פתיחת שווקים והסרת איסור השחייה: הצעדים הבאים להקלות במשק
ב-8:00 תוסר מגבלת חמש מאות המטר לפעילות ספורטיבית. השווקים צפויים להיפתח במתכונת מיוחדת כבר בתחילת השבוע הבא והקניונים ייפתחו בקרוב. הממשלה תדון בחידוש פעילות בתי הקולנוע ואף בהכללת השחייה בים בהיתר לפעילות ספורטיבית. מסתמן שימנעו מדורות בל"ג בעומר
לפי החלטת הממשלה בתחילת השבוע, מגבלת חמש מאות המטר לפעילות ספורטיבית תוסר היום (חמישי) בשעה 8:00. מדיונים שהתקיימו עם הגורמים המקצועיים בראשות שר הכלכלה אלי כהן, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימנטוב, מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ, ראש העיר ירושלים משה ליאון ונציגי המל"ל, השווקים צפויים לחזור לפעילות במתכונת מיוחדת בתחילת השבוע הבא.
בדיונים הללו גובשו ההמלצות שיתורגמו לתקנות לשעת חירום שיובאו לאישור ראש הממשלה בנימין נתניהו ולאישור הממשלה. ביום שישי יתקיים דיון בהשתתפות ראש הממשלה וכל נציגי השווקים שבו יוצגו הסיכומים.
לפי המתווה המסתמן, השווקים יחולקו למתחמים וכל מתחם לא יהיה גדול מ-6,000 מטר. הכוונה היא שכבר בתחילת השבוע הבא, בכל רגע נתון 50% מהדוכנים בשוק יהיו פתוחים. כמות האנשים שתותר בשווקים היא אדם אחד על כל 10 או 20 מטר רבוע, נושא שיוכרע בדיון אצל ראש הממשלה. על פי הכללים המתגבשים, לשווקים הגדולים יוכלו להיכנס בכל רגע נתון בין 300 ל-600 לקוחות.
בכניסה לכל מתחם יערכו בדיקות חום. בזמן כל השהות בשווקים, המבקרים יידרשו לחבוש מסיכה ולשמור על מרחק של שני מטרים אחד מהשני. גם בין הדוכן לבין הלקוחות יישמר מרחק של שני מטרים. הלקוח לא יוכל למשש את הסחורה והמוכר יארוז אותה בעצמו.
כמו כן, תהיה הפרדה בין הדוכנים בניילון או פרספקס. האחריות ליישום ההנחיות תהיה על הרשויות. מתחם שיימצא בו חולה קורונה ייסגר ליומיים. בד בבד, במשרד הבריאות מתכוונים לקדם שימוש באפליקציה שתאפשר להגדיל את כמות הנוכחים בכל רגע נתון וגם את כמות הבאסטות הפתוחות.
בכל יישוב, הרשות המקומית תהיה זו שתחליט איזה דוכן נשאר פתוח ואיזה סגור. ככל הנראה, ייקבע כלל שבו הדוכנים ייפתחו יום כן ויום לא כדי לאפשר לכולם לעבוד, או חצי יום - חצי יום. חלק מהדוכנים גם ככה סגורים כמו מסעדות עם מקומות ישיבה.
ראש העיר ירושלים הבטיח שהרשויות ידאגו להציב פקחים, לווסת את הכניסה ולהקפיד על בדיקות חום. השאיפה היא לפתוח את השווקים כבר ביום ראשון.
הדיונים הבאים: לגבי הקניונים ובתי הקולנוע
במקביל, במשרד הבריאות עובדים כעת על הכנת התקנות לשעת חירום לפתיחת מערכת החינוך לפי המתווה שגובש במשרד החינוך. ביום שישי יתקיים דיון אצל ראש הממשלה שבו ייבחן האם יש שינוי לרעה בתמונת ההדבקות. אם לא יהיה שינוי לרעה, יינתן אור ירוק לפתיחת מערכת החינוך החל מיום ראשון.
הדבר הבא יהיה הכרעה האם לפתוח את הקניונים, ולהשתמש באפליקציה שאמורה למנוע כניסת מפירי בידוד וחולים. לפי הערכות, הקניונים ייפתחו בתחילת השבוע הבא או ביום ראשון בשבוע שאחריו. אחד הנושאים שטרם התקבלה בהם החלטה היא סוגיית האפליקציה. יש מחלוקת מי יפעיל אותה: האם הממשלה או ייעשה שימוש באפליקציות פרטיות, ואיך מבטיחים שלא תהיה חדירה לפרטיות. בין משרדי הבריאות והמשפטים יש מחלוקת האם להשתמש באפליקציה או לא כאשר משרד הבריאות דוחף ומשרד המשפטים מתנגד.
האפליקציה אמורה לאפשר לזהות בדיעבד אם נכנס חולה קורונה לקניון, מי היה לידו ואז ניתן יהיה להורות להם להיכנס לבידוד מיידית. ההחלטה הסופית בעניין הקניונים תתקבל ביום ראשון – אז גם יעבור שבוע מאז תחילת פתיחת חנויות הרחוב. לפי בכירים בממשלה, יותר סביר שהקניונים ייפתחו ב-10 במאי. עוד אומרים בכירים בממשלה כי נראה שבסך הכול ההקלות לא הביאו לעלייה בהדבקות, למעט באזורים אדומים.
מגבלת 500 המטרים על פעילות ספורט תוסר כאמור היום בשעה 8:00 בבוקר, כך שניתן יהיה לקיימה בכל מרחק מהבית. הבכירים הוסיפו כי בתחילת השבוע הבא צפויה הממשלה לבטל גם את מגבלת 100 המטרים. היום ייערך דיון באפשרות להתיר שחייה בים תחת מגבלות וייתכן כי היא תכלל בהיתר לפעילות ספורטיבית. בהמשך ישנה כוונה להתיר גם פתיחת בתי קולנוע תוך שמירת מרחק בין הצופים. החל מתחילת השבוע הבא ישנה כוונה להפעיל גם את הצימרים וחדרי המלון צמודי הקרקע במתכונת מיוחדת.
היום או ביום שישי יתקיים דיון בהשתתפות שר האוצר משה כחלון וצמרת משרד הבריאות שבו אמורים לגבש תוכנית פתיחה כללית של כל המשק – שתכלול נקודות ציון ומדדים ברורים לפתיחת כל הענפים. במשרד האוצר כבר החלו דיונים ראשונים לגיבוש התוכנית.
מטרת המהלך היא לתת אופק לכל הענפים במשק מתי לפי הערכת הממשלה ובאיזה תנאים (מדד של פחות מ-300 מונשמים למשל כפי שקובע המדד של משרד הבריאות) ניתן יהיה לפתוח אותם. זה יאפשר למשל לענפים מסוימים שלפי ההערכות יוכלו לחזור לפעילות רק בעוד חודשים לשקול שינוי מקצועי. הכוונה היא לתת אופק כזה לכל הענפים כולל כדורסל וכדורגל, תיאטראות, מסעדות ובתי קפה בישיבה, בתי מלון, חברות תעופה, הופעות, כנסים ועוד.