מסתמן: שכונת מגורים בטייבה בדרך לסגר
פרסום ראשון: בדיון שנערך על "שכונת הבדואים" בעיר, עלה כי 2% מ-3,500 התושבים חולים בקורונה, וכי השכונה בדרך להיות מוגדרת "אזור מוגבל". ראש העיר העריך שיהיה קושי בפינוי בהוצאת חולים וציין כי צעירים בטייבה לא נשמעים להנחיות משרד הבריאות
פרסום ראשון: מסתמן שהעיר הבאה שבה יוטל סגר במטרה לעצור התפרצות של נגיף הקורונה היא טייבה שבמשולש. מדובר בסגר על השכונה הדרום-מערבית ("שכונת הבדואים"), שבה מתגוררים כ-1,500 איש בכ-350 בתי אב, שבהם ידוע על 30 חולים מאומתים, המהווים כ-2% מהאוכלוסייה.
עד כה נעשה שימוש בסגר נקודתי בשורת יישובים ושכונות באזורים שונים בארץ, בין השאר בבני ברק, בירושלים, בדיר אל אסד, בענה ועוד. הדיון בנושא התקיים אתמול (שבת) בראשות מפקד מחוז דן בפיקוד העורף, ובהשתתפות ראש עיריית טייבה, עו"ד שועאעא מסארווה מנצור, ונציגי רשות החירום הלאומית (רח"ל), המשטרה ומשרדי הממשלה. ראש העיר מנצור אמר כי הוא תומך בהגדרת השכונה כ"אזור מוגבל" על מנת למנוע את התפשטות הנגיף מעבר לתחומה.
הוא הוסיף כי הוא מעריך קושי בהוצאת חולים מחוץ לתחומי השכונה, בעיקר בתקופת חג הרמדאן, ושצפוי קושי מסוים במימוש המגבלות מאחר שחלק מהצעירים בשכונה לא נשמעים להנחיות משרד הבריאות.
מנצור ציין כי אינו צופה בעיה בתחום אספקת המזון וביקש את עזרת רשות החירום הלאומית מול משרד החינוך על מנת שלא לפתוח את מוסדות החינוך בעיר. בשלב זה רק המנהל והמזכירות נדרשים להתייצב במוסדות.
במשטרה ציינו כי מאחר שבשכונה לא קיימים שירותים חיוניים כגון רשתות מזון ושירותי רפואה, קיום מגבלות תנועה יחייב אספקתם. עוד אמרו במשטרה כי הגבלת התנועה בשכונה מורכבת אך אפשרית וכי יש לבצע ארבע חסימות סביבה בכדי למנוע הדבקה של אנשים נוספים בעיר. נציג המשטרה אמר כי המנהיגות המקומית בטייבה חזקה ואיתנה, אך נקודת החולשה הינה הצעירים שאינם נשמעים כמו שצריך להנחיות.
נציג משרד הפנים העריך כי תחול עלייה במספר החולים בעיר בתקופה הקרובה ולכן המליץ להכריז על השכונה כאזור מוגבל ולקדם פינוי חולים ממנה מהר ככל הניתן. סוכם שהעירייה תמפה את האוכלוסיות שיידרשו לסיוע במזון, כגון אוכלוסיות בסיכון, נתמכי רווחה וקשישים, ואת צרכיהן, וכאשר יוכרז סגר יסייע פיקוד העורף לרשות המקומית בכל הקשור לחלוקת מארזי המזון.
עוד נקבע כי באחריות משרד הבריאות וקופות החולים לוודא רציפות מענה רפואי לאוכלוסייה בשכונה, גם כאשר יוכרז עליה סגר, במיוחד נוכח כך שאין בה בית מרקחת.
משרד הבריאות יידרש לוודא תיעדוף של טייבה והשכונה המדוברת בפרט במאמץ ביצוע בדיקות בהיקף נרחב, וישקול תיעדוף מתחם "היבדק וסע" בשכונה. משרד הבריאות נדרש לבקש מקופות החולים לעודד את החולים בשכונה להתפנות למלונות הבראה ופיקוד העורף יתעדף זאת.
מאחר שהפינוי במהלך חג הרמדאן עלול להיות מורכב, נדרש מאמץ משולב הכולל הסברה ומעורבות המנהיגות המקומית והדתית, אך בשום מצב לא יתקיים פינוי שאינו בהסכמה. פינוי לבידוד של נדרשים ושל אלה שלא מסוגלים לקיים את הנחיות הבידוד בבתיהם יהיה באחריות משרד הפנים וגם במקרה זה הדבר מחייב את הסכמתם.
ניתן דגש על מאמץ ההסברה ביכולת לממש את התוכנית. לבסוף סוכם כי היום תתקיים הערכת מצב נוספת בעניין. בהערכת המצב היום ידונו גם על סגר ביישוב חורה בנגב.
משרד הבריאות עדכן הבוקר כי 150 בני אדם אובחנו מאתמול כחולים בנגיף הקורונה. אין שינוי במספר הנפטרים, שעומד עדיין על 199. לפי הנתונים המעודכנים, 100 בני אדם מחוברים למכונות ההנשמה.
בחצות נכנסו לתוקף ההקלות הנוספות במגבלות התנועה על האזרחים, וכל החנויות שבמרחב הציבורי כמו גם מספרות ומכוני יופי יוכלו היום להיפתח. גם איסוף עצמי ממסעדות אושר, אולם הקניונים צפויים להישאר סגורים וגם מגבלות המרחק (100 מטר לכלל הציבור ו-500 מטר לספורט) נשארו.
בנוסף, פרט לתלמידי החינוך המיוחד, מערכת החינוך עדיין מושבתת. מחר צפויה המשטרה להתחיל לאכוף את חובת עטיית המסכות במרחב הציבורי ללא אזהרה. אדם שייתפס ללא מסכה ייקנס ב-200 שקלים, ללא התראה מוקדמת.