שתף קטע נבחר

פרשת שתלי הסיליקון: תביעה ייצוגית נגד אלרגן על מיליארד שקל

מדובר באיגוד של 2 תביעות שהוגשו כבר בחודש בנובמבר האחרון, על ידי נשים שבגופן הושתלו שתלי סיליקון לפני כעשור, בעקבות הוראת רשויות הבריאות ברחבי העולם להפסיק את שיווק שתלי הסיליקון לאחר שהתגלה קשר ישיר בין השתלים הללו להתפתחות סרטן. נשים שבגופן יש שתלים מהסוג הזה: "אנחנו הולכות עם פצצה מתקתקת בגוף". רופאים שייעצו לתביעה: "היו צריכים להודיע לנשים מוקדם ככל האפשר"

המאבק סביב סוגיית שתלי הסיליקון המחוספסים מתוצרת חברת "אלרגן" הופך לתביעה הייצוגית הגדולה בתחום נזקי הגוף שהוגשה אי פעם בישראל. מדובר בתביעה המוערכת על ידי התובעים בסך של כמיליארד שקל.

 

לאחר שכבר הוגשו שתי בקשות לתביעה ייצוגית נגד חברת "אלרגן", הוחלט כעת כי התביעות יאוחדו לבקשה חדשה אחת נגד שלוש חברות: אלרגן ישראל, המשווקת את מוצרי אלרגן העולמית ומשמשת נציגת היצרן בישראל, ושתי חברות נוספות ששיווקו את שתלי הסיליקון של אלרגן העולמית – חברת טרדיס גת אשר שיוקה את שתלי הסיליקון בין השנים 2007 ל-2018 וכן חברת לפידות מדיקל אשר נוספה כעת כנתבעת לאור אישורו של השופט חאלד כבוב.

 

בדיון האחרון בנושא הוחלט כי לאור העובדה שמדובר ב"פצצות מתקתקות" בגופן של הנשים שחרדות שיחלו בסרטן, הוקדמו לוחות הזמנים ובית המשפט הורה לזרז את הדיונים בתביעה.

 

מדובר בתביעות בסך מיליארד שקל כל אחת, שהוגשו למעשה כבר בחודש בנובמבר האחרון, על ידי אותן נשים שבגופן הושתלו שתלי סיליקון לפני כעשור. זאת בעקבות הוראת רשויות הבריאות ברחבי העולם להפסיק את שיווק שתלי הסיליקון לאחר שהתגלה קשר ישיר בין שתל חזה מחוספס מתוצרת החברה ובין התפתחותו של סרטן זאת לאחר שהגילוי על הקשר היה ידוע כבר בשנת 2016. לדברי עו"ד יעקב דוידוביץ', המייצג את התביעה הייצוגית, ההערכה היא כי בכל שנה עוברות 2,500 נשים בישראל השתלת סיליקון מחוספסים. סך הנשים הנושאות בגופן את השתלים מוערך כ40 אלף נשים.

 

ניתוח שחזור שד (צילום: shutterstock)
לא ידענט שאנחנו מכניסים סרטן לגוף. שתלי סיליקון(צילום: shutterstock)

 

"הולכת עם פצצה מתקתקת בגוף"

שלי (השם המלא שנמור במערכת, א.ל.ק) בת  45, נשואה ואם לשלושה ילדים מאזור עוטף עזה, שעברה ניתוח להכנסת שתלי סיליקון מספרת: "אני חיה בחרדות איומות. המנתח שעשיתי אצלו את ההשתלה, לא עובד יותר ולקח לי המון זמן להבין שהשתלים שלי הם השתלים המדוברים וזה אחרי המון שוטטות ברשת.

 

"אני מאוכזבת ומבוהלת לקרוא על כל התופעות האלה ברשתות החברתיות ובתקשורת כשאף אחד מהחברה בארץ או בחו"ל לא יצר קשר. מאז שגיליתי שאני נושאת את השתלים, אני בפאניקה של ממש".

 

היא מוסיפה ואומרת: "אני לא יכולה להרשות לעצמי לממן ניתוח להסרת השתל באופן פרטי. אני לא עובדת. אני חיה בעוטף עזה, מטפלת בילד שאובחן כסובל מתסמונת פוסט טראומטית חמורה ואין לי איך לממן את הניתוח. כשעשיתי את ההשתלה לפני 15 שנה , אף אחד לא סיפר לי שאני מכניסה לגוף בית גידול לסרטן ושאני חושפת את עצמי לסכנות כל כך משמעותיות ולכן בלי קשר לתביעה, עצם זה שהם בכלל לא פנו אלינו ואמרו לנו "לכו להיבדק", אפילו לא להתנדב להוציא לנו, זה מקומם".

 

גם בגופה של חדוה, בת 50 נשואה ואם לארבעה ילדים מאזור תל אביב הושתלו שני שתלים כאלו  לפני 11 שנה. "ללא ספק, אני חיה בחרדה נוראית על כך שאני הולכת עם פצצה מתקתקת בגוף. שני ההורים שלי נפטרו בצעירותם מסרטן ובגלל זה אני חרדה מאוד. מקפידה להיבדק כל שנה מכל כיוון אפשרי כי אני בסיכון.

 

"את ההשתלה הזו בחרתי לבצע לפני 11 שנים, בעקבות מראה החזה שהפך לסמרטוט אחרי ההנקות של הילדים. לא היה לי נעים לצאת החוצה ולא אהבתי את עצמי כשהבטתי בראי. בכוונה בחרתי מידה קטנה של בסך הכל 100 CC.

 

"יצאתי מאושרת מחדר ניתוח עם חזה בדיוק כפי שרציתי עד שיום אחד, בעלי קרא כתבה וביקש ממני לבדוק אם זה השתל שיש אצלי. לא האמנתי שזה השתל שיש לי. חשכו עיניי.  אני כנראה אצטרך להוציא את השחלות שלי בעוד כמה שנים ורק זה היה חסר לי – לגלות שאני מכניסה לעצמי חומר מסרטן. אני לא ישנה בלילות. לוקחת כדורים נגד דיכאון וחרדה כי לצערי הכנסתי חברה לאותה צרה", היא מספרת.

 

היא מוסיפה ואומרת: "אני מאמינה שהרופא לא ידע מראש שהשתל מסרטן. הוא אפילו בזמנו אמר לי שזה מונע סרטן כי השתלים מורידים את הטמפרטורה של הגוף.  יחד עם זאת יש בי הרבה כעס נגדו, על כך שאחרי שכל הממסד הרפואי כבר ידע לפני שנים שהשתלים האלה מסרטנים, הרופא אפילו לא התקשר לומר לי".

 

"ככל שהמידע מגיע מוקדם יותר, כך ההישרדות גבוהה יותר"

בתגובה לדברי הנשים שבגופן הושתלו שתלי האלרגן, מסבירים רופאים שהיו מעורבים בכתיבת חוות הדעת בתביעה כי הרופאים היו צריכים ליידע אותן מיד כשנודע דבר הסכנה.

 

ד"ר דוד אדלמן, מומחה ברפואה פנימית ובאונקולוגיה שחוות דעתו צורפה לתביעה, מזכיר כי הקהילה הרפואית מאוחדת בדעתה משנת 2016 כי המשתל גורם להתפתחות לימפומה ממארת משתל שד. לטענתו, המשווקים ו/או היצרנים, לרבות אלרגן, לא דאגו שהמידע על כך יגיע לכלל הנשים נושאות המשתלים. "חשיבות מסירת המידע על הסיכון לחלות בלימפומה ממארת מ שתל שד מוקדם ככל האפשר נובעת מהעובדה, שככל שמאבחנים את הלימפומה מוקדם יותר, כך ההישרדות גבוהה יותר, והטיפול הנדרש קל יותר לחולה", הוא אומר.

 

על פי חוות הדעת של הטוקסיקולוג דריו ורטניק, מלכתחילה היה צריך להיות ברור וידוע, כי משתלי החזה המחוספסים עלולים לגרום לתהליך סרטני. התהליך התעשייתי הכימי הנוגע ליצור משתלי החזה המחוספסים כולל עיבוד באופן שיוצר סיכון של הופעת סרטן עקב תהליכי הייצור של החיספוס של המשתלים, בין היתר גם עקב תהליכי הפירוק ו/או העיבוד של עודף מונומרים במשתלים. דהיינו גורם חיצוני שבמגע עם אורגניזם מגביר את השכיחות של מוטציות שמזרזות תהליך סרטני.

 

פרופ' אילן רון, מומחה לאונקולוגיה קלינית, אשר ערך אף הוא חוות דעת התומכת בתביעה זו, ציין כי הגידול מהסוג האמור הוכר בשנת 2016 כקטגוריה בפני עצמה על ידי ארגון הבריאות העולמי כסרטן הנגרם בגלל השתל המחוספס. זאת כאשר מהמידע הקיים דהיום עולה, כי הסיכון לפתח סוג זה של בסרטן הנוגע לשתלים המחוספסים של הנתבעת הינו גדול פי 6 מהסיכון למשתלים מחוספסים של חברות אחרות. בנוסף, המחקר שעמד ביסוד הודעת ה- FDA, העלה כי בעולם 573 מקרים של לימפומה אנאפלסטית של תאים גדולים, בכללן 33 חולות שנפטרו מן המחלה, ואשר 481 מהן (84%), היו חולות שבגופן הושתלו שתלי חזה מחוספסים של אלרגן.

 

מתוך 33 מקרי תמותה מלימפומה אנאפלסטית של תאים גדולים, 12 היו מושתלות שנשאו את שתלי הסיליקון המחוספסים של אלרגן. ההערכה היא כי מספר המקרים של מושתלות שלקו בלימפומה של תאים גדולים ובלתי סדורים הקשורה למשתלי שד נע בין 3,800 ל- 30,000 מקרים.

 

"בדיעבד, ברור שהיה מקום לחייב את המנתחים להודיעה לנתבעות כבר משנת 2016 בכל אמצעי התקשורת וגם פנייה אישית לכל המושתלות על קיום הסיכונים בשתלים לרבות אפשרות הוצאתם. זאת, לאחר שהגידול הוכנס והוגדר כקבוצה סלקטיבית בקלסיפיקציות ללימפומה והוכר ככזה שנגרם משתלים מחוספסים על ידי ארגון הבריאות העולמי", מציין פרופ' רון.

 

מחברת אלרגן נמסר: "בית המשפט קיבל את עמדת אלרגן לפיה אין מקום לנהל מספר תביעות נגד החברה באותו נושא. אלרגן תשיב לבקשה כשיחלו הדיונים בתביעה בבית המשפט, ולא באמצעות התקשורת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttestock
שתלי סיליקון
צילום: shuttestock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים