"אסטרטגיית יציאה" בצרפת, דקת דומייה בבריטניה
ראש ממשלת צרפת הציג את מתווה היציאה מהסגר, הכולל 700 אלף בדיקות בשבוע, וטען: הצלנו את חייהם של 62 אלף איש. בבריטניה ציינו דקת דומייה לעשרות אנשי הרפואה שמתו במגפה: "לא נשכח אתכם". רוסיה מאריכה את ההגבלות, פוטין: "לא הגענו לשיא"
בזמן שבבריטניה ציינו היום (ג') דקת דומייה לזכר אנשי הרפואה שמתו מקורונה, צרפת הצטרפה לשורת מדינות ברחבי אירופה שפועלות בימים אלו לשחרור ההגבלות שהוטלו על מנת לבלום את התפשטות הנגיף, ופרסמה את "אסטרטגיית היציאה" שלה מהסגר.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
למרות הסגר: אלפים בילו בחופי קליפורניה
סין זועמת: לא מפיצים שקרים, אנחנו הקורבן
רמדאן עצוב: מסגדים ריקים בצל הקורונה
גרמניה: השר בעד עבודה מהבית גם אחרי הקורונה
ראש ממשלת צרפת, אדואר פיליפ, הכריז כי הסגר הנוקשה שהטילה הממשלה הצליח להציל את חייהם של 62 אלף בני אדם, במדינה שבה מתו מסיבוכי הנגיף כבר יותר מ-23 אלף חולים – בנתון זה צרפת ממוקמת במקום הרביעי בעולם, אחרי ארה"ב, איטליה וספרד.
פיליפ אמר כי בעקבות הצניחה במספר הנדבקים החדשים שמאובחנים מדי יום, ממשלתו נערכת כעת להקלות בסגר, אך הזהיר שעל אזרחי צרפת להמשיך לעמוד על המשמר ולהקפיד על הנחיות הריחוק החברתי. "אנחנו חייבים ללמוד לחיות עם הנגיף ולהגן על עצמנו מפניו".
ראש הממשלה הצרפתי הוסיף כי אם עד 11 במאי מספר הנדבקים שמאובחנים מדי יום ימשיך להיות נמוך מ-3,000, ניתן יהיה להחיל הקלות בסגר. מספר החולים החדשים שעליו מדווחת פריז ירד מתחת לרף זה כבר ב-15 באפריל, ובשבועיים האחרונים מדווחים שם בממוצע על כ-2,100 מקרים בכל יום. "אם הסימנים לא יהיו נכונים, לא נקל בסגר ב-11 במאי, או שנעשה את זה בצורה זהירה יותר", הדגיש פיליפ.
הוא הבטיח שעד תאריך זה תרחיב צרפת את היקף הבדיקות שהיא מבצעת לאבחון הנגיף באופן משמעותי – ל-700 אלף בכל שבוע. המימון למבצע רחב היקף שכזה, הוא הבטיח, יפול על כתפי הממשלה.
לפי המתווה שהציג היום פיליפ, הכללים הנוקשים ימשיכו לחול על האזורים שנפגעו בצורה הקשה ביותר בצרפת. באזורים שנפגעו פחות, החל מ-11 במאי ניתן יהיה לפתוח את גני הילדים ואת בתי הספר היסודיים באופן הדרגתי, ושבוע לאחר מכן גם את חטיבות הביניים. החלטה בנושא התיכונים תתקבל רק בסוף מאי.
פיליפ הוסיף כי חנויות ושווקים יוכלו לפתוח את שעריהם, אך לא ברים ומסעדות. בעלי החנויות יוכלו לדרוש מהלקוחות לעטות מסכות. גם בתחבורה הציבורית ובמוסדות החינוך – פרט לגנים – תהיה חובה לעטות מסכה. פיליפ הוסיף כי האיסור על התקהלויות של יותר מעשרה אנשים יימשך, וכי החופים יישארו סגורים לציבור לפחות עד תחילת יוני.
בבריטניה זוכרים את אנשי הרפואה שמתו
בבריטניה, ציינו היום כאמור דקת דומייה לזכר אנשי הרפואה שעמדו בחזית המאבק בקורונה אך נדבקו בנגיף ומתו בסופו של דבר. אתמול אמר שר הבריאות הבריטי מאט הנקוק שלפחות 82 מאנשי שירות הבריאות הלאומי (NHS) מתו מסיבוכי הנגיף, בנוסף ל-16 עובדים בשירותי הרווחה.
בשעה 11 שעון מקומי המנהיגים הפוליטיים של בריטניה, בהם ראש הממשלה בוריס ג'ונסון, הצטרפו לעובדי מערכת הבריאות ולשאר האזרחים וציינו את דקת הדומייה. הרכבת התחתית של לונדון והאוטובוסים בבירה עצרו מלכת. ג'ונסון, שחזר רק אתמול לעבודה אחרי שהחלים בעצמו מקורונה, צייץ בטוויטר וכתב שהממלכה "לא תשכח אתכם".
