"נכנסתי למסעדה ובכיתי": אלו שפותחים, ואלו שלא
ההנחיות נכנסו לתוקף והעסקים נפתחים - אבל לא כולם: הספר תומר אור "חוזר לשגרה אחרי חודש וחצי של נזק", האחים ניפוסי פתחו מחדש את המסעדה ב"ביג פאשן" באשדוד - אבל רשתות אופנה גדולות יישארו סגורות. גם קוסמטיקאית משאירה את העסק סגור: "יש סכנת הדבקה גדולה"
ההנחיות החדשות נכנסות לתוקף, ועסקים שהיו סגורים יותר מחודש נפתחים מחדש: בחצות נכנסו לתוקף ההקלות שאותן אישרה הממשלה בבוקר יום שישי. מסעדות יכולות מעתה למכור בטייק-אווי, מספרות ומכוני יופי יכולים לפעול, אישור יש גם לקוסמטיקה לרבות הסרת שיער בלייזר, ולמעשה כל החנויות במרחב הציבורי יכולות להיפתח, פרט לקניונים סגורים.
נגיף הקורונה, עדכונים אחרונים
מה מותר, מה סגור . עושים סדר בהנחיות
אפשר לבקר משפחה? תשובות לשאלות הגולשים
לימודים, פארקים, צימרים: ההקלות הבאות על הפרק
בן 58 מירושלים נפטר יומיים לאחר אשתו , בת 52
199 נפטרו, ירידה במספר המונשמים והחולים קשה
משרד הספורט: יש סיכום - יותרו גלישה ושחייה
אבל למרות זאת, רבות מהן לא ייפתחו. כבר ביום שישי הודיעה עשרות רשתות החברות בהתאגדות רשתות האופנה והמסחר כי לא יפתחו את הסניפים עד לקבלת פיצוי כספי מהמדינה. בין הרשתות קבוצות האופנה הגדולות פוקס, קסטרו, גולף, ולצדן עשרות רשתות מכל התחומים: אופטיקה הלפרין, המשביר לצרכן, בריל, נעלי עמנואל, s wear, גאנט, ארקוסטיל, למטייל, תיק ותק, אופטיק סנטר, אופטיקנה, הוניגמן, קיווי, רעומה, תכשיטי צבאן, אנטר, ביתילי, איל מקיאג', לנדוור, ביגה, ג'פניקה, סוסו אנד סן, ציפורה אקספרס, רונן חן, פנדורה, סליו, זיפ, נעלי נמרוד, נעלי פפאיה, לורד קיטש ועוד. העובדים באותן רשתות יישארו בחל"ת והרשתות נערכות לפיטורים של כ-70 אלף עובדים מתוך 350 אלף העובדים שמועסקים על ידי 400 רשתות אופנה וקמעונאות.
לא רק הרשתות הגדולות יישארו סגורות הבוקר (יום ראשון) למרות ההקלות. שני נורי ממליה, קוסמטיקאית עצמאית שמחזיקה קליניקה לטיפולים בביתה, משאירה את העסק סגור. לדבריה, הדרישות של משרד הבריאות לא מאפשרות לקוסמטיקאיות לשוב לעבודתן: "החזירו אותנו כדי להשתיק אותנו. יש סכנת הדבקה בקליניקה והיא גדולה".
נורי מתייחסת לקרבה בין הקוסמטיקאיות ללקוחות ואומרת שאת ציוד המיגון והכלים הנדרשים בכדי לעמוד בתנאים הן צריכות לרכוש מכספן, והנחיות החיטוי וההפרדה בין הלקוחות הן כמעט בלתי אפשריות. "זה מטורף, החדר שלי הופך לחדר ניתוח", אומרת נורי. "אני צריכה להקצות מתחם התארגנות ללקוחה מחוץ לקליניקה, שלא נדבר על כך שלילדיי אסור להיכנס אליי בזמן הטיפולים. מי יהיה איתם?". היא מציינת שבמקרה של חשיפה לקורונה, היא לא זכאית ליום מחלה. לדבריה, יש לדאוג להן ולעצמאים בכלל לימי מחלה.
עו"ד רוית גרוס, מנכ"לית התאחדות התעשייה והמלאכה, טוענת שהעובדה שמשרדי הממשלה הוציאו את התקנות החדשות שעות ספורות לפני כניסת השבת גרמה לאי הבנות בקרב העצמאים בענף היופי. "הם כל השבת בדקו מול הרשויות איזה מסמכים ואישורים הם צריכים להגיש, על מה הם צריכים להצהיר כדי להוכיח אם הם יכולים לעמוד בדרישות או לא. יש בלבול מאוד גדול, ההנחיות לא ברורות לכולם". בהודעה שפרסמה ההתאחדות לחברי ארגוני ענף היופי נכתב כי ההגבלות צריכות להיות אף יותר חמורות: "הנחיות משרד הבריאות, לטעמנו כארגון, לא מספקות בעליל ואף לא מגנות בצורה מספקת עליכם, על משפחתכם ועל לקוחותיכם".
דבורה זינגר, מטפלת ברפואה סינית, זעמה על ההתעלמות מענף הרפואה המשלימה. "אנחנו המטפלים ברפואה משלימה, כ-60 אלף מטפלים בכל הארץ, יושבים בבית זה כחודשיים. לק ג'ל שאינו חיוני מאפשרים, אבל טיפולים לגוף ולנפש לא? ועוד במצב הקשה שאזרחים נמצאים עכשיו במדינה מבחינה חרדתית?". היא כעסה והוסיפה: "אולי אפתח את הקליניקה שלי באיקאה? איך זה שרהיטים חיונים יותר ממענה רפואי?". היום צפויה הפגנה נוספת של ארגוני העצמאים בירושלים, בדרישה למצוא פתרונות לעצמאים שלא יכולים לשוב לעבודתם, ובדרישה למתן פיצוי עבור תקופה זו שהם לא משתכרים.
לעומתן, לרבים אחרים זו נקודת ציון מרגשת, אחרי המתנה ארוכה. תומר אור, בעל מספרה בפרדסיה כבר 17 שנה, סיפר בתחילת השבוע על הקשיים הכלכליים הגדולים לאחר חודש וחצי של סגירה. אתמול, בעקבות התקנות החדשות, הוא הגיע בצאת השבת למספרה על מנת להכין אותה לפתיחה בבוקר: "ניקינו את כל המספרה. שמתי שלטים של התקנות החדשות. הכנתי במספרה מסכות, מגני פנים, אלכוג'ל - שהכול יהיה מוכן לבוקר. סוף סוף נחזור לעבודה. אמנם במגבלות, אבל לפחות נעבוד".
"חוזרים לשגרה אחרי חודש וחצי לא פשוטים, חודש וחצי של נזק", אמר אור. "עכשיו צריך להתרומם מלמטה וללמוד את המגבלות. אנחנו לא מפחדים, אבל אנחנו ברמת סיכון גבוהה". אור, כמו יתר הספרים, יצטרך לעבוד עם מסכת פנים - כשגם הלקוחות עם מסכה: "אין ברירה. זה לא נוח, אבל תמיד כשאנחנו עושים החלקות, צבעים, אנחנו גם ככה עם מסכות. נצטרך להתרגל לספר עם כפפות, לא למשוך את השיער עם הכפפות". בתשובה לשאלה אם הלקוחות מתגעגעות אליו, ענה: "בלי סוף, ברוך השם".
בביקור במתחם הקניות "ביג פאשן" באשדוד נראה שמתחילים להיראות בו סימני התאוששות. ביום שישי אושרה פתיחת כל החנויות במרכזי ביג ברחבי הארץ. עם צאת השבת הגיעו למסעדת "עלינא" שבמתחם בעלי המסעדה, האחים דביר וניב ניפוסי. הם החלו בהכנות לקראת פעילות מחודשת של מסעדת הבשרים שלהם, שבימים כתיקונם עמוסה בסועדים. אמנם המציאות השתנתה וגם התפריט, אבל האחים נחושים להמשיך בעבודה ולא להיכנע למצב. הם עשו התאמה וכעת עוברים למשלוחים, כאשר כל המנות מוגשות בפיתה.
"זה ערב מרגש מבחינתי. יש אופטימיות. נכנסתי למסעדה וממש בכיתי", סיפר דביר. "את החודשיים האחרונים הקדשנו לשיפוצים. אנחנו נמצאים בהפסדים גדולים מאוד. המסעדה מושבתת. המקררים ריקים. יש לנו הרבה עבודה כדי להתניע מחדש. בתקופה האחרונה התפרנסתי מהכנת סנדוויצ'ים לעסקים שעבדו. אני איש של עבודה, אוהב את ענף המזון ואת זה אני עושה הכי טוב. כאב לי הלב - פיטרתי את כל הצוות: 7 טבחים, 15 מלצרים ושתי ברמניות. זה משבר גדול, אבל אני אופטימי. אני מאמין שנצמח מהמשבר הזה".