לביטחון פנים גלעד ארדן דיבר בישיבה על הצורך לבטל את מגבלת ה-100 מטר וה-500 מטר. וגם לבטל את איסור השהיה בגנים הציבוריים. "לא ייתכן שלא מחזירים את החינוך בגנים ובכיתות הנמוכות (א-ג) וכן פותחים את כל החנויות ברחוב, אבל לא מאפשרים לילדים להתאוורר בגינה הציבורית ו בפארק בעיר. למה? הילדים לא חשופים לסיכון הרי. אפשר לדרוש לחטא את מתקני הגינה הציבורית", טען.
"זו גזירה שאי אפשר להמשיך לעמוד בה. זה כבר לא משנה את 'האווירה' כי פתחנו את כל החנויות (חוץ מקניונים). מה שיקרה זה שהורים ייקחו את ילדיהם לחנויות ויותר אנשים ייחשפו להדבקה מהילדים בתוך החנויות ולידן". לדרישת ארדן הצטרפו אופיר אקוניס , מירי רגב, יפעת שאשא ביטון, נפתלי בנט ועוד. ארדן ביקש גם לפתוח חדרי כושר.
בנט אמר בדיון לנתניהו בקול רם: "חייבים להחליט היום על מה דנים בשבוע הבא", אך ראש הממשלה נתניהו השתיק אותו ואמר: "אתה יכול לצעוק ולדרוש אבל אני זה שמחליט".
נתניהו ושרים נוספים אמרו שהדבר הכי חשוב הוא המסכות, כי אם רוצים לשחרר עוד ועוד אז הכי חשוב זה שהכללים יישמרו, ובראש ובראשונה המסכה. מנכ"ל משרד הבריאות בר סימן טוב רצה להטיל חובת מסכות גם בחוץ במקומות הפתוחים, וארדן התנגד לכך.
השר לביטחון פנים דיבר על הצורך להגביל את גודלן של הפגנות ולדרוש אישור ותיאום מראש עם המשטרה: "המצב כרגע בלתי אפשרי והוא ילך ויחריף. אין כרגע שום מגבלה בנושא ההפגנות וגודלן. ולמשטרה אין שום דרך לאכוף בהפגנות של אלפים את הנחיות משרד הבריאות בהיבט של 2 מטר מרחק או מרחקים בין דבוקות". השרים תמכו בעמדתו, אך היועמ"ש אביחי מנדלבליט אמר שאינו מוכן שהתקנות לשעת חירום יגבילו את גודל הפגנות ואם רוצים בכך - יש להביא חקיקה לכנסת.
על פי התקנות לשעת חירום שהגיש משרד הבריאות, בעל העסק יגיש הצהרה על עמידה בתנאים לרשות המקומית. הוא יסדיר, ככל הניתן, ביצוע מדידת חום לנכנסים לעסק, ויתשאל את הנכנסים לגבי תסמיני מחלה. עסק שבו מועסקים בדרך כלל עובדים במשמרות, ישבץ בעל העסק, ככל האפשר, את אותה קבוצת עובדים במשמרת. בעת הטיפול בלקוח יעטה העובד כפפות אותם יחליף בין לקוח ללקוח ויחבשו מסיכה ומגן פנים. בעל העסק יקפיד ככל האפשר על שמירת מרחק של 2 מטר בין הלקוחות, למעט מי שגר באותו בית, ולרבות באיזור ההמתנה.
בעל העסק ישגיח על כניסת המבקרים כך שלא ישהו בכל עת בתוך העסק לקוחות ביחס של יותר מ-2 לקוחות לכל ספר, בכל עת לא ישהו בעסק יותר מ-4 לקוחות סך הכל, ובעסק שגודלו מעל 75 מ"ר לא יותר מ-6 לקוחות, ובעסק שגודלו יותר מ-100 מ"ר לא יותר מ-8 לקוחות. המפעיל מקום או עסק בניגוד לתנאים דינו מאסר 6 חודשים או קנס.
כמו כן, הממשלה אישרה בתקנות שעת חירום למפקחים שהוסמכו על ידי מנהל רשות הטבע והגנים להטיל קנסות על אנשים. גם למפקחים ברשויות המקומיות יוקנו סמכויות אכיפה על החנויות ומספרות. פקחים אלה יורשו גם לאכוף בתוך חנות, את החובה על בעל מקום שלא להכניס אדם שאינו חובש מסיכה.
יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, אמר בתגובה להחלטת הממשלה כי "בלי לשחרר את הילדים, לא נשחרר לא את ההורים ולא את המשק. כולנו כלואים בבתים והעסקים מתמוטטים. אנחנו מעריכים ומברכים על כל צעד בדרך לפתיחת המשק, אך שום בשורה מלבד פתיחה מלאה של המשק וחזרה לשגרה לא תציל את העסקים".
בעקבות ההחלטה שלא לפתוח את השווקים ברחבי ישראל, אמרה יו"ר ועד סוחרי שוק מחנה יהודה, טלי פרידמן: כי ביום ראשון יצאו סוחרי שוק מחנה יהודה להפגין בדרישה לפתוח את השוק. "אנחנו נאפשר את פתיחת השוק באמצעות כניסה ויציאה אחת, כך נשלוט על כמות האנשים הנמצאת בו, נציב 30 פקחים בכניסות ורחבי השוק, בדיקת חום לכל מי שנכנס, וידוא שכולם עוטים מסכות וסימונים אדומים על הרצפה במרחק של שני מטרים מכל דוכן, כדי ששם יוכלו באי השוק לעמוד ולקבל את הסחורה" אמרה פרידמן.
בהנהלת מרכזי ביג פנו לשוכרי החנויות לאחר שהתקבלה ההחלטה, והודיעו להם כי ניתן כעת לפתוח בכל מרכזי ביג הפתוחים את כלל החנויות, ובכללן גם את החנויות בקטגוריות שהיו אסורות עד היום (אופנה, הנעלה, צעצועים). "עליכם רק לכבד את עקרונות התו הסגול כפי שפורסם, נכתב. מרכזי ביג אשדוד ונצרת ייפתחו רשמית ביום שני
בנוסף, הממשלה אישרה גם את בקשת שר העבודה הרווחה אקוניס, לפיה כל עובדי הרווחה של המשרד יחזרו לעבודה מלאה ביום ראשון, זאת בנוסף להחרגה של עובדי הרווחה ברשויות המקומיות.
עוד 8 מיליארד שקלים סיוע לעצמאים ועסקים קטנים
במהלך הישיבה אישרו שרי הממשלה גם תוכנית לסיוע מורחב לעצמאים ועסקים קטנים בסך של 8 מיליארד שקל. תכנית הסיוע כוללת מענק השתתפות בהוצאות קבועות שיוכל להגיע עד לסך של 400 אלף שקלים לעסק, כתלות במידת הירידה בפעילותו, וכן את הפעימה השנייה במענק הסיוע המורחב לעצמאים, במסגרתו עצמאים יהיו זכאים למענק בגובה 70% מההכנסה החייבת שלהם, ועד 10,500 שקל.
בתום עבודת מטה מעמיקה שקיימו הנהלת משרד האוצר, רשות המסים והנהלת משרד ראש הממשלה בראשות רונן פרץ, ולאחר שיח עם אוכלוסיית העצמאיים ונציגי המגזר העסקי, נקבע מתווה תכנית הסיוע לאוכלוסיית העצמאיים ובעלי העסקים הקטנים שנפגעו בעקבות הירידה המשמעותית בפעילות המשק בתקופת משבר הקורונה. מדובר בצעד סיוע משמעותי לצד החזרתו של המשק לפעילות סדירה.
חבילת הסיוע מתווספת למהלכים שכבר בוצעו לטובת הסיוע למגזר העסקי ביניהם מענק סיוע ייעודי לעצמאים, פטור מארנונה עסקית ל-3 חודשים, הקמת קרנות להלוואות בערבות המדינה לעסקים קטנים ובינוניים, מימון הוצאת העובדים לחל"ת, החזרי מס ועוד.
המתווה כולל:
מענק השתתפות בהוצאות קבועות לעסקים קטנים – 5.2 מיליארד שקל: מענק ייעודי לעסקים קטנים (עד מחזור של 20 מיליון שקלים), שמחזור המכירות שלהם נפגע משמעותית בחודשים מרץ-אפריל, כתוצאה מההשפעה הכלכלית של התפשטות נגיף הקורונה, במטרה לסייע בכיסוי ההוצאות הקבועות. המענק יינתן גם לעמותות שמוגדרות כמוסד ציבורי זכאי. המענק יוכל להגיע עד לסך של 400 אלף שקל, כתלות במידת הירידה בפעילותו. המענק ישולם על-ידי רשות המסים החל מחודש מאי.
מענק סיוע ייעודי לעצמאים – 2.8 מיליארד שקל: בהמשך לפעימה הראשונה ששולמה בחודש אפריל, יועבר מענק סיוע ייעודי לעצמאים שהיקף פעילותם ירד בהיקף של 25% לפחות בחודשים מרץ-יוני. המענק, שיכנס ישירות לחשבון הבנק יהיה בשיעור של 70% מההכנסה החייבת החודשית הממוצעת, ועד לסכום של 10,500 ש"ח. בקבוצה זו נכללים גם שכירים בעלי שליטה. ניתן יהיה להגיש בקשות למענק דרך אתר רשות המסים החל מהשבוע הראשון של חודש מאי.
בכירים בממשלה אמרו אתמול כי מאחורי הקלעים הייתה "מלחמת עולם" בין אנשי האוצר לבין מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. "הוא גורר רגליים ומנסה לתקוע את ההקלות", אמר אחד הבכירים. על רקע הירידה במספר הנדבקים בנגיף הקורונה, וההקלות שכבר הוכרזו, בימים האחרונים גבר באופן משמעותי הלחץ על שחרור נוסף של המשק, בצל זעקותיהם של העצמאים ובעלי העסקים שנמצאים בקריסה כלכלית.
הזעם על אפליה לכאורה בין ענפים שונים התבטא גם בישיבת הממשלה הקודמת ביום רביעי, שבה אושרו הגבלות התנועה ביום הזיכרון, הסגר ביום העצמאות והגבלות על היישובים הערביים בתקופת הרמדאן. "משרד הבריאות כבר לא מותאם לנסיבות במציאות", טען שר האוצר משה כחלון בישיבת הממשלה הסוערת ההיא. "איבדתם את זה. נמאס. תמכתי בכם בהתחלה, אבל עכשיו לא יכול להיות שחנויות צ'יינג' (החלפת כספים - א"א) שיש להם הפרדה עם הלקוחות לא מאפשרים להם לעבוד ולבנקים כן", הוסיף כחלון.
באותה ישיבת מממשלה תהה שר החינוך רפי פרץ כיצד חנויות איקאה יכלו להיפתח ובתי הספר לא, ושר הרווחה אופיר אקוניס הוסיף: "חייבים לשחרר עוד את המשק ולהרחיב את ההקלות לעוד ענפים. למה שהלבשה והנעלה לא יחזרו לעבודה? אין שום סיבה שלא נתחיל עם פתיחת המעונות לפעוטות. אמרתי לכם בדיון הקודם שמשפחתונים של שלוש משפחות שיופעלו על ידי עצמם, לא תקרה - ואכן, זה לא ישים". השרות חוטובלי ורגב הצטרפו לדרישה.