שתף קטע נבחר

 
צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

מנהל המעבדה בווהאן: "אין לנו יכולת לייצר נגיפים"

אחרי שבארה"ב הודיעו כי נחקרת האפשרות שנגיף הקורונה התפשט לעולם ממכון ווהאן לווירולוגיה, מנהל המעבדה מתראיין וטוען: "אלו טענות זדוניות ומצוצות מהאצבע". הוא רמז כי ייתכן שהנגיף התפרץ לראשונה בארה"ב, אך הדגיש: "עדיין אין תשובות למקור שלו, שימו בצד את הדעות הקדומות"

 

מייק פומפאו: "סין השמידה דגימות"

מייק פומפאו: "סין השמידה דגימות"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הטענות שמקורו של נגיף הקורונה הוא במעבדת נגיפים בעיר ווהאן בסין חסרות כל בסיס. כך טוען מנהל המעבדה, בראיון שפרסמה היום (ג') סוכנות הידיעות רויטרס. בראיון מדגיש המנהל, יואן ז'ימינג, כי אין עדיין "תשובה ברורה" לשאלת המקום שבו התפרץ לראשונה הנגיף, שעד כה הדביק כבר יותר משלושה מיליון בני אדם ברחבי העולם, וגבה את חייהם של יותר מ-210 אלף איש.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

למרות הסגר: אלפים בילו בחופי קליפורניה

סין זועמת: לא מפיצים שקרים, אנחנו הקורבן

רמדאן עצוב: מסגדים ריקים בצל הקורונה

גרמניה: השר בעד עבודה מהבית גם אחרי הקורונה

 

עוד בתחילת המגפה הועלו תיאוריות קונספירציה שלפיהן SARS-CoV-2, שמו המדעי של נגיף הקורונה, נוצר במכון ווהאן לווירולוגיה (WIV). המכון, כפי שמעיד שמו, ממוקם בעיר שבה התפרץ לראשונה הנגיף בסוף השנה שעברה.

50 ()
"נהלי הבטיחות נאכפים בחומרה". בתוך המעבדה בווהאן

50 ()

50 ()

למרות שהקונצנזוס המדעי הוא שהנגיף התפתח באופן טבעי, הטענות בנוגע למקור מלאכותי-לכאורה עלו בשבועות האחרונים לקדמת הבמה, בעקבות דיווחים שבארה"ב בוחנים מידע מודיעיני שלפיו ייתכן כי מקורו הוא באותה מעבדה, אם כי באותם דיווחים הודגש שהוא התפשט משם לשאר העולם בטעות, ולא בכוונת תחילה. הנשיא דונלד טראמפ אמר לפני כשבועיים כי ממשלו חוקר את האפשרות שהנגיף התפשט לראשונה מהמעבדה בווהאן.

 

יואן ז'ימינג, פרופסור ב-WIV ומנהל מעבדת הביו-בטיחות שלו, טוען כי טענות "זדוניות" כאלו נגד המעבדה "מצוצות מהאצבע" ומנוגדות לכל הראיות הקיימות. "ל-WIV אין כוונה או יכולת לתכנן ולייצר נגיף קורונה חדש", הוא אמר לרויטרס. "מעבר לכך, אין שום מידע בגנום של SARS-CoV-2 שמצביע על כך שהוא נוצר על-ידי בני אדם".

 

חלק מהטענות נגד המכון זכו לתהודה בעקבות מחקר מדעי במכון ההודי לטכנולוגיה, שבו נטען כי לחלבונים מסוימים בנגיף יש "דמיון מוזר" לאלו שנמצאים ב-HIV. עם זאת, בהמשך כותבי המאמר הזה משכו אותו. רוב המדענים סבורים שמקורו של SARS-CoV-2 הוא בחיות בר. אחת האפשרויות שהועלו היא שהנגיף עבר לבני אדם מעטלפים, כשפנגולין משמש כחיה מתווכת.

50 ()
"אין לנו כוונה או יכולת לייצר נגיף חדש". המעבדה בווהאן

50 ()

"מקורן של יותר מ-70% מהמחלות המידבקות המתהוות הוא בבעלי חיים, במיוחד חיות בר", אמר יואן. "בשנים האחרונות ראינו שגובר הסיכון הנשקף ממגע בין בני אדם לחיות בר, בצל שינויי האקלים וההתפשטות המתמשכת של פעילות בני האדם". יצוין כי לפי מדענים, כל שבעת הסוגים הידועים במשפחת נגיפי הקורונה מקורם בעטלפים, עכברים או חיות מתורבתות.