דקת הדומייה לזכר הרופאים והאחיות שמתו מגיעה על רקע שאלות שכעת נאלצת ממשלתו של ג'ונסון להתמודד עמן – כמו למשל מדוע גם עתה, שבועות ארוכים לאחר תחילת ההתפרצות, עדיין מדווחים רופאים ואחיות על מחסור בציוד מגן.
בניגוד לצרפת ולמדינות רבות אחרות באירופה, בבריטניה עדיין נמנעים מפרסום "אסטרטגיית יציאה" מהסגר. ג'ונסון אמר כי לא יהיה מוכן להסתכן בהקלות מוקדמות מדי שעלולות להביא גל שני של התפרצות. המדינה, הוא אמר אתמול בנאום ראשון מאז שאושפז בבית חולים ושוחרר, נמצאת ב"סיכון הגבוה ביותר" בשלב זה, אף שהיא יוצאת כעת מ"השלב הראשון של המשבר".
הסגר בבריטניה אמור להימשך לפי שעה עד 7 במאי, ובממשלתו של ג'ונסון הגדירו חמישה "מבחנים" לפני שיוכלו לשקול הקלות בו – ובהם ירידה מתמשכת ויציבה במספר מקרי המוות היומיים וסימנים ברורים לכך שרמת ההדבקה פוחתת.
במקביל, שר הקבינט הבריטי, מייקל גוב, אמר היום למחוקקים בלונדון שבשלושת השבועות הראשונים של הסגר, בין 27 במרץ ל-13 באפריל, חילקו הרשויות 3,203 דו"חות לאלו שהפרו את ההגבלות. הוא אמר כי בשבועות שלאחר מכן המספר הזה "לבטח" כבר גדל באופן משמעותי.
במקביל, היום שוב התפרסמו נתונים המצביעים על כך שמספר המתים האמיתי מהנגיף בבריטניה הוא מהגבוהים באירופה. הנתונים הנרשמים בבריטניה מלמדים כי מהנגיף מתו עד כה 21,092 בני אדם – אך הללו מתייחסים אך ורק למספרים שמדווחים בתי החולים ברחבי הממלכה.
היום פרסמה הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה נתונים מאנגליה ומוויילס, הנוגעים לשבוע של 17 באפריל ואשר מראים כי מספר המתים באזורים הללו גבוה בכ-35% מהמספרים שמגיעים מבתי החולים לבדם. לפי הנתונים שפורסמו, באנגליה ובוויילס מתו באותו שבוע 22,351 בני אדם – הנתון הגבוה ביותר לאותו שבוע מאז תחילת איסוף הנתונים ב-1993. לפי הלשכה הסטטיסטית בבריטניה, ב-40% מהמקרים המדוברים הסיבה שניתנה למקרי המוות הייתה קורונה.
גרמניה: עלייה קלה אחרי ההקלות
בגרמניה, שם כבר החלו לפני שבוע להקל בהגבלות, דיווחו היום הרשויות על עלייה קלה במספר הנדבקים. לפי מכון רוברט קוך, מספר האנשים שכל נשא או חולה אחד מדביק עלה במקצת מממוצע של 0.7 לפני ההקלות ל-0.96 כעת. במכון הדגישו כי קשה לקבוע אם ההקלות הן שגרמו לעלייה קלה זו.
ראש המכון הגרמני, לות'אר וילר, קרא לגרמנים לשמור על הנחיות הריחוק החברתי, ולהקפיד גם על ההנחיות המחייבות עטיית מסכות בתחבורה הציבורית או בעת קנייה, ולהישאר בבית ככל שאפשר. כיום, ציינו במכון קוך, בגרמניה מאובחנים מדי יום כאלף נדבקים חדשים, לעומת 6,000 בשיא ההתפרצות. עד כה נדבקו בנגיף בגרמניה כמעט 160 אלף איש ומתו ממנו שם כ-6,000.
במקביל, ברוסיה הודיע היום הנשיא ולדימיר פוטין על הארכת תקופת "אי-העבודה" עד ל-11 במאי. בדברים שנשא במפגש עם בכירי הממשלה – ששודר לאומה בכלי התקשורת – אמר פוטין כי הצעד נועד לבלום את התפשטות הנגיף. לדבריו, עקומת ההתפשטות של הקורונה אמנם התייצבה, אך רוסיה עדיין לא הגיעה לשיא ההתפרצות.
חרף העובדה שבשלביה הראשונים של התפשטות הנגיף באירופה וארה"ב ברוסיה לא דיווחו כמעט על מקרי הדבקה, כבר שבועות ארוכים שהנגיף מתפשט שם ובקצב הולך וגדל. מוקדם יותר היום דיווחו הרשויות ברוסיה על עוד 6,411 נדבקים שאובחנו ביממה האחרונה – שיא במספר הנדבקים היומי. עד כה אובחנו ברוסיה 93,558 נדבקים.