שתף קטע נבחר

 

היסטוריה בסעודיה: סוף לעונש המלקות

עד כה יכלו שופטים לגזור מאות מלקות על מורשעים, אפילו בגין יחסי מין מחוץ לנישואים או העלבת האיסלאם. החדשות הרעות: עריפות הראשים יימשכו

בצעד היסטורי הודיעה סעודיה בסוף השבוע כי תחדל מהשימוש במלקות ככלי ענישה למורשעים בעבירות. על מורשעים שקודם לכן היו נידונים בגין עבירותיהם לעונש מלקות ייגזרו מעתה עונשי מאסר וקנסות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

יורש העצר של סעודיה מוחמד בן סלמאן  (צילום: רויטרס)
בן סלמאן. התיר לנשים לנהוג ולהיכנס לאצטדיונים(צילום: רויטרס)

עד עתה הלקאה הייתה בסעודיה עונש הנגזר בגין שלל סוגים של עבירות, מעבירות אלימות ועד קיום יחסי מין מחוץ לנישואים או שתייה לשוכרה בפומבי. מי שנגזר עליו עונש כזה נאלץ לעתים לספוג מאות מלקות.

 

אדם קוגל, סגן מנהל המחלקה לענייני המזרח התיכון וצפון אפריקה בארגון זכויות האדם Human Rights Watch, מסר בתגובה: "זהו שינוי מבורך, אבל הוא היה צריך להתרחש כבר לפני שנים. כעת אין שום דבר שעומד בפני סעודיה בדרכה לערוך רפורמה במערכת המשפט הלא-צודקת שלה".

 

מלבד עונשי מלקות גוזרים בתי משפט בסעודיה גם עונשים פיזיים אחרים, כגון קטיעת ידיים בגין גניבה או עריפת ראש בגין רצח ועבירות טרור. עונשים אלה טרם הוצאו מהחוק.

אינדונזיה מלקות הצלפה פומבית הומואים (צילום: EPA)
עונש מלקות באינדונזיה(צילום: EPA)

ביטול עונש המלקות נתפס כעוד צעד במהפכה החברתית-תרבותית שעליה מנצח בשנתיים האחרונות בסעודיה יורש העצר מוחמד בן סלמאן, בנו של המלך סלמאן. יורש העצר נחשב למושך בחוטים ולשליט-בפועל של הממלכה. מאז מינויו ליורש העצר הוביל ליברליזציה מסוימת בחברה הסעודית, ובין השאר הותר לנשים לנהוג במכוניות ולהיכנס לאצטדיוני כדורגל, נפתחו בתי קולנוע ונערכו קונצרטים ענקיים של אומנים בולטים מהמערב.

 

המקרה המפורסם ביותר בשנים האחרונות של שימוש בעונש ההלקאה בסעודיה היה זה שבו נגזרו עשר שנות מאסר ו-1,000 מלקות על הבלוגר הסעודי ראיף בדווי בגין "העלבת האיסלאם". זה היה בשנת 2014, ובשנה שלאחר מכן זכה בדווי לפרס מהפרלמנט האירופי על פעילותו למען זכויות אדם.

1,000 הצלפות על "העלבת האיסלאם". מלקות באינדונזיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
1,000 הצלפות על "העלבת האיסלאם". מלקות באינדונזיה(צילום: AFP)

רק השבוע עלתה סעודיה שוב לכותרות מסיבות של פגיעה בזכויות אדם, כשדווח כי פעיל זכויות האדם הבולט עבדאללה אל-חמיד מת משבץ בכלא הסעודי בגיל 69. חמיד היה ממייסדי ההתאחדות הסעודית לזכויות האדם והאזרח, ובשנת 2013 נגזרו עליו 11 שנות מאסר בגין שלל עבירות-לכאורה, בהן "הפרת הנאמנות" למלך סעודיה, הסתה להפרת הסדר וחתירה לפגיעה בביטחון המדינה.

 

למעמדו של בן סלמאן כמוביל המהפכה הליברלית, נזכיר, נשקף בשנה וחצי האחרונות איום מהביקורת הבינלאומית הקשה על רצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י, מתנגד של המשטר הסעודי, בקונסוליה הסעודית באיסטנבול באוקטובר 2018. חשוקג'י נרצח על-ידי אנשי ביטחון סעודים אחרי שפותה אל הקונסוליה, שטח בריבונות סעודיה. בן סלמאן טוען כי לא ידע על הכוונה לרצוח אותו, אך ממשלות רבות במערב מפקפקות מאוד בטענתו.

 

ארגוני זכויות אדם וממשלות במערב ממשיכים למתוח ביקורת על סעודיה של בן סלמאן גם בשל העובדה שבמקביל לצעדי הליברליזציה שנקט הוא מוביל צעדי דיכוי חריפים נגד כל פעיל אופוזיציה או אדם שעשוי להתברר כמבקר של שלטונו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
בן סלמאן. הרדיפה נמשכת
צילום: EPA
מומלצים