"יחס משפיל של האוצר": ביקורת חריפה נגד הסכם שכר הרופאים בבידוד
לאחר שבירכו על ההבנות שהושגו בעניין שכר הרופאים, האחיות ואנשי כוח העזר ששהו בבידוד עקב עבודתם - נציגי המאבק גילו שההסכם כולל רק את עובדי בתי החולים, ולא בקהילה ובמד"א. "דרשנו פתרון לכל הרופאים. נכתוב עוד הערב לראש הממשלה ונחריף את המאבק", אמר יו"ר ארגון רופאי המדינה
נציגי הצוותים הרפואיים בירכו על ההבנות שהושגו היום (ב') בישיבת הממשלה בעניין שכרם של הרופאים, האחיות ואנשי כוח העזר ששהו בבידוד, בתום מאבק ממושך בנושא. אולם כשנחשפו להסכם שגיבש משרד האוצר, הם גילו כי בפועל הוא אינו עונה לדרישותיהם היות שהוא מתייחס רק לצוותים העובדים בבתי החולים - ומאיימים להחריף את המאבק.
ההסתדרות הרפואית הודיעה: צוותים רפואיים ששהו בבידוד יקבלו שכר
ההבנות על שכר הצוותים הרפואיים התקבלו אחר הצהריים בדיון שקיימו שרי הממשלה, שבו הוחלט לפצות את הצוותים הללו ולהעניק להם שכר שיחושב על-פי ממוצע שלושת החודשים האחרונים של משכורתם. לפי נתוני משרד הבריאות מהבוקר, 877 חברי צוות רפואי שוהים כעת בבידוד. בשיא משבר הקורונה, כ-3,000 חברי צוות היו בבידוד.
גורמים המזוהים עם מובילי המאבק אמרו כי מההסכם עולה "יחס משפיל מכיוון האוצר", ואף כי בשלב זה נשקלים צעדים ארגוניים. הביקורת בעיקרה היא על כך שההסכם נוגע רק לצוותים הרפואיים שעובדים בבתי החולים ונכנסו לבידוד - ולא לרופאים בקהילה, אנשי מד"א וכן צוותים בלשכות הבריאות. בנוסף, על פי הצעת האוצר, ימי הבידוד שבהם שהו הצוותים ייחשבו לימי מחלה שינוכו משכרם.
"בגין ימי הבידוד או המחלה ישולם לעובד תשלום מיוחד שיהיה בגובה ההפרש בין דמי המחלה לבין השכר הממוצע", נכתב בהודעת הממונה על השכר במשרד האוצר קובי בר נתן.
"המסמך עוסק ברופאי בתי החולים ולא ברופאי הקהילה", אמר ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה. "לפי המסמך הזה, הם מנכים את מלוא ימי המחלה ומשלמים את הפרשי אובדן ההשתכרות בימים הללו. עצם הניכוי הוא מקומם. אנחנו לא חולים ונחשפנו במסגרת התפקיד, מה גם שחלק מהצוותים הרפואיים שהו בבידוד יותר מפעם אחת. המסמך הזה לא מספק, ולא נותן מענה לדרישה שלנו שימי הבידוד יוכרו כימי עבודה", הוסיף ד"ר פלדמן. "בנוסף, הוא לא נותן מענה שוויוני לכלל עובדי מערכת הבריאות בבתי החולים ובקהילה. אנחנו נחשפים לקורונה בתפקיד בזמן עבודתנו ועקב כך, הבידוד צריך להיחשב כימי עבודה ולא ימי מחלה. אנחנו נלך למאבק שיהיה יותר חריף וקשה".
מוקדם יותר, עם היוודע דבר ההבנות שהושגו בעניין, בירכו בהסתדרות הרפואית על המהלך. כאמור, בעקבות קבלת הודעתו של בר נתן, התגובה השתנתה. "זו הייתה החלטה של שר האוצר, שדחף יחד עם שר הבריאות לסיים את הסוגייה הזו של התשלום לצוותים הרפואיים בבידוד", אמר פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית. "הם הודיעו שהם פתרו את הבעיה לכלל הרופאים אבל במסמך שהם כתבו - זה כולל רק את בתי החולים. אנחנו דרשנו פתרון לכל הרופאים, כולל הרופאים בקהילה. בכוונתנו להוציא עוד הערב מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו בנושא, ולמשרד האוצר ומשרד הבריאות. אני מזכיר שאנחנו לא חתמנו על הסכם. הם עשו את זה באופן חד צדדי. גם על עניין ימי המחלה ניאבק".
בתוך כך שיגר פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית, פנייה בנושא לראש הממשלה בנימין נתניהו ובה כתב: "הופתענו לקרוא בחוזר משרד האוצר שפורסם היום כי ישולם שכר מלא רק לצוותים הרפואיים בבתי החולים וזאת תוך ניכוי ימי מחלה לאותם רופאים ועובדים ממכסת ימי המחלה שנצברה לזכותם. אבחנה זו בין הצוותים הרפואיים בבתי החולים לבין הרופאים בקופות החולים בקהילה ורופאי משרד הבריאות הינה פסולה מיסודה באשר מובן כי גם רופאי הקהילה נחשפו במסגרת עבודתם לנגיף הקורונה ואף הם נאלצו לשהות בבידוד עקב כך". פרופ' חגי הוסיף כי "יתר על כן, הנחיות משרד האוצר בדבר ניכוי ימי מחלה לאותם הרופאים ממכסת ימי המחלה שנצברו לזכותם, אף היא שמה לפלסתר את החלטת הממשלה לפיה לא יפגעו זכויותיהם של הרופאים עקב חשיפתם לנגיף, באשר ניכוי ימי המחלה לאותם הרופאים, יש בו בהחלט כדי לפגוע בזכויותיהם ומקל וחומר ב אותם רופאים שלא נצברו לזכותם ימי מחלה".
במשרד האוצר בחרו שלא להתייחס לדברים.