מתייחדים עם הנופלים: "שירים לזכרם" בכנסת
ללא קהל ובהשתתפות נשיא המדינה ושרים בכירים שהוקלטו מראש, נערך הטקס המסורתי בצל הקורונה. לראשונה הוקראו שמותיהם של כלל חללי מערכות ישראל ופעולות האיבה
בטקס, בהנחיית דוריה למפל, מופיעים בין היתר האמנים מירי מסיקה, משה פרץ, עדן אלנה, ישי ריבו, בניה ברבי, דקלה, אליעד נחום, עקיבא, אגם בוחבוט, רביב כנר (שיספר וישיר לזכר חבריו שנהרגו במבצע צוק איתן), תזמורת צה"ל ולהקות צבאיות. בטקס מצויינים 50 שנה למלחמת ההתשה, 50 שנה לאסון אביבים, הקרב בכפר דאבל במלחמת לבנון השניה, חטיפת החיילים בהר דב, ורצח רנה שנרב ז"ל אשתקד.
הנשיא ריבלין פנה בנאומו למשפחות השכולות ואמר: "השנה אתם לבד בחדרים. איננו יכולים להגיע אל בתיכם, איננו יכולים לעמוד לצדכם בחלקות הצבאיות. איננו יכולים לחבק אתכם, לאמץ אתכם לליבנו כשהצפירה מפלחת את השקט, קורעת את הלב. מי שפגש אתכם הורים, אחיות, אחים, בנות ובני זוג, סבתות וסבים, ברגעים הקשים של השבעה, של השלושים, של השנה הראשונה, וגם אחריה, שמע את השאלות הגדולות: איך ממשיכים מכאן, לאן ממשיכים מכאן. למה, למה להמשיך מכאן. "בחרו בחיים" ביקשנו, התחננו כולנו.
"החיים המשיכו לפעום בחוץ, מכעיסים, מהירים", המשיך הנשיא, "ואתם, בכל יום, נלחמים למען החיים. מלמדים את הגוף פעולות חיים מובנות מאליהן: להתעורר ולקום מהמיטה. ללעוס הברות ומילים זו אל זו עד שיהפכו למשפטים, לדיבור. לצאת החוצה, להיכנס למכונית או לעלות על אוטובוס. להיות בחברת אנשים, להירדם בלילה, לישון. והנה באה עלינו תקופת המגפה, ופתאום נדמה שהעולם מסתובב לאט יותר. בידוד כזה, ימים שכאלה, מציפים אצל כולנו את מה שיש. אבל הם מציפים עוד יותר, אני יודע, את מי שאינו. הם מציפים עוד יותר, את החלל, את הגעגוע, את הכאב".
ריבלין הוסיף: "אני יודע משפחות אהובות, כי אתן לא צריכות את יום הזיכרון כדי לזכור. לכן יש הרי עוד כל כך הרבה ימים, עוד כל כך הרבה לילות, כל השנה. היום הזה הוא בשבילנו. כדי שנוכל ולו לרגע, להכיר את הפנים והשמות, החיים והסיפורים של בני ובנות הארץ הזו, של האהובים שלכם. כדי שנזכור ונזכיר את שתי ההבטחות העומדות בבסיסה של הברית הישראלית, לבנות בזיעת אפנו חיים ראויים, שקטים ובטוחים לילדינו, ולהחזיר אותם הביתה בכל מחיר, גם אם לא שבו מן הקרב. השנה לא נוכל לבכות יחד, השנה לא נוכל להביט בעיניכם, אבל נזכור את שתי ההבטחות האלה. נזכור ונזכיר, ונרגיש היטב, גם השנה, את המחיר הבלתי נתפס שנכפה עלינו על מנת שהבטחות אלה יקוימו".
הרמטכ"ל אביב כוכבי אמר: "רחבת הכותל כמעט ריקה מאדם, אבל לנגד עיניי עם ישראל שעליו נשבעו להגן, כל חיילי צה"ל בעבר ובהווה, ובשורות הראשונות עצובים ועצורים בני המשפחות השכולות. אלו ימים מורכבים, המביאים עימם דאגה וחשש, הנובעים מהסכנה שמרחפת. תקופת משבר כמו תקופת מלחמה, דוחקת את הטפל והשולי, ומבליטה את החשוב, את הערכי, ואת קדושת החיים. עבור מפקדי צה"ל וחייליו, החשוב, הערכי וערך החיים הם המהות כל הזמן, הנובעים מייעודנו: השמירה על ריבונות המדינה ועל ביטחון אזרחיה. משפחות יקרות, גם כעת, למרות המרחק, כל עם ישראל ביחד איתכן, באמצעות כל סוגי המסכים. איש איש בביתו, עוצר, מזדהה ומקדיש זמן לזיכרון הבנים והבנות".
הרמטכ"ל הוסיף: "בכל מקום שאליו הגיעו יחידות צה"ל, הונף דגל המדינה, וחיים וקהילה החלו להתפתח. אבל היום, הדגל משפיל קומה לזכר הנופלים, ומזכיר לכולנו שהכאב העצום שאתם, בני המשפחה, חשים, הוא כאב החירות, וכאב העצמאות שיש למדינת ישראל. ומחר הדגל יתרומם לראש התורן. כל חוט כחול שרקום בו מייצג אחד – משמונה עשר אלף חמש מאות שישים ואחד חיילי צה"ל ומפקדיו, שבמותם אפשרו לנו חיים בטוחים במדינת ישראל".
23,816 חללים נפלו במערכות ישראל מאז 1860, תקופת ראשית הציונות. בפיגועי טרור נרצחו מאז 4,166 בני אדם. מיום הזיכרון אשתקד נוספו 42 למניין הנופלים ונפטרו 33 נכי צה"ל, שגם הם מוכרים כחללי המערכות.