טלטלה בברזיל בצל הקורונה: "זה הסוף של בולסונרו"
שר המשפטים התפטר והטיל פצצה: "הנשיא הדיח את מפקד המשטרה ממניעים פוליטיים, רצה מידע על חקירות". בשבוע שעבר: בולסונרו פיטר את שר הבריאות כי תמך בסגר בגלל הקורונה. החמרה בהתפשטות הנגיף: מומחים מעריכים שעד 1.1 מיליון נדבקו, "בתי החולים בריו על סף קריסה"
משבר הקורונה – עוד בעולם:
- טראמפ הציע להזריק חומרי חיטוי לחולי קורונה
- מסע בין מרפסות: למה ילדי העולם מתגעגעים?
- בירה וגרעינים שחורים: המוצרים המבוקשים בעולם
- סגורים בעיר של 10 מיליון: מוקד ההתפרצות החדש בסין
השר מורו זוכה לאהדה גדולה בציבור, בין השאר משום שבימיו כשופט הוביל את הרדיפה של אנשי עסקים ופוליטיקאים מושחתים, בהם הנשיא דאז לואיז אינסיו לולה דה סילבה, שנשלח לכלא. בהודעת ההתפטרות שלו אתמול הודיע מורו כי החליט לפרוש מתפקידו בעקבות החלטת הנשיא בולסונרו לפטר את מפקד המשטרה הפדרלית של ברזיל, מאוריסיו ואלז'ו. לטענת השר מורו, בולסונרו פיטר את המפקד מסיבות אישיות ופוליטיות. בולסונרו אמר בתגובה כי ההאשמות של מורו חסרות בסיס. הוא הכחיש שהתערב בחקירות והתעקש שיש לו סמכות להחליף בכירים במשטרה הפדרלית.
נשיא ברזיל לשעבר פרננדו הנריקה קרדוזו קרא לבולסונרו להתפטר בעקבות האשמות השר, וראש התביעה הכללית של ברזיל אגוסטו ארס ביקש מבית המשפט העליון לפתוח בחקירה בנוגע לטענות של מורו. מורו העיד כי בולסונרו רצה מידע פנימי ממפקד המשטרה. לדברי השר המתפטר, הנשיא הודה בפניו כי אחת הסיבות לכך שהוא רוצה להחליף את ואלז'ו היא שהוא "מודאג" מחקירות כלשהן שמתנהלות.
"הנשיא הדגיש לי במפורש יותר מפעם אחת שהוא רוצה מישהו שיהיה איש קשר אישי שלו, שאליו הוא יוכל להתקשר, שממנו הוא יוכל לקבל מידע, דיווחים מודיעיניים", אמר השר, "אבל לא מתפקידה של המשטרה הפדרלית למסור את המידע הזה". במהלך הצהרותיהם של בולסונרו ומורו, ששודרו בטלוויזיה, נערכו מחאות ברחבי ברזיל, ותושבים דפקו בסירים בחלונות הבתים שלהם וקראו "בולסונרו החוצה!".
קפיטאו אוגוסטו, ראש לובי הנשק בקונגרס הברזילאי, החיוני למדי לקואליציה של בולסונרו, אמר כי זו "תחילת הסוף" של הנשיא. לדבריו, אין ספק שתיפתח חקירה פרלמנטרית: "אני חושב שאחרי המגפה הזו, הנושא הראשון שיעלה לדיון הוא שאלת ההדחה של הנשיא". פרישתו של מורו עשויה להרחיק מבולסונרו גם מצביעים שתמכו בו בבחירות לנשיאות ב-2018 בשל הבטחתו להילחם בשחיתות.
קברי אחים, 100 גופות ביום
המשבר הפוקד כעת את בולסונרו בא שבוע בלבד אחרי שהנשיא הברזילאי פיטר שר פופולרי אחר – שר הבריאות לואיז הנריקה מנדטה, שחלק עליו בפומבי בנוגע לאופן שבו ראוי לטפל במגפת הקורונה. כמו רוב מומחי הבריאות, מנדטה תמך בקריאה לברזילאים להישאר בבתיהם ולשמור על ריחוק פיזי זה מזה. בולסונרו, איש ימין, ויש הטוענים ימין-קיצוני, טוען זה שבועות ארוכים – בניגוד לעמדת רוב מוחלט של המנהיגים והמומחים בעולם – כי אין צורך בצעדים מרחיקי לכת כמו הכנסת הציבור להסגר, וכי פגיעה שכזו בכלכלה הברזילאית אינה מוצדקת. הנשיא הברזילאי טען כי ממדיה של התפרצות הנגיף נופחו, וכי בפועל מדובר ב"שפעת קטנה".
עמדתו של בולסונרו הובילה להתנגשות חזיתית בינו לבין המושלים של רבות ממדינות המחוז של ברזיל, ואלה החליטו להורות לתושביהן להיכנס להסגר בניגוד לעמדת בולסונרו. לדברי הנשיא יש להסתפק בבידודם של אלה הנמצאים בקבוצת הסיכון הממשית, משום שפגיעה בכלכלה – על-ידי בידודה של האוכלוסייה הרחבה יותר – תגרום לברזילאים נזק גדול יותר מאשר הנגיף עצמו. בולסונרו גם הביע תמיכה ברעיון להשתמש לצורך המאבק בקורונה בתרופות שיעילותן לא הוכחה, כגון הידרוקסיכלורוקווין.
כשברקע העימות בין בולסונרו למושלים ולמומחי הבריאות הולכת ונחלשת התמיכה בו בציבור. לפי סקר שפורסם החודש, רק שליש מהציבור בברזיל תומך כעת בהתנהלותו של בולסונרו במשבר הקורונה.
לקריאה נוספת:
בשטח מצטברות בימים האחרונים ראיות לכך שהתפרצות המגפה בברזיל חמורה בהרבה מכפי שחשבו. לפי הנתונים הרשמיים יותר מ-53 אלף בני אדם בברזיל כבר נדבקו בנגיף ויותר מ-3,600 מתו ממנו, אבל חוקרים מכמה ממכונים, בהם באוניברסטת סאו פאולו ואוניברסיטת ברזיליה, מעריכים שמספר הנדבקים האמיתי גבוה בהרבה, ועומד כעת על בין 587 אלף ל-1.1 מיליון בני אדם. את העובדה שהמספר הרשמי נמוך משמעותית הם מסבירים במיעוט הבדיקות שנערכות.
גורמי בריאות בריו דה ז'ניירו ובעוד לפחות ארבעה ערים ענקיות הזהירו בימים האחרונים כי בתי החולים בהן על סף קריסה או כבר נמצאים בקריסה ואינם מסוגלים לקלוט מטופלים נוספים. במנאוס, העיר הגדולה ביותר במדינת המחוז אמזונס, דיווחו הרשויות כי נאלצו לחפור קברי המונים בבית קברות בשל מספר המתים הגדול. העובדים שם קוברים כעת כ-100 גופות ביום – פי שלושה מהשיעור הרגיל.