שתף קטע נבחר

 
צילום: נדב אבס, יריב כץ

סגן ראש המל"ל לשעבר: "כשירות מערכת הבריאות נמוכה עד לא קיימת"

בריאיון לאולפן ynet, תת-אלוף במיל' זאב צוק רם, שערך בעבר תרגיל מוכנות לתרחישי ביטחון קיצוניים, מתח ביקורת חריפה על היערכות מערכת הבריאות לקראת המגפה, ובמהלכה. "על ראשי המערכת להסתכל בראי ולתקן את הכשלים. הנגיף ילווה אותנו כל השנה ואולי יותר", אמר

 

ביקורת חריפה על משרד הבריאות: זאב צוק רם    (צילום: שמוליק דודפור)

ביקורת חריפה על משרד הבריאות: זאב צוק רם    (צילום: שמוליק דודפור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

סגן ראש המל"ל לשעבר, תת-אלוף במיל' זאב צוק רם, מתח ביקורת חריפה היום (ג') בריאיון לאולפן ynet על היערכותה של מערכת הבריאות למשברים קיצוניים, ועל ההתנהלות במשבר הקורונה. צוק רם טוען שהמערכת לא הייתה מוכנה למגפה, ויותר מכך - שכשירותו של משרד הבריאות "נמוכה מאוד עד לא קיימת".

 

צוק רם, שהיה ראש רח"ל (רשות חירום לאומית) במשרד הביטחון עד דצמבר 2019, סיפר על תהליך הביקורות של הגופים השונים בישראל, "כי זה אחד מתפקידיה של רח"ל, לבדוק את מוכנות הגופים לתרחישים כמו מגפה, רעידות אדמה ועוד". הוא סיפר גם על תרגיל שנעשה לשם כך, והדו"חות השנתיים בנושא המועברים למערכת המדינית.

 

התפרצות נגיף הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

- מתי ערכת את התרגיל ומי השתתף בו?

"התרגיל התקיים בנובמבר 2018, זה אחד הדברים הראשונים שעשיתי כי אז הגעתי חזרה למשרד הביטחון. זו הייתה בחינה, לא כי ידעתי שהולכת להיות מגפה, אלא כי זה באמת אירוע מאוד מורכב שצריך להיערך אליו כמו שצריך. מערכת הביטחון יחד עם עוזר שר הביטחון להתגוננות, רח"ל ומשרד הבריאות, קבעו את המסגרת להיערכות בהנחה שזה קורה, כי אנחנו יודעים שהדברים יכולים לקרות מעכשיו לעכשיו כמו שקרה כאן".

 

לטענת צוק רם, לאחר אותו תרגיל הוא גילה כי "מערכת הבריאות, כלל המדינה, לא הייתה ערוכה מי יודע מה". הוא ציין כי בתוך בתי החולים ידעו הצוותים "להתארגן מהר מאוד וטוב מאוד - בראש בתי החולים עומדים אנשים מיומנים".

 

ראש רח
"להסתכל בראי ולתקן". צוק רם(צילום: שמוליק דודפור)

 

 

 

 

חזרה לביקורת על התנהלות מערכת הנוכחית במשבר הקורונה. סגן ראש המל"ל לשעבר טוען: "בתחילת הדרך לא היה ציוד, מיגון, מורכבות בכל ההיערכות לבדיקות מי עושה ומה עושה. הרפואה בקהילה, קופות החולים שהן מרכיב מאוד חשוב באירוע כזה - משום שהם נמצאים בקהילה עצמה ויכולים לבצע את הבדיקות, להיערך לתת מענה רפואי בקהילה - הם לא שותפו בדברים עד לפני שבוע ימים מתחילת האירוע.

 

- על כתפי מי מוטלת האחריות? השר? המנכ"ל? כל הדרג?

"מטה משרד הבריאות שמכיל את כל האנשים שמפעילים את המערכת הארצית, הם צריכים להסתכל היטב בראי ולומר 'מה עשינו ומה לא עשינו על מנת להיות מוכנים לאירוע מהסוג הזה'. כולנו מכירים ויודעים שהרבה לא עשינו. אני חושב שבנקודת הזמן הזו, ממש עכשיו כשאנחנו נכנסים למיני סגר ואחר כך פותחים את המשק, צריך לעצור, להסיק מסקנות ומיד לתקן על מנת שנוכל להמשיך כמו שצריך כי הדרך עוד ארוכה לפנינו.

 

"מטה משרד הבריאות צריך להסתכל פנימה ולבדוק מדוע הוא לא הכין את עצמו לתרחיש מהסוג הזה, ומה היו הכשלים - והיו כשלים רבים - ולהיערך לתיקון מיידי", ציין צוק רם, "כי אנחנו הולכים להיות תחת הכותרת הזו של הקורונה לאורך זמן רב. גם אם יהיו עליות ומורדות, זה ילווה אותנו כל השנה ואולי מעבר לכך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שמוליק דודפור
האלוף במיל' זאב צוק רם
צילום: שמוליק דודפור
מומלצים