שתף קטע נבחר

עתירה לבג"ץ: תנו לי להגיע לקבר של אבא ביום הזיכרון

בנו של נרצח בפיגוע התאבדות הגיש עתירה דחופה נגד התקנות המונעות ממשפחות להגיע לבתי העלמין. "היחס בין התועלת לחומרת ההגבלות אינו מאוזן. הפגיעה במשפחות שכולות תגרום נזק בלתי הפיך", נטען

 

חיים סמדר, בית עלמין צבאי (צילום: אביהו שפירא  סטיאן שיינר)
חיים סמדר ז"ל(צילום: אביהו שפירא סטיאן שיינר)

נתן סמדר, שאביו חיים סמדר ז"ל נרצח בפיגוע התאבדות בסופרמרקט בקריית היובל בירושלים ב-2002, הגיש היום (ראשון) עתירה דחופה לבג"ץ נגד התקנות המונעות מאזרחים להגיע לבתי העלמין ביום הזיכרון בשל משבר הקורונה.

 

בעתירה, שהוגשה על ידי עו"ד איתמר בן גביר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו והיועץ המשפטי לממשלה, דורש סמדר לבטל את תקנות החירום - או לכל הפחות להחריג את בני המשפחות הגרעיניות של החללים - ולאפשר להן לפקוד את קברי יקיריהן ביום הזיכרון.

 

העותר, כאמור, הוא בנו של חיים סמדר ז"ל. ב-29 במרץ 2002 הגיעה המחבלת איאת אל-אח'רס לפתח הסופרמרקט בקרית היובל. סמדר היה קצין הביטחון וחשד במחבלת שהזהירה שני נשים ערביות שיצאו מהחנות. הוא נאבק בה, אך היא פוצצה עצמה עליו והוא נרצח. בזכות פעולתו המהירה ניצלו חייהם של אנשים רבים.

 

 

בעתירה נטען כי "היחס בין התועלת הטמונה בתקנה לבין החומרה בהגבלות אינו יחס מאוזן, והפגיעה במשפחות שכולות לעלות לקברי יקיריהן תגרום נזק בלתי הפיך שרק משפחה שכולה מסוגלת להבין אותו.

 

"אכן, בריאות העם חשובה. יש לנקוט אמצעים סבירים ומידתיים כדי להקפיד על הבריאות ולשמור פן נגיף הקורונה ימשיך לפגוע, אולם האמצעי שנבחר פוגע פגיעה ברורה במשפחות שכולות, בנרצחים שמסרו נפשם כדי שנוכל לחיות ובחיים המבקשים לכבד את אותם נרצחים. תוספת ההגבלות ליום הזיכרון אינה מצדיקה את הפגיעה החוקתית".

 

עו"ד איתמר בן גביר שהגיש את העתירה בשם הבן השכול, מסר: "מעבר לכך שאין לממשלה סמכות לחוקק תקנות כשיש כנסת מכהנת והיה צריך להביא אותן לאישורה, התקנה שאוסרת על משפחות שכולות לבקר את קברי יקיריהן היא תקנה מבישה, אומללה שאין לה שום מקום במדינת ישראל ולא במדינה דמוקרטית.

 

"איך אוסרים על בן שאבא שלו נרצח לבכות את מותו, בשעה שכל עם ישראל יכול להסתובב במרכולים, לקנות מוצרי אופטיקה וחשמל, ללכת לאיקאה ולהשתתף בהפגנות? זו החלטה אבסורדית, לא הגיונית ולא חוקית", טען עו"ד בן גביר.

איתמר בן גביר, בית עלמין צבאי (צילום: אביהו שפירא אבי מועלם )
איתמר בן גביר. "התקנה מבישה ואומללה"(צילום: אביהו שפירא אבי מועלם )

"למה איקאה כן ובתי העלמין לא?"

מוקדם יותר היום אמרה דבורה גונן, שבנה דני נרצח לפני כחמש שנים במעין עין בובין (שלימים נקרא למעין עין דני): "מכעיס ומאכזב אותי שפתחו את איקאה ולבית העלמין אסור ללכת. אני יודעת שהמטרה היא להציל חיים, ואני בטוחה שלמקבלי ההחלטות היה מאוד קשה לקבל את ההחלטה הזו. אבל אני לא מבינה מה היה ההיגיון והדחיפות לפתוח את איקאה. אין פה שום היגיון. זה נראה שהופעלו לחצים של לוביסטים על מקבלי ההחלטות.

 

"ולמה הפגנה כן מותר לקיים ואני לא מורשית להגיע לבית העלמין? גם אני יכולתי להגיע לבית העלמין ולשמור שני מטרים. לא אלך בכוח ולא אתעמת עם שוטרים. אבל ברור שיש פה סדר עדיפות לקוי. זה גורם לכאב לב אצל משפחות רבות בארץ. זה פשוט עצוב".

 

רון קרמן, אביה של טל, שנרצחה גם היא בפיגוע בקו 37, הוסיף: "השכול נכפה עלינו, אז לפחות תנו לנו לבחור אם לפקוד את הקבר או לא. על רקע ההקלות שהחלו היום, הממשלה הייתה צריכה לדון שוב בעניין בתי העלמין ביום הזיכרון. אין לוגיקה, כשאומרים לאזרח לעשות משהו והוא רואה שאין בו היגיון, הוא לא ירצה לעשות אותו.

 

 

"מה שאנחנו רואים בחודשיים האחרונים זו התנהלות הזויה. לא נותנים לנו קרדיט, רוצים לחסום את בתי העלמין ולשים שוטרים במקום לפנות אלינו ולהגיד שיגיעו רק ההורים ובמתכונת מצומצמת. תגידו שמסוכן, אבל אל תמנעו מאיתנו את האפשרות להחליט בעצמנו".

 

הרמטכ"ל אביב כוכבי אמר הבוקר בטקס "דגלון לנופל" בהר הרצל: "ההחלטה על הסגר קשה מאוד, אני מבין אתכן, אבל היא מוצדקת וחשוב לכבד אותה. המרחק לא מונע קרבה או הזדהות עמוקה עם הצער, וגם בתקופה מיוחדת זו נעשה הכול כדי להישאר בעבורכן משענת יציבה.

 

"גם השנה יבקרו מפקדי צה"ל וחייליו כל חלקה וכל קבר, יניחו עליהם דגל ישראל המעוטר בסרט שחור, ויעמדו דום על מנת להתייחד עם יקיריכן. אלפי הדגלים שיונחו על קברי הנופלים, יהפכו למגש המסמל את המחיר הכבד שמשימת ההגנה על מדינת ישראל גובה מאיתנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים