שתף קטע נבחר

 

צל כבד: סימני השאלה סביב התוכנית להחזרת הכדורסל

יו"ר מנהלת הליגה הגיש תוכנית מפורטת למשרד התרבות והספורט, אך סימני השאלה והמחלוקות לגביה רבים. החל במיידיות היישום שאינה ריאלית, דרך חזרת הזרים והבידוד שיידרש הבלתי אפשרי ליישום ועד עלויות החזרה מחל"ת והפערים הכלכליים בין הקבוצות. סקירה פסימית

יו״ר מנהלת ליגת העל בכדורסל, שמואל פרנקל שלח אתמול (ראשון) מכתב למשרד הבריאות ולמשרד התרבות והספורט בו פירט את תוכנית החזרה לפעילות של ליגת העל עוד העונה. עם זאת, נראה שהתוכנית לא פשוטה ליישום, ועוררה לא מעט בעיות וחוסר אופטימיות מצד יושבי הראש של הקבוצות.

 

1. תשובות מיידיות. הדרישה הראשונה של פרנקל היא לקבל תשובות עד ה-1 במאי כדי להתחיל את התוכנית, אחרת יהיה בלתי אפשרי לסיים את עונת המשחקים 2019/20. הדרישה נובעת מכך שהתוכנית אמורה לארוך כ-11 שבועות, ועם הרצון להתחיל את העונה הבאה כסדרה בחודש אוקטובר, העונה הנוכחית תצטרך להסתיים עד ליולי כדי שיהיה פער בין סיום העונה לתחילת האימונים לקראת העונה הבאה, דבר שבדרך כלל קורה באוגוסט.

 

הישיבה המוקדמת אצל השרה רגב (צילום: בן חדד, דובר השרה רגב)
פרנקל ורגב בישיבה במרץ. אין עדיין תשובות(צילום: בן חדד, דובר השרה רגב)

 

הדרישה הזאת בעייתית מפני שרק בימים האחרונים במשרד הבריאות התחילו בהקלות בנוגע לסגר ועדיין לא ידועות התוצאות של אותם מהלכים מבחינת התפשטות הקורונה. ה-1 במאי הוא מועד קרוב מדי כדי לתת תאריך מדויק למנהלת הליגה לפתיחת המשחקים, בטח לנוכח העובדה שעדיין קיים סגר אווירי וישנן טיסות מועטות שנוחתות בארץ.

 

2. חזרה מחל"ת. אם משרד הבריאות יקבל את התוכנית אך לא ייתן תאריך מדויק לחזרה למגרשים, בליגת העל בכדורסל אין כוונה לחזור להתאמן - למרות ההנחיות החדשות של שרת התרבות והספורט, מירי רגב. הסיבה היא שהשחקנים הישראלים הוצאו לחופשה ללא תשלום, כך שהקבוצות לא משלמות להם שכר. חידוש האימונים יאלץ את הקבוצות לחזור לשלם להם, כאשר רובן עדיין לא הסדירו מול השחקנים את נושא הקיצוץ. בעקבות ההפסדים הכבדים עם הפסקת הליגה, בקבוצות לא יודעים עדיין להעריך את הסכום שיוכלו לשלם.

 

בלאט חוגג (צילום: ראובן שוורץ)
בלאט חוגג(צילום: ראובן שוורץ)

3. הזרים. בשונה מהכדורגל, רוב הזרים (מעל ל-70) טסו עם פרוץ מגפת הקורונה למדינותיהם לשהות לצד משפחתם, מה שמגדיל את הבעייתיות לחזרת הליגה, משום שאין כרגע כמעט טיסות ארצה (מלבד טיסות בודדות שעליהן יש בעיקר מכולות עם ציוד רפואי או מזון).

 

הרעיון שעלה אצל הקבוצות בימים האחרונים הוא לארגן טיסה חכורה לכל השחקנים, דבר שכרוך בעלויות גבוהות בנוסף לעניין סכנת ההדבקה. בעיה נוספת שעלתה היא שיהיו זרים שלא ירצו לחזור לארץ ולעזוב את משפחותיהם בארה"ב שעדיין נלחמת בנגיף, מה שיצור אי שוויון מבחינת הזרים בקבוצות.

