מנכ"ל הדסה נגד סדצקי: "נבואות שלא מבוססות על ידע"
ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות אמרה כי הייתה מעדיפה שפתיחת המשק תיעשה בקצב איטי יותר. פרופ' רוטשטיין הגיב בשיחה עם ynet: "לנעול חזרה את המדינה זה לא דבר שבא בחשבון. יש אנשים שחושבים אחרת ממנה"
מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין, מתח הבוקר (יום א') ביקורת חריפה על ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי שאמרה בריאיון ברשת ב' כי הייתה מעדיפה ש"פתיחת המשק תיעשה בקצב איטי יותר". רוטשטיין האשים את הבכירה ממשרד הבריאות בהיעדר רציונליות בקבלת ההחלטות ובנבואות זעם שאינן מבוססות על ידע.
מה מותר ומה אסור? משרד הבריאות משיב לגולשי ynet
"אנחנו יודעים שהנבואה לא ניתנה לה והנבואות שלה לא התקיימו עד היום", אמר פרופ' רוטשטיין בשיחה עם ynet. "לכן, אין שום סיבה להאמין שהנבואות שלה מהיום והלאה יתקיימו. יש אנשים שחושבים אחרת ממנה וכדאי שגם דעתם תישמע. מדובר על קבלת החלטות שלא מבוססת על מידע. אם סדצקי לוקחת את עצמה כסמן הימני ביותר, היה צריך להיות מולה איזון שרואה את המשק וגם את מימדי המגיפה".
פרופ' סדצקי אמרה הבוקר כי "מבחינה עקרונית אני הייתי מעדיפה שנלך יותר לאט מכיוון שבאמת אנחנו לא יודעים מה יהיה ומכיוון שאנחנו לא רוצים. שוב, ברגע שהמחלה חוזרת אומנם נהיה עם היד על הדופק, נהדק מהר יותר, אבל עדיין צריך להבין שבכל רגע נתון, אם אנחנו מאבדים את חלון ההזדמנויות שלנו לשליטה על המחלה, אנחנו לא נהיה במצב טוב. זה תקף גם עכשיו".
היא ציינה כי "מבחינתי מה שחשוב זה לא אם ומה בדיוק לפתוח, אלא הקצב שבו אנחנו עושים את הדברים. אני חושבת שלא צריך לפתוח את כל מערכת החינוך בבת אחת, שיש מדרגות, שאפשר לשקול מתי ואיך בדיוק לעשות את זה".
פרופ' רוטשטיין, מנגד, סבור אחרת. "קיצוניות לצד אחד עלולה לגרום יותר נזקים מאשר תועלת", אמר. "מישהו מעליה צריך לראות את כל התמונה. זכותה לבוא ולהזהיר ואני חושב שאין לבטל את דעתה. ככל שנרבה בבדיקות ומדגמים אז ההחלטות של מקבלי ההחלטות תהיינה יותר רציונליות ופחות קשורות בפאניקה וחוסר ידיעה. מודיעין במלחמה הוא נושא מאוד חשוב וקשה להצליח במלחמה בלי מודיעין".
עוד אמר פרופ' רוטשטיין כי "ההתפרצות שגילינו בנתיבות ובשתי השכונות בבית שמש, שמבוססת על מידע וחסימה מיידית, זהו המודל הנכון. זו פעולה נכונה, אבל מיד צריך ללכת ולדגום, לעשות הפרדה באותן שכונות בבית שמש ובנתיבות ולבודד בין החולים ואלו שאינם חולים. לא לשים את החולים והבריאים ביחד בהסגר אלא מיד להיכנס, לדגום ולהפריד. זו צורת ההתנהלות הרציונלית שהמדינה צריכה.
"אם זה המצב וזו כוונת משרד הבריאות להוציא החוצה את החולים ולהפריד אותם כדי שיחלימו, הגענו למודל נכון שעליו אנחנו, אנשי המקצוע, מדברים כבר חודשיים. מה שאומרת סדצקי, לנעול חזרה את המדינה, זה לא דבר שבא בחשבון, אבל התערבויות נקודתיות כאלה זה הדבר הנכון".
פרופ' רוטשטיין התייחס בדבריו גם לשמועות בימים האחרנים בדבר אפשרות מינויו לשר הבריאות כמינוי מקצועי – ודחה אותן על הסף. "שר הבריאות צריך להיות בעל כוח פוליטי. מינוי מקצועי ישים בראש המערכת בן אדם ללא כוח פוליטי, שלא יוכל לקדם ולהשיג תקציבים למערכת. מי שאמור לעמוד בראשה הוא איש ממפלגה גדולה, מכחול לבן או הליכוד, שיש מאחוריו מפלגה ויכולת לקדם מהלכים".
במקביל, במערכת הבריאות מתחו הבוקר ביקורת על משרד הבריאות וקראו להשיב לאלתר את פעילות בתי החולים למתכונת שגרה, וביתר שאת את הפעילות האלקטיבית. "אין גלי חולי קורונה, יש מטופלים הזקוקים לטיפול וזו טעות לא לתת אותו", אמר ד"ר שי פיין, מנהל מערך ההרדמה חדרי ניתוח וטיפול נמרץ בבית החולים אסותא באשדוד.
בתוך כך יש לציין כי קריאות בתי החולים להחזרת הפעילות נובעות גם ממניעים כלכליים, שכן ירידה בהיקף הניתוחים ובפניות של מטופלים – גרמה להפסדים בסדר גודל משמעותי במיוחד עבור בתי החולים.
"בהוראת משרד הבריאות, כבר למעלה מחודש, חל איסור על פעילות אלקטיבית", הוסיף ד"ר פיין. "מדובר בצעד אגרסיבי שנועד היה להתמודד עם גל חולי הקורונה - דבר שלא קורה. נכון לעכשיו, מדובר בעיכוב מיותר ומסוכן לחולים ולדורשי הטיפול.טיפולים אלקטיביים אינם פריווילגיה, כי אם טיפולים מסודרים, וככל שהזמן עובר, הנזק הבריאותי למטופל גדל ועלול להיות בלתי הפיך. אסותא אשדוד, כמו גם שאר בתי החולים ערוכים לטפל בחולי הקורונה, לצד הימצאותם של טיפולים אלקטיביים. הגיעה העת לשחרר את הרסן ולתת לנו לעבוד, הדבר יעשה תוך שמירה מקסימלית עלינו ועל המטופל".