סגר על שכונות בבית שמש ובנתיבות: "לא יפתור את הבעיה"
בבית שמש סיפרו על חרדים קיצונים, המתגוררים בשכונות שעליהן יוטל סגר ממחר, שלא מצייתים להנחיות המדינה. החשש: הדבקה המונית, וחיילים לא יתקבלו בברכה. בנתיבות זועמים: "גם ככה קשה לנו לנשום"
החל ממחר, יום ראשון בשעה 06:00 ועד יום שישי הבא בשעה 06:00 יוטל סגר על כמה שכונות בבית שמש ובנתיבות, שם נרשמה עלייה מדאיגה במספר החולים החדשים בנגיף הקורונה. התושבים באותן שכונות זועמים על ההחלטה שהתקבלה אתמול (ו').
נכון לשלשום היו בנתיבות 83 חולי קורונה, וקצב העלייה בתחלואה בשלושת הימים האחרונים הוא 19% עם שיעור התחלואה של 227.3 חולים ל-100,000 איש. בבית שמש היו נכון לאתמול 339 חולים, קצב העלייה בתחלואה בשלושת הימים האחרונים הוא 22% ושיעור התחלואה הוא 330.3 חולים לכל 100,000 איש. האזורים בבית שמש שעליהם יוטל סגר הן: השכונות נחלה ומנוחה וקריית בית שמש ב'. בנתיבות יוטל סגר על שכונות נטעים ושלום בונייך, וכן הרחובות חזני, צבאן, הצאלה, ברוש, ביל"ו וגרשונוביץ.
בבית שמש מתגוררים בין היתר חרדים קיצונים, שאינם מצייתים להנחיות משרד הבריאות, ובעיר התקיימו תפילות בבתי כנסת - למרות האיסור. בתחילת השבוע התפרעו כ-100 חרדים קיצוניים בהפגנות אלימות שנערכו בשלושה מוקדים בעיר, במחאה על אכיפת תקנות הקורונה. הפגנה נוספת התקיימה בכיכר השבת בירושלים.
"אני צפיתי שיוטל סגר כבר לפני שלושה שבועות", אומר ל-ynet בני אביב (31) המתגורר ברמת בית שמש ב'. "אמרתי שזה הולך לקרות בגלל שיש פה אוזלת יד חריפה של הרשות כלפיי הקיצוניים. יש פה 26 אלף בני אדם ברמה ב’, מתוכם יש 5,600 אלף קיצונים שהמדינה לא מצליחה להתמודד איתם. הם לא מוכנים לשמוע או לדבר עם מי שקשור למדינה".
לדבריו, העירייה אינה יכולה להשתלט על אותם אזורים, שיועברו לאחריות פיקוד העורף בתחילת השבוע. "סגר לא יפתור את הבעיה", אמר אביב. "מה שהולך להיות פה ביום ראשון יהיה מטורף. תהיה אלימות ויהיו פצועים. תתכוננו. האזור פה הולך לבעור. מה שהלך במאה שערים זה קדימון למה שיהיה פה. אני חש את הלך הרוח והאנשים. אני גר לידם והם בזים למה שמכתיבים להם. בתי הכנסת שלהם פתוחים כרגיל והם מקיימים שם מניינים גדולים. יש פה כאוס גדול".
משה, המתגורר גם הוא ברמת בית שמש ב', טוען: "יש פה כמויות של אנשים שהודבקו ומדביקים הלאה. הציבור השפוי, זה שהקשיב להנחיות, הולך לסבול בגלל הסגר. יש פה אנרכיסטים, פלגים שלמים שרבים עם המשטרה וכל דבר שיש בו ריח של משטרה - הם מתנגדים לו באופן אוטומטי ולכן חגיגת ההדבקה היא כל כך גדולה".
גם הוא סבור שהפלגים הקיצוניים לא ישמעו להנחיות. "מהרגע שיתחילו להסתובב ברחובות שוטרים וחיילים זה רק יתגבר. רוב בתי הכנסת שלהם פעילים וזה יגרום לחיכוכים גדולים. האופציה היחידה זה עוצר מלא, כי סגר יגרום להדבקה של יותר אנשים מפני שכולם יישארו בתוך השכונה והם ידביקו אחד את השני. בבניין אחד גרים כ-35 משפחות, שלכל אחד מהם יש תשעה ילדים. אם מכניסים את כולם לסגר, זו תהיה ספינת הקורונה של בית שמש. או עוצר או כלום".
אברהם קאפ, מפקד זק"א בית שמש ומייסד ארגון עזרת אחים, המתגורר בשכונת נחלה ומנוחה - שגם עליה יוטל סגר - הסביר כי "בשכונה אצלנו מספר חולי הקורונה הוכפל כי עושים פה יותר בדיקות קורונה מכל מקום אחר בארץ. יש פה בכל בניין 100 ילדים ואלו שכונות צפופות מאוד ולכן קצב ההדבקה גבוה יותר".
קאפ הוסיף כי "הפתרון מבחינתי הוא שאנשים לא ייצאו מהבית. אנחנו רוצים שפחות אנשים ידביקו בחוץ, אבל זו בעיה כי יש פה בכל בניין הרבה ילדים ואין להם תעסוקה. צריך שיביאו תעסוקה לילדים. 80% מהשכונה פה שומרים על ההנחיות ועכשיו נהיה רפיון קל ואנשים השתחררו קצת, אבל רואים פה אנשים עם מסכות ששומרים על מרחק".
"גם ככה קשה לנו לנשום"
תושבים בנתיבות לא מבינים למה ממחר יוטל סגר על כמה אזורים בעיר. טוני טוויטו, שגר באחד הרחובות שעליהם יוטל סגר, אמר: "גם ככה קשה לנו לנשום מבחינה חברתית וכלכלית, אז במקום לתת הקלות - אנחנו מקבלים החמרה במצב. אנחנו רואים שכולם מסביב מקבלים הקלות".
הוא אמר כי הרשויות היו צריכות לפעול קודם. "היו צריכים לדאוג ללוגיסטיקה שונה, כי הציבור החרדי שונה והיה צריך לחשוב לפני, במיוחד בערים כאלו שיש שתי אוכלוסיות דתיות וחילוניות", הוא אמר.
רוית לוגסי מתגוררת ברחוב הרב צבאן, אחד הרחובות שיהיו גם כן בסגר. "הבנתי שאם זה סגר דואגים לנו", היא אמרה. "ילדתי בפסח, אז גם ככה אני לא יוצאת מהבית. הייתי שמחה לחופשת לידה אחרת. אני גרה בשכונה מעורבת ולא חרדית. אני משערת שהכניסו את השכונה שלנו, כי יש כאן כמה שכונות בתוך הרחוב הארוך ויש שם חרדים, אז מניחה שבגלל זה הכניסו אותנו".