 

קווינסי אייסי וארון ג'קסון (צילום: פנרבחצ'ה איסטנבול, האתר הרשמי)
קווינסי אייסי וארון ג'קסון(צילום: פנרבחצ'ה איסטנבול, האתר הרשמי)

 

4. בידוד. מלבד הבידוד של הזרים שיגיעו ארצה שיאלצו להישאר בדירותיהם במשך שבועיים, בתוכנית גם מוזכר בידוד של השחקנים הישראלים, צוותי הקבוצות, נותני השירותים כמו השופטים, שופטי המזכירות, סטטיסטיקה וכו'. העובדה שלאחרונה המשק החל להיפתח מחדש ואנשים חזרו לעבודות תקשה מאוד על בידוד אפקטיבי של כל קבוצת האנשים הזו וכל בני ביתם.

 

5. הידבקות. אחד הסעיפים היותר בעיתיים בתוכנית הוא זה: "אם אחד מה-500 יימצא חיובי לקורונה - לא יוכל לקחת חלק בליגה. אם אחד מה-500 הוא שחקן או איש צוות קבוצה, הוא וכל מי שהיה במגע אתו - לא יוכל לחזור לשחק". הסעיף עלול בקלות להוביל לכך שקבוצה שלמה בעצם תורחק מהליגה ולא תוכל לסיים את העונה, מה שעלול גם לגרום לקבוצות אחרות שבאו במגע עם אותה הקבוצה הנגועה לצאת מהליגה. מלבד הסכנה לבריאות אנשי הליגה, יש כאן פגיעה בספורטיביות ובתוכנית המשחקים שנקבעה.

 

6. שמירת מרחק. אתמול הושג סיכום בין שרת התרבות והספורט למנכ"ל משרד הבריאות של השבת פעילות האימונים של ענפי הספורט המאורגנים, אבל מה שעלול ליצור בעיה הן ההנחיות לגבי אותם אימונים: שמירת מרחק בין המתאמנים שיבצעו אימונים ללא מגע. אומנם בכל תוכנית אימונים של קבוצה יש אימונים קלים יותר ללא מגע כמו קליעות לסל ופעילות אירובית עם מאמן כושר אבל כדי ששחקנים יוכלו לחזור לכושר משחק מלא הם חייבים לחזור להתאמן עם מגע, דבר בלתי אפשרי בשלב זה.

 

50 ()
מירי רגב. מה שעבד עם הספורט היחידני לא בטוח אפשרי בכדורסל

 

7. פערים כלכליים. בדירקטוריון מנהלת הליגה בו יושבים המנכ"לים והיו"רים של הקבוצות ישנה מחלוקת ברורה לגבי החזרת הליגה לפעילות עוד העונה - בעיקר בשל הפן הכלכלי. מנהלת הליגה שלחה מכתב מסודר בנוגע להפסדים של המנהלת עצמה והקבוצות לאור הפסקת העונה - הפסדים שמוערכים ב-100 מיליון שקל. ישנו חשש כבד שקבוצות מסוימות בליגה לא יוכלו להתאושש כלכלית כך שהחזרת העונה והתשלום לשחקנים על כל שלושת החודשים שנותרו בחוזה בכלל לא באים בחשבון.

 

בין יאוש לתקווה: "משרד התרבות והספורט יצטרך לספק כספים"

"הסעיף הראשון של התוכנית ייקח במקרה הטוב שבועיים-שלושה, חזרה של שחקנים מחו"ל בכמות כזאת לוקחת זמן, ומה קורה אם מישהו חולה? כל הקבוצה נכנסת לבידוד ולא יכולה לשחק, זה לא הגיוני", אמר גורם בדירקטוריון.

 

מנגד, ישנן קבוצות שכן תומכות בהחזרת העונה במטרה להתניע מחדש את הענף תוך כדי מציאת פתרונות שיאפשרו לשחק תחת איום התפרצות שנייה של הנגיף. "ברור שיש בעיה כלכלית", אמר יו"ר אחת הקבוצות. "נצטרך לקבל כספים ממשרד האוצר וממשרד התרבות והספורט כדי שנוכל לצאת מהמשבר הזה עם ראש מורם וכדי שאף אחד לא יפגע, אבל אחד הדברים היותר חשובים שצריכים לקרות עכשיו זו החזרת הליגה כמה שיותר מהר, זאת החובה שלנו כלפי כל אוהבי הכדורסל בארץ, השחקנים שזאת האהבה הגדולה שלהם והמקצוע שלהם וכל מי שנוגע בדבר".

 

נכון לעכשיו נראה שרוב חברי הדירקטוריון חשים שכמעט ובלתי אפשרי  להחזיר את הכדורסל הישראלי לפעילות, אבל עדיין לא הרימו ידיים ומחפשים את התקווה האחרונה.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
דורסי וטימור
צילום: עוז מועלם
מומלצים