כלת חידון התנ"ך העולמי לנוער: רות כהן בת ה-16
16 מתמודדים ומתמודדות משמונה מדינות העפילו לשלב הגמר של חידון התנ"ך העולמי לנוער. בצל מגיפת הקורונה מתקיים החידון ללא קהל. גם המתמודדים מחו"ל לא הגיעו, ומשתתפים בחידון מרחוק. בחידון זכתה לראשונה מזה עשור - כלה: רות כהן, תלמידת אולפנה בת 16 ממרכז שפירא
חידון התנ"ך העולמי לנוער התש"ף התקיים היום (ד', יום העצמאות) בסימן ערבות הדדית, תחת הכותרת "הנה מה טוב ומה נעים שבת אחים גם יחד", אך הפעם, בצל מגפת הקורונה, לראשונה ללא נוכחות קהל. תשע מתמודדות ושבעה מתמודדים משמונה מדינות, ניסו לקטוף את כתר כלת או חתן התנ"ך העולמי.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
לשלב הגמר, ראש בראש, העפילו שני מתמודדים מישראל בני 16: משה גלידאי מאלון שבות, תלמיד ישיבת מקור חיים - ורות כהן ממרכז שפירא, תלמידת כיתה י"א באולפנת בהר"ן, שזכתה בתואר. זו הפעם הראשונה מזה עשור שלחידון מוכתרת כלה.
המתמודדים מחו"ל השתתפו בחידון מרחוק, חלקם באמצעות ניידות שידור ששידרו לארץ - וחלקם באמצעות "זום". החידון התקיים במעמד שר החינוך, הרב רפי פרץ, יו"ר הכנסת, בני גנץ, מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק (בוז'י) הרצוג וכלת פרס ישראל מרים פרץ.
"אנחנו זקוקים לחיבור עם התפוצות"
אבשלום קור הנחה את החידון זו השנה ה-32 .16 המתמודדים שעלו לגמר הגיעו משמונה מדינות, ארבעה מתוכם מישראל, שניים מארגנטינה, שלושה מארצות הברית, שניים מדרום אפריקה, שלושה ממקסיקו, אחת מאנגליה ואחת מפנמה .
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בירך את הנוכחים, ואמר: "גם במגפה הנוכחית - נצח ישראל לא ישקר. נתגבר בעזרת ה' על המגפה כדברי הנביא ירמיהו: "הנני מעלה לה ארכה ומרפא". כך עשו דורות חלוצים בוני הארץ שנאבקו בקדחת, במלריה, בביצות וגם באויבים".
שר החינוך, הרב רפי פרץ, אמר כי "החברה הישראלית עומדת איתן בתקופה מורכבת זו, הודות לָיכולות המרשימות ולמסירות של אנשי המקצוע, וגם בזכות ערבוּת הדדית מופלאה המתקיימת בין חבריה ובין חלקיה השונים. אנחנו רואים את האכפתיות, את ההירתמות האדירה, את היקף הסיוע וההתנדבות בכל מקום - והלב מתרחב. חלק משמעותי מעוצמתה של ישראל, נבע מאז ומתמיד מהאחווה הבין-אישית הזו".
יו"ר הכנסת, בני גנץ, שיבח את הקשר בין מדינת ישראל ליהדות התפוצות: "אנחנו זקוקים לחיבור הזה. זקוקים לקשר הזה כפי שאנו זקוקים למסורת המחברת בין ההיסטוריה המשותפת לנו, להווה והעתיד שלנו".
הוא הוסיף כי "המורשת היהודית היא מקור הלכידות שלנו. היא המבוא למדינת ישראל והכוח של העם היהודי. כל היושבים פה - קרובים ורחוקים - למדו את התנ"ך לא רק כספר מעניין, אלא בעיקר כספר קיומי. עבורנו זה מקור כוח היסטורי".
"התחרות חשובה, אבל בכל צעד שאנו עושים בחיים, מוטב לכוון לטוב ולעשות טוב בדרך הישרה וההגונה", אמר בסיום דבריו. "מכאן תגיע ההצלחה גם אם נדמה כי לרמוס את האחר ייטיב עמנו בטווח הקצר".
יו"ר נשיאות החידון והסוכנות היהודית, יצחק (בוז'י) הרצוג, הדגיש את חשיבות הערבות ההדדית: "אנו יושבים בתיבה אחת בני כל הארץ, בני כל העמים והדתות, בתיבת המשפחה ובתיבת הקהילה שלנו", אמר. "מעשיו של אחד יכולים להטביע רבים, ומעשיו של אחר כחלק מהקהילה יכולים להביא אותנו לכל מבטחים".
הוא הזכיר את אמו, אורה הרצוג, שייסדה את חידון התנ"ך במלאת עשור למדינה. "השנה אנו מתבודדים בבתינו בגלל אותו וירוס, וזה אחד המבחנים הגדולים של האדם. יושבים בבית כדי שאחרים לא יפגעו, כדי לשמור על הורינו ועל סבינו וסבותינו, על חברינו המוחלשים ביותר. זה מה שנקרא ערבות הדדית. נדמה כי לא יכלו להמציא לנו משמים מבחן טוב יותר לערבות הדדית מאשר ימים אלה ממש".
"כל הדורות עומדים איתי על הבמה"
"הרבה לא האמינו שאגיע לרגע הזה, ולמען האמת גם אני ביניהם", אמר אתמול בהתרגשות יונתן אטדגי, תלמיד כיתה י"ב מתיכון מקיף ז' באשדוד, שיתמודד בחידון. "הדבר שהכי מרגש אותי במעמד הזה הוא שהמילה 'אני' כבר לא בעלת אותה המשמעות. המילה 'אני' מייצגת את המשפחה שלי, את בית הספר שלי, את העיר שלי - ומעל לכל את המדינה שלי".
הוא הוסיף כי "ההתרגשות גדולה במיוחד השנה, בצל נגיף הקורונה. כשהמשפחה רחוקה ובבית הספר לא למדתי חודשים, ובעיר לא טיילתי שבועות, והמדינה מתמודדת עם הנגיף. כמו שלא האמנתי שאגיע למעמד הזה, דורות של יהודים לא האמינו שנגיע למעמד הזה: שיש לנו מדינה עצמאית, חזקה ושיודעת להגן עלינו גם מפני המצב הנוכחי. מדינה שבה יהודים עומדים זקופים מעל במות, במרחק של 2 מטרים כמובן, ולומדים את ספר הספרים שלנו".
אטדגי אמר עוד בהתרגשות: "אני מרגיש מעומק ליבי שכל דורות עם ישראל בעבר ובהווה עומדים איתי על הבמה, ועם שאר המתמודדים מישראל והמתמודדים הגרים מחוץ לארץ שלא יכלו להגיע לארץ עקב המצב, ומספרים את הסיפור האדיר של העם שלנו - התנ"ך".
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, אמר כי "חידון התנ"ך הוא אבן דרך בתהליך ערכי לחיבור יהדות התפוצות לספר התנ"ך, החשוב שבנכסי צאן הברזל של העם היהודי. החידון מתקיים השנה במתכונת ייחודית, לאור הנסיבות, על מנת לאפשר התמודדות מלאה של בני נוער מכל קצוות תבל, וכדי להמשיך לשמר, לחזק, ולהעמיק את הקשר עם אחינו שבתפוצות".