 

בסין יש מי שטוען: הנגיף הגיע מארה"ב

בראיון דחה יואן גם את האפשרות שהועלתה ולפיה הנגיף נלקח מגופם של עטלפים במעבדה בווהאן לצורכי מחקר, והשתחרר ממנה לעולם בעקבות תאונה או טעות אנוש. הוא התעקש שנהלי הבטיחות במעבדה נאכפים בצורה מחמירה. "למעבדות ברמת ביו-בטיחות גבוהה יש מתקני הגנה מתוחכמים ונהלים מחמירים על מנת להבטיח את ביטחון צוות המעבדה ולהגן על הסביבה מפני זיהום".

 

תיאוריות קונספירציה בעיצומן של מגפות אינן דבר חדש. בהתפרצות נגיף הסארס בשנים 2002 ו-2003 טענו מדענים רוסים כי הנגיף נוצר במעבדה, ועם הופעת נגיף ה-HIV בסוף שנות ה-70, טענו קבוצות פוליטיות מסוימות בארה"ב כי הנגיף נוצר על-ידי מדענים של הממשל האמריקני.

 

הסרת הסגר בווהאן, שבה התפרץ הנגיף    (צילום: רויטרס)

הסרת הסגר בווהאן, שבה התפרץ הנגיף    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ולמרות שהנגיף התגלה לראשונה בווהאן – ההערכות עד כה היו שהוא התפרץ בשוק שבו נמכרו חיות בר לצורכי מאכל באופן בלתי חוקי – בסין עצמה יש מי שמפיצים קונספירציות לא-מוכחות שלפיהן מקור הנגיף אינו בווהאן.

 

אחד מהם הוא אף דובר משרד החוץ הסיני, ז'או ליג'יאן, שבחודש שעבר טען בציוץ בטוויטר כי ייתכן שהנגיף הגיע לסין מארה"ב. ברשתות החברתיות בסין היו מי שטענו כי הנגיף הגיע לווהאן על-ידי זרים במהלך משחקי הצבא העולמיים, שנערכו בעיר באוקטובר אשתקד.

 

בבוא הזמן, נשתף את כל המידע

יואן לא הגיב ישירות לטענות הללו בראיון עם רויטרס, אך אמר כי "עדיין אין תשובות" לשאלת מקורו של הנגיף. הוא הזכיר מאמר של חוקרים בריטים וגרמנים שפורסם החודש, שבו נטען כי ייתכן שהגרסה של SARS-CoV-2 המתפשטת ברחבי ארה"ב "פרימיטיבית" יותר מהגרסה המקבילה של הנגיף בסין, וכי ייתכן שהיא הופיעה שם – כלומר בארה"ב – לראשונה. "איתור המקור של הנגיף הוא שאלה מדעית מאתגרת מאוד, עם אי-ודאות רבה", אמר יואן.

שדה תעופה צוותים רפואיים עוזבים את ווהאן אחרי הסרת ה סגר סין (צילום: EPA)
בווהאן, לאחר הסרת הסגר על העיר(צילום: EPA)

שדה תעופה צוותים רפואיים עוזבים את ווהאן אחרי הסרת ה סגר סין (צילום: AP)
(צילום: AP)

לצד הטענות בנוגע למעבדה בווהאן, סין הואשמה בכך שהדיווחים שלה על מספרי הנדבקים והקורבנות נמוכים מהמספרים האמיתיים, וכי ניסתה לטייח את התפרצות הנגיף בתחילתה – ניסיון שפגע לכאורה ביכולתן של ממשלות אחרות בעולם להילחם בנגיף. בסין מכחישים כמובן את הטענות הללו.

 

יואן נשאל אם מכון ווהאן לווירולוגיה יסכים לקחת חלק בחקירה בינלאומית שתבחן את נסיבות התפרצות המגפה, והשיב כי אינו מכיר "מנגנון" לחקירה שכזו. עם זאת, הוא ציין כי המעבדה שלו נמצאת תחת פיקוח מתמשך.

 

הוא הוסיף שהמכון הביולוגי שלו מחויב לשקיפות ואמר שבבוא הזמן הוא ישתף את כל המידע שיש ברשותו על הנגיף. "אני מקווה שכולם ישימו בצד את הדעות הקדומות שלהם על מנת לספק סביבה רציונלית לצורכי המחקר של הנגיף ואיתור המקור שלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בתוך המעבדה בווהאן
צילום: AFP
מומלצים