שתף קטע נבחר

 
צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

הלוויה בעידן קורונה: להיפרד לנצח ב"זום"

ממש עם תחילת פרוץ המשבר על הגבלותיו, נאלצו משפחות ברגמן וחורש להיפרד מיקירם במציאות חדשה של הלוויות מינימליות. ד"ר עדו חורש ורעייתו דורית, שנפרדה מאביה, החליטו לשדר את ההלוויה ב"זום" - והשמועה על כך הפכה לתעסוקה מלאה: "התקופה הזו יצרה צרכים אנושיים שאיש לא צפה קודם לכן"

 

 

ד"ר עדו חורש מצא את עצמו יום בהיר אחד, כמו רבים, חסר עבודה, בחל"ת. כאילו לא די בכך, הוא ליווה את ההידרדרות במצבו של חמיו – עד לפטירתו, בתחילת משבר הקורונה, ממש בימים שבהם לא היה ברור איך עורכים הלוויה בלי משתתפים כלל. "הבנו שעלינו להיערך להלוויה שלא הכרנו כמותה. בלי שמאות האנשים שהיו רוצים ללוות אותו, יכלו להיות שם", הוא מספר.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>    

 

"כשעמי היה עוד בחיים וראיתי שהוא כבר במצב מאוד קשה, אמרתי לו: עמי אנחנו רוצים שתישאר איתנו", מספרת אילנה ברגמן, חמותו של עדו חורש ואלמנתו של עמי ז"ל. "זה לא זמן למות עכשיו, אמרתי לו. אף אחד לא יוכל לבוא להלוויה שלך. אבל כוחותיו לא עמדו לו, והוא נפטר באמצע הקורונה הזאת, הנוראית.

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

 

"הייתי בשוק. לא ידעתי מה יהיה. יותר מעשרה איש לא יכולים להיכנס לבית הקברות פה. ובתי דורית אמרה לי - אנחנו נעשה את זה ב'זום', אני לא הבנתי מה זה בכלל, ואמרתי לה שאנשים בדור שלנו, החברים שלנו, לא מבינים בזה. אף אחד לא ייכנס ל'זום'".

 

  ()
"הרגשתי שכולם איתי. לא הרגשתי לבד. לא הרגשתי מסכנה". אילנה ברגמן בהלוויית בעלה

 

אבל בני הזוג חורש אמרו – ועשו: "נערכנו עם הציוד הנדרש: ציוד וידיאו ומחשב נייד, והקמנו עמדת שידור לייב באזור חלקת הקבר", חורש אומר. "באופן מאוד מפתיע, דקות ספורות לפני שהתחלנו את שידור ההלוויה, החדר הזה היה מלא עד אפס מקום".

 

"ככה בדיוק עמדנו פה", מצביעה אילנה ברגמן, האלמנה, על הקבר הטרי. "המצלמה הייתה שם, וככה דיברנו אל עמי והמצלמה דיברה אלינו ושמענו את המספידים. זה היה מאוד מכובד. הרגשתי שכולם איתי. לא הרגשתי לבד. לא הרגשתי מסכנה".

 

הלוויה בזום ()

חורש מספר כי ההלוויה קיבצה אנשים מכל העולם. "הסתכלתי תוך כדי על התוכנה במהלך הטקס, וראיתי את אבא שלי כמו שאני לא זוכר מתי פעם אחרונה ראיתי אותו ככה. הוא התרגש עד דמעות. זה נגע בו ובאחרים, גם הקשוחים".

 

"חברה של המשפחה אמרה משהו שלא אשכח הרבה זמן: הלוויה כזאת זה בדיוק מה שאני מאחלת לעצמי, כך הייתי רוצה להיפרד מהעולם. אל תביאו מאות אנשים, אל תצעדו אחריי, תנו לאנשים לשבת מהבית ולהגיד את מה שיש להם להגיד עליי באמצעות הדבר הזה. קורונה לא קורונה, כך אני רוצה ללכת לעולמי".

 

"יש בזה משהו אינטימי"

ד"ר חורש, תושב בנימינה, מדען וחוקר בתחום הביולוגיה המולקולרית והבעלים של חברת ייעוץ, מצא עצמו מהרהר רבות בהלוויה הלא שגרתית, ומצא "הזדמנות לעשות טוב, למצוא איפה אפשר לעזור". השמועה עשתה לה כנפיים, וחורש ורעייתו, דורית, מצאו עצמם בתעסוקה חדשה: מיזם שמעניק שירותי צילום בשידור חי של הלוויות וניחומי אבלים לחדר וירטואלי בתוכנת זום, "שאליו נכנסים כל האנשים שהוזמנו על ידי המשפחה ולא יכלו להגיע לבית העלמין בגלל הגבלות ההתקהלות".

 

  ()
אילנה ברגמן ליד קבר בעלה

 

השניים מגיעים להלוויות, מצויידים במצלמה ומחשב נייד. "בתום האירוע, אחרי שנישאו ההספדים מעל חלקת הקבר וגם מהבית, והטקס הדתי הסתיים - ישנו קובץ אלקטרוני שאנחנו נותנים למשפחה. חשבנו שיהיה ראוי בתקופה הזאת להציע את זה לכל מי שהמציאות החדשה לא מאפשרת לו להיפרד מהיקרים לו כפי שהיה רוצה בימים רגילים".

 

חורש אומר כי "משהו עבר בפורמט הזה באופן בלתי צפוי. היית מצפה שיהיה בפורמט משהו מנותק או לא אותנטי מספיק, אבל יש משהו שמשדר לקהל בחדר הווירטואלי אינטימיות, כשהמשפחה מכונסת סביב הקבר ואין המון אדם שצובא על חלקת הקבר באותו זמן. זה מאפשר קשב שלא בטוח שקיים בהלוויות רגילות. כאשר אדם נושא הספד מעל קבר פתוח של נפטר, כמה אנשים בסביבה המיידית באמת מקשיבים למה שהוא אומר?"

 

"מצניעים את המצלמה"

הוא מספר כי "הנחיות משרד הבריאות בעניין ההלוויות ברורות מאוד. במניין האנשים שמותרים בהשתתפות בהלוויה נכלל גם איש החברה קדישא שמבצע את מהלך הקבורה, ולפעמים גם האנשים שעוזרים לו בהובלת הגופה. לכן בעידן משבר הקורונה אנחנו מדברים על הלוויות מצומצמות מאוד. לבני המשפחה קשה מאוד לא להסתמך אחד על השני, לא להתקרב אחד אל השני בשעתם הקשה".

 

בני הזוג חורש מקפידים לנסות להצטנע בבית העלמין ככל האפשר. "אנחנו מנסים להצניע את העובדה שיש שם מצלמה בכלל. זה לא אירוע תקשורתי. אני מסכים לחלוטין עם כל מי שיגיד שהלוויה ומצלמת וידאו זה לא הכי מתחבר. אין ספק שהתקופה הזאת יצרה חיבורים שלא תכננו. צרכים אנושיים שאיש לא צפה אותם קודם לכן. הנושא של הלוויות וירטואליות הוא רק אחד מהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים